DiCaprio Földet ment - Özönvíz előtt

Kritikák

| Gábor | 2016.11.07. 22:40

Mindig örömteli azt látni, amikor egy híresség a magamutogatáson kívül próbál valami olyasmit is tenni, ami akár az emberiség javára is válhat. Így cselekedett most Leonardo DiCaprio is, aki - megannyi vállalkozó után, újfent - a modern kor egyik égető problémájára, a klímaváltozásra próbálja felhívni a néző figyelmét, és buzdítani őt a folyamat elleni harcra. – Teszi mindezt azzal az eszközzel, amihez egy filmes körökben mozgó ember a legjobban ért: a filmmel. Az Özönvíz előtt (Before the flood) egy grandiózus projekt, aminek a kedvéért színészünk két évig járta a világot csak azért, hogy utána mi, a fotelünkben ülve szörnyülködhessünk, öblös hangon a változásról papoljunk, vagy éppen Twitteren kiírhassuk, hogy #prayforhumanity (ez utóbbira, noha nem ennyire közvetlenül, de a film egy bizonyos pontján van utalás).  

A másfél órás dokumentumfilm közel kétharmada arról szól, hogy DiCaprio különböző helyszíneken, helyiekkel és tudósokkal beszélget, akik elmondják, hogy miben változott meg az adott táj a globális felmelegedés kezdete óta. Többek között olyan országokban járt, mint Kína, India és Indonézia, továbbá lemerül a tenger alá, és ellátogat gyárakba is. Útja során olyan emberekkel tanácskozik a klímaváltozás veszélyeiről, mint
Ban Ki Mun, az Egyesült Nemzetek főtitkára, Elon Musk, a Tesla alapítója és vezérigazgatója, Barack Obama, az Egyesült Államok leköszönő elnöke, sőt, még Ferenc pápával is leül pár szót váltani. Akit mindez nem érdekel, pusztán Leo miatt akarja megnézni az Özönvíz előttöt, az sem fog csalódni. A dokumentumfilmből ugyanis kiderülnek olyan részletek, minthogy: 1. DiCaprio már gyerekkorában dühös volt azért, mert egész állatfajok haltak ki. 2. Hieronymus Bosch, A gyönyörök kertje c. festménye az egyik kedvenc képe. 3. Az Egyesült Nemzetek békenagykövete lett. 4. A klímaváltozás, a Revenant elkészítését is megnehezítette. 5. A dokumentumfilm forgatása előtt sosem látott még élőben narvált. +1. Vannak felvételek a fiatal DiCaprioról.

Noha az Özönvíz előtt érezhetően az USA közönségének készült, mégis, akit érdekel vagy bármilyen más módon érint a téma (és Leo), annak mindenképpen érdemes 95 percet rászánnia erre a dokumentumfilmre. Sajnos a problémára igazi válaszokat, megoldást nem kapunk, és kategóriájában a Super Size Me sokkal hatásosabbra sikerült, a tájak – groteszk módon – még a klímaváltozás zsarnoki elnyomása ellenére is gyönyörűek. Külön cukiság, hogy színészünk a teljes filmet ingyenesen elérhetővé tette, ráadásul magyarul is, így az alábbi videót elindítva egyből fejest is ugorhat a környezetvédelembe a kedves olvasó.  

Hozzászólások

További cikkek

Egy botrány krónikája - dokumentumfilm készül a Johnny Depp és Amber Heard közötti perről

Hírek

| 2021.11.22. 12:00
Hónapokig ment az adok-kapok a két színész között, igazi szürreális - vagy filmre kívánkozó? - jogi párharcot …

Öngyilkos szektavezér lesz Leonardo DiCaprióból

Hírek

| 2021.11.09. 17:25
A színész állítólag már a szerződésről tárgyal az MGM stúdióval.

Val Kilmer bemutatja… a Val Kilmer-filmet

Hírek

| 2021.07.13. 15:00
A színész több évtizeden át filmezte magát. Ebből most film készült.

Már érkezik is a friss Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek remake-je

Hírek

| 2021.04.28. 20:35
Eddig sem volt titok, hogy Hollywood igencsak szereti a külföldi sikerfilmekből elkészíteni a saját kis változatát, most azonban kb. rekordsebességgel …

Megvan, miről fog szólni Harry herceg és Meghan Markle első Netflixes produkciója

Hírek

| 2021.04.07. 09:40
Már egy ideje lehetett tudni, hogy az Amerikába költöző Harry herceg és Meghan Markle a filmek és sorozatok világába is belekóstol …

10 új európai produkció is érkezik a Disney Plus-ra

Hírek

| 2021.02.16. 15:55
A Netflixhez hasonlóan a Disney Plus is rákapcsolt a tartalomgyártásra, a streamingszolgáltató ugyanis 10 új, Európában készülő produkciót is bejelentett.

Újra együtt Scorsese, DiCaprio és De Niro

Hírek

| 2021.02.12. 12:45
Martin Scorsese nem bíz semmit a véletlenre, újra a jól bevált csapattal dolgozik együtt legújabb filmjén.

Dokumentumfilmben járnak utána a Woody Allen ellen felhozott zaklatási vádaknak

Hírek

| 2021.02.07. 16:00
Több évtizede keringenek hírek arról, hogy a filmrendező szexuálisan zaklatta nevelt lányát, ám a rendező a mai napig tagadja a vádakat. …

Jennifer Lawrence megsérült új filmjének forgatásán

Hírek

| 2021.02.07. 12:40
Mint az ismeretes, Hollywood egyik ügyeletes kedvence, Jennifer Lawrence éppen a Netflix, Don't Look up című giga-mega produkcióján dolgozik csupa A-listás sztárokkal egyetemben.

Öt helyett idén hat jelölt versenyez az Európai Filmdíjakért

Hírek

| 2020.11.10. 17:20
Idén kivételesen öt helyett hat alkotás, színész és rendező versenyez a játékfilmes és dokumentumfilmes kategóriákban az Európai Filmdíjakért.