Nem csak matekosoknak – A számolás joga

Kritikák

| Zita | 2017.01.19. 13:05

Az idei Oscar-díjátadó nagy esélyese Theodore Melfi filmje A számolás joga. Ez persze nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az Akadémia minden kritériumát kipipálta a film; 1. megtörtént esetet dolgoz fel, 2. társadalmi elnyomás, majd elfogadás a téma, 3. kapunk egy szelet heroikus, hazafias hangulatot. A díjat odaítélő bizottság ezeket nagyon szereti, és ha a tavalyi balhéból indulunk ki (több színész bojkottálta a gálát, mert szerintük nem jut elég figyelem a feketéknek), akkor idén – már csak a kompenzálás miatt is – legalább egy díjat be is fog söpörni a film a februári díjkiosztón.

Hiába beszélünk tipikus Oscar-filmről, A számolás joga érezhetően nem arrogánsan nyomja arcunkba a már eddig ismert kétes megítélésű hatvanas évek Amerikáját annak minden szemétségével és előítéletével. Épp ellenkezőleg; kellően önironikus és felszabadult ahhoz képest, hogy a három női főszereplő (Octavia Spencer, Taraji P. Henson és Janelle Monáe) helyzete nem épp a legideálisabb. Feketék, ráadásul nők, akiknek hiába átlagon felüliek a képességeik (az egyikük matekzseni, a másikuk kitűnő mérnök) mindenki csak legyint rájuk, annak ellenére, hogy a NASA-nál dolgoznak azon, hogy Amerika legyen az első, aki embert küld a Holdra. De ahogy változnak az idők, úgy kell haladni a korral is, így egyre több technikai újítás jelenik meg, amikkel a fafejű mérnökök nem igazán tudnak mit kezdeni, ellentétben azokkal, akik rászorulnak arra, hogy minden egyes nap kivívják mások tiszteletét és megbecsülését. Ennek köszönhetően a három nő folyamatosan teper, képezi magát és foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, hogy munkájukat ugyanúgy elismerjék, mint férfitársaikét.

A számolás joga legfőbb pozitívuma, hogy nem akar didaktikus és demagóg lenni, hanem egyszerűen egy fontos témát, egy különös, és izgalmas köntösben mutat be nekünk, ami kellő arányban csepegteti a humort és a drámát; nem a könnycsatornáink és a lelkünk megtornáztatásán fáradozik, mivel a sztori alapvetően is érdekes ahhoz, hogy fenntartsa a figyelmet, amihez nagyban hozzájárul Spencer, Henson és Monáe laza és érzelmes alakítása is.

A három nő, a három sors főszerepe mellett látszólag már-már eltörpül az a tény, hogy mellesleg történelmi jelentőségű események történnek a Földön és az űrben egyaránt, de ez a történet nem is ezekről a jelentős momentumokról, hanem a sokkal földhöz ragadottabb és mindennapos történetekről szólnak, amik egyszerre jelentik a változást és a tiszteletet mások felé. Nem bonyolult, csak egy kis odafigyelés kell, akár csak egy matekpéldánál. 

(Borítókép: cinemablend.com)

A számolás joga

A számolás joga

Eredeti filmcím:Hidden Figures
IMDB pontszám:7,9
Megjelenés éve:2017
Műfaj:dráma
Film hossza:127 perc
Nyelv és ország:angol | US
Rendező/k:Theodore Melfi
Író/k:Theodore Melfi

Hozzászólások

További cikkek

A-kategóriás filmfesztiválon debütál Deák Kristóf új filmje

Hírek

| 2019.10.22. 16:00
Az A-kategóriás goai Indiai Nemzetközi Filmfesztiválon lesz az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című televíziós nagyjátékfilmjének világpremierje

Befejeződött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

Hírek

| 2019.10.21. 14:45
Befejeződött Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története című alkotás 57 napos forgatása, a több hónapos utómunka első fázisaként megkezdődött a film vágása.

Újra itt a Cinema City Filmünnep

Hírek

| 2019.10.20. 16:10
Idén sem maradunk Cinema City Filmünnepen nélkül, ennek köszönhetően pedig ismét premier előtti filmeket, köztük családi, magyar és francia alkotásokat is láthat a közönség október 24. és 27. között a fővárosi és …

Tallinnban lesz a Szép csendben nemzetközi premierje

Hírek

| 2019.10.18. 12:40
Tallinnban, Észak-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiváljának elsőfilmes versenyprogramjában lesz Nagy Zoltán Szép csendben című filmjének a nemzetközi premierje.

Csütörtökön kezdődnek a Mozinet Filmnapok

Hírek

| 2019.10.15. 08:55
Csütörtökön kezdődnek a 9. Mozinet Filmnapok; a vasárnapig tartó mustrán kilenc filmet láthat a közönség Budapesten és több vidéki városban.

Pármában is díjazták a Nemzetközi Emmy-re jelölt magyar filmet

Hírek

| 2019.10.01. 12:45
A legjobb forgatókönyv díját nyerte el a Trezor című alkotás a Pármai Zenei Film Fesztiválon Olaszországban.

Szankciókkal és fokozott rendőri jelenléttel készülnek az új Joker-film bemutatójára

Hírek

| 2019.09.29. 12:10
A The Guardian beszámolója szerint a legnagyobb amerikai moziláncok nem fogják engedni a maszkok, jelmezek vagy …

Jön az új Walker, a texasi kopó, már a főszereplőt is megtalálták

Hírek

| 2019.09.24. 11:05
Ha már épp azon kezdtél agyalni, hogy milyen jó lenne, ha kapna egy jó kis rebootot a Walker, a texasi kopó, akkor van egy jó hírünk, ugyanis a CBS …

Emmy-győztesek 2019: A Trónok harca lett a legjobb drámasorozat, mégsem tarolt a gálán

Hírek

| 2019.09.23. 11:30
Hollywood legrangosabb televíziós díjaiból a legtöbbet, kilencet az HBO produkciói szereztek meg a ceremónián, az Amazon hét …

Vérszegény akcióhős – Rambo V: Utolsó vér

Kritikák

| 2019.09.22. 14:40
Egy korszak zárult le az Utolsó vérrel, de Rambo nyugdíjba vonulása sajnos kimondottan méltatlanra sikeredett.