Mocsok a reflektorfényen túl – Éjszakai ragadozók

Kritikák

| Zita | 2016.11.17. 10:10

A mostani felhozatalt tekintve ritka az, ha egy film akkora hatással van az emberre, hogy a megnézése után sem tudja levetkőzni magáról azt a súlyos hangulatot, amit két órán keresztül megtapasztalt a moziteremben. Eddig talán az Érkezés volt ilyen hatásos, de most az Éjszakai ragadozók vette át a stafétát.

Ennél szorosabb párhuzamot nem is kell a két film között vonni (ha csak azt nem, hogy mindegyikben Amy Adams a főszereplő), mert mindegyik másképp és más miatt hat. Az Éjszakai ragadozók már a címében is nyugtalanságot hordoz, de a játékidő egészén is fenntartja ezt. A csillogó, felszínes és sznob Los Angelesi partik miliőjében Susannak (Amy Adams) mindene megvan, menő művész, de – ahogy az lenni szokott – nem érzi teljesnek életét. Férjével elhidegültek egymástól, a látszólag tökéletes világ, amit kialakított magának teljesen üres. Ekkor kerül képbe 20 éve nem látott férje (Jake Gyllenhaal), aki új könyvét küldi el neki véleményezésre. A nő elkezdi olvasni, ami előttünk is megelevenedik (egy család bántalmazásáról a kietlen texasi sivárságban, gyilkosságról, nyomozásról és keserves igazságtételről), majd Susan aggasztó és szomorú párhuzamot vél felfedezni volt férjével való közös múltja és a könyv között. Így a három szál - Susan élete, a fikció és a múlt - összefonódik szép lassan.

Brutális mozi, ami nem elsősorban a cselekménye(i) miatt az, hanem a nézőre gyakorolt hatása miatt. A kényelmetlen, feszengő és folytonosan lappangó nyugtalanság egy percig sem hagy alább, sunyi és kérlelhetetlen módon kúszik bele az ember lelkébe és agyába, olyannyira, hogy a bőrünk alatt érezzük, és nehezen lehet tőle megszabadulni. Érdekes érzés ez, de valahol viszont borzasztó jó is; egy film, ami igazán eléri célját, hatással van ránk, bár utáljuk magát az érzést, de közben lubickolunk is benne. A zsánerek/történetszálak között való ugrálás és (a vágó nagyszerű munkájának köszönhetően) összefonódás pedig még rétegzettebbé és sokoldalúbbá teszik a történetet. A máz alatt rejtőzködő fertő motívuma végig kíséri a filmet, amihez nagyban hozzájárul az is, hogy a rendező az a Tom Ford, aki évek óta az egyik legismertebb divattervező Amerikában. És ki más tudná jobban, hogy a szépen megkreált emberek és luxuspartik mögött mi van? Ironikus, hogy pont az az ember mesél kritikusan erről a világról, aki ebből él, viszont így – ha nem is túl kreatív maga a fő vonulat – esetleg hitelesebb. (Hiszen Ford is Texasból indult, majd onnan került fel a csúcsra.) A film két végletet mutat be: a szépséget és a nyomorúságot, de nem csak külsőség kapcsán, hanem minden értelemben. A lelki tortúra, a kétségbeesés, az élet és halál látszólagossága, az elveszettség és a bizonytalanság minden téren megjelenik, hiába sikeres az ember, vagy épp elveszett.

Az Éjszakai ragadozók egy fülledt thriller, ami nem a megszokott klisék segítségével (erotika, véres jelenetek stb…) éri el célját. A kizökkentő vizuális kezdés után a három történetet is gyönyörűen kapcsolja össze képpárokkal, de elsősorban a hangulattal játszik, így izgalmas és érdekes elegyet alkot, ami reflektál a történet(ek)re is; a látszaton túl (ami lássuk be tényleg szemet gyönyörködtető még akkor is, ha maga a téma, amit mutat, nem az) a sugallmazás, a lappangó feszültség az, ami igazán fő jellemzője a filmnek, így elérve azt, hogy ne felejtsük el egykönnyen az Éjszakai ragadozókat. 

Éjszakai ragadozók

Éjszakai ragadozók

Eredeti filmcím:Nocturnal Animals
IMDB pontszám:6,65
Megjelenés éve:2016
Műfaj:Thriller, Drama
Film hossza:117 perc
Költségvetés és bevétel:$20,000,000 | $0
Nyelv és ország:English | US
Rendező/k:Tom Ford
Író/k:Tom Ford, Austin Wright

Hozzászólások

További cikkek

Végre megvan az új James Bond?

Hírek

| 2022.11.30. 18:20
Időről-időre felröppennek a hírek az új James Bond megszemélyesítőjével kapcsolatban, ám mindig kiderül, hogy csak pletykáról van szó. Most viszont úgy tűnik, a hírek igaznak bizonyulnak.

Akciócunamival robbant be a John Wick 4 előzetese

Hírek

| 2022.07.23. 13:20
John Wickből sosem elég és ezt a készítők is így gondolják. Jön a negyedik rész, de amíg várunk rá, addig itt egy kis ízelítő.

Amikor a hős ereje teljében van - Rocky IV (rendezői változat)

Kritikák

| 2021.11.23. 17:35
Szó sincs arról, hogy a Rocky Balboa negyedik kalandja újravágva egy teljesen más film lenne, mint 1985-ben, minőségileg viszont egyértelműen komolyabb szintet képvisel a …

Taroltak a streamingszolgáltatók az idei Emmy-gálán

Hírek

| 2021.09.20. 16:40
Helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezték a televíziós produkciók Oscar-díjának tartott Emmy-gálát.

Remake készül a Több mint testőrből

Hírek

| 2021.09.16. 17:50
Sajnos, ahogy azt már megszokhattuk, Hollywoodban egyszerűen nem bírnak leállni a különféle remake-ek és rebootok gyártásával, ezúttal Kevin Costner és Whitney Houston 1992-es klasszikusa került a került újra …

Rangos díjat kapott Fabricius Gábor filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.11. 11:35
A leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása a Velencei …

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Hírek

| 2021.09.02. 13:40
Mikor végre már kezdtünk fellélegezni, hogy visszaállnak a dolgok a régi kerékvágásba a járvány ellenére is, ismét egyre több premiercsúszásról …

Tom Cruise naponta 30-szor vetette magát a mélybe a legújabb Mission: Impossible-film kedvéért

Hírek

| 2021.08.27. 13:35
Semmi különös, csak egy szokásos munkanap Tom Cruise világában.

Megvan, mikor érkezik a Halálos iramban 10. a mozikba

Hírek

| 2021.08.19. 17:40
A Halálos iramban szériát is megtépázta egy kicsit a világjárvány, így még egy darabig biztosan, hogy várni a kell a tizedik epizódjára.

Olyan jól nyitott a Free Guy, hogy a Disney máris folytatást akar

Hírek

| 2021.08.16. 13:30
Ez gyors volt: épphogy bemutatták a Free Guy-t a mozikban, máris berendelték a folytatást.