Nem csak matekosoknak – A számolás joga

Kritikák

| Zita | 2017.01.19. 13:05

Az idei Oscar-díjátadó nagy esélyese Theodore Melfi filmje A számolás joga. Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az Akadémia minden kritériumát kipipálta a film; 1. megtörtént esetet dolgoz fel, 2. társadalmi elnyomás, majd elfogadás a téma, 3. kapunk egy szelet heroikus, hazafias hangulatot. A díjat odaítélő bizottság ezeket nagyon szereti, és ha a tavalyi balhéból indulunk ki (több színész bojkottálta a gálát, mert szerintük nem jut elég figyelem a feketéknek), akkor idén – már csak a kompenzálás miatt is – legalább egy díjat be is fog söpörni a film a februári díjkiosztón.

Hiába beszélünk tipikus Oscar-filmről, A számolás joga érezhetően nem arrogánsan nyomja arcunkba a már eddig ismert kétes megítélésű hatvanas évek Amerikáját annak minden szemétségével és előítéletével. Épp ellenkezőleg; kellően önironikus és felszabadult ahhoz képest, hogy a három női főszereplő (Octavia Spencer, Taraji P. Henson és Janelle Monáe) helyzete nem épp a legideálisabb. Feketék, ráadásul nők, akiknek hiába átlagon felüliek a képességeik (az egyikük matekzseni, a másikuk kitűnő mérnök) mindenki csak legyint rájuk, annak ellenére, hogy a NASA-nál dolgoznak azon, hogy Amerika legyen az első, aki embert küld a Holdra. De ahogy változnak az idők, úgy kell haladni a korral is, így egyre több technikai újítás jelenik meg, amikkel a fafejű mérnökök nem igazán tudnak mit kezdeni, ellentétben azokkal, akik rászorulnak arra, hogy minden egyes nap kivívják mások tiszteletét és megbecsülését. Ennek köszönhetően a három nő folyamatosan teper, képezi magát és foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy munkájukat ugyanúgy elismerjék, mint férfitársaikét.

A számolás joga legfőbb pozitívuma, hogy nem akar didaktikus és demagóg lenni, hanem egyszerűen egy fontos témát, egy különös, és izgalmas köntösben mutat be nekünk, ami kellő arányban csepegteti a humort és a drámát; nem a könnycsatornáink és a lelkünk megtornáztatásán fáradozik, mivel a sztori alapvetően is érdekes ahhoz, hogy fenntartsa a figyelmet, amihez nagyban hozzájárul Spencer, Henson és Monáe laza és érzelmes alakítása is.

A három nő, a három sors főszerepe mellett látszólag már-már eltörpül az a tény, hogy mellesleg történelmi jelentőségű események történnek a Földön és az űrben egyaránt, de ez a történet nem is ezekről a jelentős momentumokról, hanem a sokkal földhöz ragadottabb és mindennapos történetekről szólnak, amik egyszerre jelentik a változást és a tiszteletet mások felé. Nem bonyolult, csak egy kis odafigyelés kell, akár csak egy matekpéldánál. 

(Borítókép: cinemablend.com)

A számolás joga

A számolás joga

Eredeti filmcím:Hidden Figures
IMDB pontszám:7,9
Megjelenés éve:2017
Műfaj:dráma
Film hossza:127 perc
Nyelv és ország:angol | US
Rendező/k:Theodore Melfi
Író/k:Theodore Melfi

Hozzászólások

További cikkek

Az Apple vállalta be Martin Scorsese legújabb filmjét

Hírek

| 2020.05.28. 17:00
Úgy látszik, hogy nagyon bejött Martin Scorsese-nek a streamingszolgáltatók nyújtatta "szabadság", ugyanis következő projektjénél is annyira elszállt a költségvetéssel, hogy …

Több mint 700 millió forintos támogatást kapott első mozifilmjére Deák Kristóf

Hírek

| 2020.05.21. 16:00
Az Oscar-díjas Deák Kristóf Az unoka munkacímmel készülő első mozifilmjének gyártását 721,9 millió forinttal támogatja a Nemzeti …

A Szólíts a neveden alkotója rendezheti A sebhelyesarcú rebootját

Hírek

| 2020.05.15. 14:55
Úgy hiányzott egy újabb reboot, mint egy falat kenyér, de hát ez van, nincs mit tenni, ha Hollywoodban a korábbi sikerfilmekért van oda.

Russell Crowe kegyetlen maffiózót alakít legújabb filmjében

Hírek

| 2020.05.14. 15:25
Végre egy izgalmasnak ígérkező szerepben láthatjuk viszont az Oscar-díjas Russell Crowe-t, aki ezúttal egy brutális maffiózó bőrébe bújhat a Paramount új thrillerében.

Újabb Stephen King adaptáción dolgozik az Álom doktor rendezője

Hírek

| 2020.05.11. 21:20
Lassan már negyed évente jön egy újabb Stephen King filmadaptáció, most éppen a 2014-ben megjelent, az Újjászületés című könyvét viszik filmre.

Spike Lee a Netflixszel száll harcba az Oscarért

Hírek

| 2020.05.10. 18:45
Spike Lee maga jelentette be, hogy a Netflixen fog debütálni legújabb filmje. A júniusban startoló, Da 5 Bloods címre keresztelt alkotás témája a vietnami háború lesz.

Felnőtté válni nehéz – Előre (Onward)

Kritikák

| 2020.05.10. 15:35
Mit tennénk akkor, ha adódna egy olyan lehetőségünk, hogy ismét találkozhatunk egy rég elvesztett szerettünkkel? Valószínűleg a legtöbb ember bármit elkövetne azért, hogy élni tudjon ezzel a …

Érettségi időszakra - Romlott Oktatás (Bad Education)

Kritikák

| 2020.05.05. 15:20
Sokan képzeljük azt gyerekként, hogy a sok iskolai történetet és pletykát, amiket átéltünk és amelyeknek fültanúi lehettünk – legyen a pletyka célpontja egy barátunk, egy …

Amikor Thor zsoldosnak állt - Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction)

Kritikák

| 2020.05.01. 20:05
Ha nem maradna el a koronavírus-járvány miatt szinte az összes film bemutatója, akkor talán meg sem nézem a Netflix legújabb premierjét, ezért az előzetes és a …

Újabb szuperprodukciók premierjei csúsznak a koronavírus miatt

Hírek

| 2020.04.22. 14:30
Újabb filmek premierjét tolták el a koronavírus-járvány miatt, köztük van a Robert Pattinson-féle Batman-film, a The Flash és a Shazam második felvonása is.