Sport a vásznon

Mindenmás

| movie.hu | 2017.01.14. 13:00

Ebben a nagy cidriben az embernek sehova sincs kedve kimozdulni, hacsak nem akar valaki korcsolyázni a járdákon. Ha szereted a sportokat, de úgy érzed még várat magára, hogy kimerészkedj a hidegbe, akkor jó helyen jársz: testvéroldalunk, a Sportfaktor kérésére készítettünk egy összeállítást a legkülönfélébb sportfilmekből.

Rocky

Egy magára valamit is adó sportfilmes listán biztos helye van a Rockynak. A Sylvester Stallone forgatókönyvéből készült film nem csak Rockynak hozta el az amerikai álmot, hanem a színésznek is, aki egycsapásra Hollywood egyik kedvence lett. Nem is csoda; ha megnézzük a filmet, amely a boksz mellett elkísér bennünket a munkásosztály kemény világába, ahol nap, mint nap azon kell küzdeni, hogy legyen holnap is. Azonban Rocky kitartása és kemény edzése meghozta a gyümölcsét, ami emberek millióival hitette el, hogy neked is sikerülhet, csak küzdened kell. Nem is beszélve a film ikonikussá vált zenéjéről, ami kellő löketet tud adni egy kis edzéshez is. 

Warrior – A végső menet

A Warrior a Rocky-hoz hasonlóan nem pusztán a bunyóról szól. A sport csupán egy kiút és egy kétségbeesett végkifejlete annak, amivel Tommy (Tom Hardy) kénytelen szembesülni nap, mint nap. A családja körében nem találja helyét, testvére (Joel Edgerton) mindig jobb és sikeresebb volt nála, apja (Nick Nolte) sosem vette semmibe; számára fontosabb volt a pia, mint fiai. A harc – szó szerint és átvitt értelemben is – elkerülhetetlenné válik, amikor a régóta lappangó feszültségek és sérelmek a felszínre kerülnek. Az egymásnak feszülés, mint a film kicsúcsosodása pedig egyszerre lesz felemelő és megrázó. Kőkemény pofon a jobb fajtából.  

Foxcatcher

A megtörtént eseten alapuló sztori John du Pont köré épül. Du Pont (Steve Carell) gazdag, befolyásos ember, aki odavan a birkózásért, így összeverbuvál egy csapatot. A férfi látszólag magának való és furcsa figura, ám egyre jobban elhatalmasodik rajta a paranoia és a hallucináció, ami egyre feszültebb és baljósabb helyzetet szül közte és két olimpiai bajnok birkózótestvér (Channing Tatum, Mark Rufallo) között, végzetes kimenetellel. 

Menekülés a győzelembe

Ha már szó volt Stallonéról, akkor egy másik meghatározó filmjét sem hagyhatjuk ki, amihez nekünk, magyaroknak is van egy kis közünk, ugyanis a Menekülés a győzelembe történelmi sportfilmet 1980-ban Magyarországon forgatták. A film olyan világhírű színészekből és focistákból álló álomcsapatot hozott Budapestre többek között, mint Sly, Michael Caine és Pelé. A mozi helyszíne a második világháborús Párizs és környéke, ami valójában Budapest, Dunakeszi és az MTK-pálya volt. Nem mellékesen Egervári Sándor és Sylvester Stallone összecsapását is láthatjuk a filmben. 

Minden héten háború

A sport világa elég kemény és rengeteg áldozattal is jár a siker és a hírnév mellett. Az amerikai foci az egyik legkeményebb, hiszen a játékosok test-test ellen küzdenek, az edzők a megfelelő stratégiát próbálják összeállítani hétről hétre, a menedzserek pedig… Nos igen, aki látta Oliver Stone filmjét, a Minden héten háborút az tudja, hogy nem csak edzésekbe és a csapaton belüli konfliktusokba nyerünk betekintést, hanem a menedzserek és az üzlet világába is. Hasonlóan előző filmünkhöz, itt is sztárparádét láthatunk olyan színészekkel, mint Al Pacino, Dennis Quaid, Cameron Diaz, James Woods és Jamie Foxx. 

Pénzcsináló

Még egy kicsit az amerikaiaknál maradva természetesen a másik nagy kedvencükről, a baseballról is rengeteg film készült már, ami nem is csoda tekintve, hogy egy nemzet rajong érte. A Pénzcsináló a sportnak egy másik oldalát mutatja be, itt nem az a lényeg, hogy a játékosok vért izzadnak a sikerért, hogy milyen jók csapatban vagy épp egyénileg. Itt a színtiszta matematika és statisztikák számítnak, a költségvetés és egy forradalmi terv megvalósítása, ami egy ember karrierjét tönkretette, másokét pedig felemelte. Az igaz történeten alapuló film 6 Oscar-jelölést is magának tudhat, köztük a legjobb film, a legjobb férfi alakítás (Brad Pitt) és legjobb férfi mellékszereplő (Jonah Hill). 

Eddie, a sas

Végre egy kis lazítás a nagy sporteredmények és pátoszok közepette, amihez nem más kellett, mint egy angol sportlegenda, na persze az sem a megszokott értelemben. Igen, nem másról van szó, mint Eddie "A Sas" Edwardsról, a britek egyik legnépszerűbb sportolójáról. Ami már alapból kimaxolja az angol humort, ugyanis Eddie minden csak nem sportoló, különösen nem síugró. Mégis hihetetlen stílusával és kitartásával gyorsan az olimpiai közönség kedvence lett, hiába végzett rendszeresen az utolsó helyeken bármilyen versenyszámban is indult. A róla készült film is éppoly szerethető és vicces Taron Egerton és Hugh Jackman főszereplésével.  

Everest

Szintén megtörtént eset keserű véggel, ami - már ahogy a film címéből is adódik – a Mount Everest meghódításáról szól. Az áldozathozatal, vakmerőség, emberség, összetartás és bátorság mentén haladó történet minden szegmense hűen tükrözi azt, ami elengedhetetlen bármilyen sportól is legyen szó: mindent alávetni a cél érdekében.

Hajsza a győzelemért

Hasonló fanatizmus jelenik meg a Hajsza a győzelemért című moziban is, ami a Forma 1 két legendás figurájának, James Hunt (Chris Hemsworth) és Niki Lauda (Daniel Brühl) harcának főbb eseményeiből áll. A két mindenre elszánt autóversenyző már-már hisztérikus győzni akarása mindet felülmúl, még akkor is, amikor minden veszni látszik. Két kőprofi sportoló, akik a győzelem mellett nem feledkeznek meg egymás, és a sport tiszteletéről sem.

Fehér tenyér

Hajdu Szabolcs rendező testvére történetét filmesítette meg egészen a gyerekkori hajnali edzésektől kezdve a kegyetlen tornatanáron át a bukásig, majd a sikerig. Egy keserédes sztori, ami megmutatja, hogy miként válik egy „egyszerű” tornászfiúból egy, a tengerentúlon nagy karriert befutott artista. Nagyívű történet ez, ami a mindennapi kínlódásokon keresztül mutatja be, hogy mekkora áldozatok árán lesz valaki mestere annak, amit kölyökfejjel megálmodott magának. 

Holtpont

Végül, de nem utolsó sorban egy szintén régi klasszikus és nagy kedvenc maradt, ami nem kimondottan sportfilm, de ez megbocsájtható bűn a részünkről. Gyorsan szögezzük is le, hogy az 1991-es eredeti Holtpontról van szó és nem arról a förtelemről, ami 2015-ben debütált a mozikban. Kathryn Bigelow első igazi sikeres filmje, Patrick Swayze és Keanu Reeves egymásra találása a filmvásznon és emellé még remek akciókat és történet is kapunk. Mi kell még? Mindig alkalmas az idő, hogy újranézzük, aki meg nem látta, annak pedig bepótolandó darab. 

+1 Huligánok

A Huligánok kicsit kakukktojás a fent felsorolt filmek között, ugyanis ez nem elsősorban a sportról (jelen esetben a fociról), hanem az azt körül ölelő életérzésről és elképesztő rajongásról szól. Az újfiú Matt (Elijah Wood) nem ismeri ezt a közeget, de ahogy ő, mi is fokozatosan bonyolódunk bele a lelátók vibráló világába. A foci immár túlmutat önmagán, és egy életmóddá válik, amiben nem kerülhetők el a bunyók és a rendszeres rendőrségi ügyek sem. Veszélyes, de izgalmas helyzet ez, ami megtanít a testvériesség és az összetartozás fontosságára.

(Borító: mediatravel.es)

Hozzászólások

További cikkek

Danny DeVitoval és Schwarzeneggerrel forog nemsokára az Ikrek folytatása

Hírek

| 2021.09.22. 13:20
A 30 évvel ezelőtti, már-már klasszikusnak számító vígjáték is folytatást kap.

Taroltak a streamingszolgáltatók az idei Emmy-gálán

Hírek

| 2021.09.20. 16:40
Helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezték a televíziós produkciók Oscar-díjának tartott Emmy-gálát.

Beperelték a Netflixet A vezércsel miatt

Hírek

| 2021.09.18. 13:45
Elég kellemetlen helyzetbe került a streaming-óriás, ugyanis az utóbbi idők egyik legnépszerűbb sorozata, A vezércsel miatt beperelték, ráadásul nem is akárki.

Rangos díjat kapott Fabricius Gábor filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.11. 11:35
A leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása a Velencei …

Megvan, mikor érkezik a Halálos iramban 10. a mozikba

Hírek

| 2021.08.19. 17:40
A Halálos iramban szériát is megtépázta egy kicsit a világjárvány, így még egy darabig biztosan, hogy várni a kell a tizedik epizódjára.

Scarlett Johansson is csatlakozott Wes Anderson új filmjéhez

Hírek

| 2021.08.17. 16:40
Egyre brutálisabb neveket vonultat fel Wes Anderson legújabb filmje.

Jön a Szörnyella folytatása

Hírek

| 2021.08.14. 15:55
Még csak a nyár elején mutatták be a Szörnyella című filmet, de mér be is jelentették a folytatását.

Michael Caine és Johnny Depp is díjat kap Karlovy Varyban

Hírek

| 2021.08.10. 19:55
Depp úgy tűnik, kezd kijönni a gödörből és egy különdíjat kap, Michael Caine pedig filmművészethez hozzájáruló kimagasló munkájáért kap Kristálygömböt.

Jön a Bohém Rapszódia folytatása?

Hírek

| 2021.08.10. 19:35
Semmi kétség, hogy a Queen-film óriási siker volt a maga 904 millió dolláros bevételével, de vajon tényleg kell egy folytatás?

Még sokáig velünk marad a South Park

Hírek

| 2021.08.07. 08:00
Továbbra sincs megállás a mocskos szájú kisiskolásoknak: újabb 6 évadot és 14 előzményfilmet rendeltek be a már 1997 óta futó South Parkból.