Felnőtt stoner gyerekek szórakozása - Virsliparti

Kritikák

| Gábor | 2016.10.10. 15:40

Ritkán találkozhatunk a mainstream animációs filmek családjában olyan művel, ami nem első sorban a gyerekeket célozza meg történetével és látványvilágával. – Sokan még mindig a kisebbek műfajának tartják a már kihalófélben lévő kézrajzi –és a virágkorát élő számítógépes animációs filmeket, ezért egy komolyabb témát feldolgozó és/vagy idősebbeknek szánt, animált mozgóképnek minden esélye megvan arra, hogy egy igazi kirívó esetként, egy értékes gyöngyszemként emlékezzünk rá. Sajnos, ez a Virslipartinak nem jött össze. Persze, a készítőknek nem is volt céljuk versenyezni egy Szentjánosbogarak sírjával, de még egy Final Fantasy-vel sem. Ha hasonszőrű filmet akarunk keresni, akkor inkább a Terhelt Terkellel érdemes összevetnünk a Virslipartit annyi adalékkal, hogy míg az említett animációs filmben volt egy határ, ami keretek közé szorította annak nyers megnyilvánulásait, addig ez cikkünk témaadójánál egyáltalán nem jellemző.

A történet hősei ezúttal az ételek: mindennapjaikat egy szupermarketben töltik arra várva, hogy az emberek – számukra istenek – kiválasszák őket, hogy általuk eljussanak az örök boldogság világába. A hős ételek között is a leghősiesebbek (nevezzük őket főhősöknek) Frank, a virsli (Seth Rogen) és Brenda, a buci (Kristen Wiig), akik szerelmesek egymásba, és alig várják, hogy végre, a csomagolásukat hátrahagyva egyesülhessenek. A bonyodalom ott kezdődik, mikor az egyik ember (a továbbiakban isten), Brenda és Frank nagy örömére együtt választja ki őket, ám egy véletlen bevásárlókocsi-incidens miatt a szupermarketben kényszerültek maradni. A sztori itt kettéágazik: a külvilágban az ételek szembesülnek azzal, hogy az istenek kegyetlenül lemészárolják, majd megeszik őket, míg az élelmiszerboltban a hot-dog alkatrészek próbálnak visszajutni a saját polcukra.
 
Természetesen ez nem megy egykönnyen: útjukat nagyban megnehezíti Douche, az intim zuhany (Nick Kroll), aki párosunkat hibáztatja a fentebb leírt balesetért, és hogy nem tudott eljutni a saját, személyes mennyországába, az isten nadrágjába. Ahol baj van, ott vannak barátok is; párosunkat a visszaúton olyan ételek és italok segítik, mint a bölcs „nemromlandók”, Teresa, a biszexuális taco (Salma Hayek), Sammy, a zsidó bagel (Edward Norton) és Kareem, az arab lavash (David Krumholtz). A higiéniai termék zaklatásán túl kedvenc virslinknek és bucinknak még a magánéleti válsággal is meg kell küzdenie. Míg az előbbi „haza akar jutni”, addig az utóbbi ki akarja deríteni a nagybetűs Igazságot a külvilágról. Szakítanak, szenvednek, összezavarodnak Meatloaf örökzöld balladájára, de végül mindketten elérik a céljukat. Brenda visszatalál a bucikhoz, Frank pedig megtudja azt, amit ételtársai már megtapasztaltak. A külvilágban Barry, a nyomi virsli (Michael Cera) sikeresen megszökött tömeggyilkos istenétől és sikeresen elkeveredett egy drogos másikhoz, aki a fürdősó nevű szer által képes lett kommunikálni az ételekkel. Eközben Frank megpróbálja felnyitni ételtársai szemét, akik nem hajlandóak hallgatni rá. Szerencsére megjelenik Barry a drogos isten levágott fejével. Mesél neki a szerről, ami által lehetővé válik az ember-élelmiszer közötti kommunikáció, ami reményt ad Franknek, ezért kitalálja, hogy drogozzák be az áruházban lévő embereket. Miután a konszenzusra jutás eme törekvése csődöt mondott, bezárták és lemészárolták az összes embert.  

Ami ezután történik, az méltó megkoronázása és lezárása ennek a káromkodásokkal és szexuális utalásokkal alaposan megtöltött utazásnak. A készítők szó szerint vették a foodporn kifejezést és a néző elé tálaltak egy több percig tartó, gigászi „mindent bele” orgiát. Tulajdonképpen ez várható volt, hiszen a Virsliparti több szálon futó cselekménye és fordulatai egysíkúak és kiszámíthatóak, ám mindig meglepő látni azt, hogy az alkotók képesek átlépni még egy határt. Az egész alkotáson lehet érezni, hogy ez nem volt más, mint felnőtt stoner gyerekek egydélutános szórakozása, célközönségük pedig a náluk fiatalabb, szintén stoner gyerekek voltak. Ennek tükrében a Virslipartit leginkább az olyan felesleges találmányokhoz lehet hasonlítani, mint a banánszeletelő, vagy a baba piszoár (példáimat a film szellemiségéhez igazítottam): az ember tudomásul veszi a létezésüket, jót derül rajtuk, talán egy darabig érdekli is, de hosszú távon elfelejti örökre. 

Virsliparti (Sausage Party)

Virsliparti (Sausage Party)

Eredeti filmcím:Sausage Party
IMDB pontszám:4,8
Megjelenés éve:2016
Műfaj:Animation, Comedy
Film hossza:83 perc
Rendező/k:Conrad Vernon, Greg Tiernan
Író/k:Seth Rogen, Evan Goldberg, Kyle Hunter, Ariel Shaffir, Scott Underwood, Todd Demong

Szereplők:

Edward Norton
Edward Norton | Sammy Bagel Jr. (voice)
Jonah Hill
Jonah Hill | Carl (voice)
Kristen Wiig
Kristen Wiig | Brenda (voice)
Seth Rogen
Seth Rogen | Frank (voice)
Anders Holm
Anders Holm | Troy (voice)
David Krumholtz
David Krumholtz | Vash (voice)
Michael Cera
Michael Cera | Barry (voice)
Salma Hayek
Salma Hayek | Teresa Taco (voice)
Nick Kroll
Nick Kroll | Douche (voice)
Sugar Lyn Beard
Sugar Lyn Beard | Baby Carrot (voice)
Teljes szereplőgárda »

Hozzászólások

További cikkek

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

Mindenmás

| 2021.02.21. 17:45
100 éve született Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor, a Kisvakond kalandjairól szóló filmek és könyvek szerzője.

Jennifer Lawrence megsérült új filmjének forgatásán

Hírek

| 2021.02.07. 12:40
Mint az ismeretes, Hollywood egyik ügyeletes kedvence, Jennifer Lawrence éppen a Netflix, Don't Look up című giga-mega produkcióján dolgozik csupa A-listás sztárokkal egyetemben.

Befutott az Amerikába jöttem folytatásának a második előzetese is

Hírek

| 2021.02.03. 18:55
Ahogy azt már mi is megírtuk, több mint 30 év után folytatást kap Eddie Murphy egyik örök klasszikusa, az Amerikába jöttem, amelyhez már a második előzetes is …

Darren Aronofsky és Brendan Fraser közös vígjátékon dolgozik

Hírek

| 2021.01.12. 13:20
Bármiben lefogadtuk volna, hogy korunk egyik legikonikusabb rendezője, Darren Aronofsky és 90-es évek végén, 2000-es évek elején fénykorát élő Brendan Fraser soha nem …

Channing Tatum és Sandra Bullock a dzsungelben fognak romantikázni

Hírek

| 2020.12.30. 18:45
Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy Sandra Bullock ismét romantikázásra adta a fejét a The Lost City of D című film kedvéért, most pedig már az is kiderült, …

Peter Dinklage bizarr szuperhősként tér vissza a filmvászonra

Hírek

| 2020.12.03. 11:45
Izgalmas szerepben láthatjuk viszont a Trónok harca Tyrionját, ugyanis szuperhőst fog alakítani a The Toxic Avenger (Toxikus bosszúálló) című rebootban.

Tavasszal érkezhet a Jóbarátok új epizódja

Hírek

| 2020.11.15. 14:25
Lassan már követhetetlenné válik, hogy a koronavírus-járvány miatt leállt vagy éppen csúszott filmes/sorozatos projektek mikor kerülnek végre bemutatásra.

Ingyen nézhetünk rajzfilmeket három napon át

Hírek

| 2020.11.12. 19:40
Kellemesnek ígérkezik a hétvége, ugyanis a VIII. Országos Rajzfilmünnep kétszáz animációs és rajzfilmmel készül péntektől vasárnapig, idén online formában.

Csúszik a Halál a Níluson és a Free Guy premierje is

Hírek

| 2020.11.06. 17:00
Továbbra sincs leszállás a korona-vonatról: újabb, rég óta várt filmek csúsznak a pandémia miatt, ezúttal a Halál a Níluson című, sztárszereposztással érkező új Agatha …

Fesztiválsikerek és új magyar filmek premier előtt az 5. Európai Art Mozi Napon

Hírek

| 2020.10.30. 18:35
Fesztiválsikereket és új magyar filmeket vetítenek premier előtt az 5. Európai Art Mozi Napon, november 8-án.