Hajdu Szabolcs filmje tarolt a Magyar Filmkritikusok Díjátadóján

Hírek

| Tündi | 2017.02.03. 20:00

A Magyar Filmkritikusok Díját idén már 55. alkalommal adták át az előző év legjobbnak ítélt teljesítményeiért. A díjátadón az Ernelláék Farkaséknál a fődíj mellett a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta. 

Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje két díjat is bezsebelt: egyet Szabó Gábor operatőri munkájáért, egyet pedig Szamosi Zsófia a legjobb női epizódalakításért A martfűi rém és a Mindenki című alkotásokban nyújtott játékáért. 

A legjobb női főszereplő díját Stefanovics Angéla vihette haza a Liliom ösvény című filmben nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő díját Thuróczy Szabolcs kapta a Tiszta szívvel című film főszerepéért. A legjobb férfi epizódalakításért Kulka János vehette át a kritikusok díját a Félvilág és a Halj már meg! című filmekért.

A kisjátékfilmek kategóriájában a Fizetős nap, Bernáth Szilárd rendezése, az animációs alkotások között Bucsi Réka Love című munkája diadalmaskodott. Igor és Ivan Buharov Az itt élő lelkek nagy része című alkotása pedig Különdíjban részesült.

Az itt élő lelkek nagy része - trailer - Most of the souls that live here from igorbuharov on Vimeo.

A magyar filmkritikusok életműdíját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért idén Tóth Jánosnak ítélték oda, akit korábban már a Nemzet Művésze címmel is kitüntetettek, emellett Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező és dramaturg.

A Simó Sándor Alapítvány díját minden évben egyetemisták kapják, az idei szerencsés Szilágyi Fanni lett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzett mesterszakos hallgatója, aki a Minden vonal és A csatárnő bal lába életveszélyes című munkáiért vehette át a díjat.

Szilágyi Fanni

Fotó: socfest.hu

A díjátadón megemlékeztek Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőről, forgatókönyvíróról, producerről, aki tavaly márciusban hunyt el, Bernáth László filmkritikusról, aki a januárban hunyt el és Angelusz Iván producerről is, aki tragikus hirtelenséggel halt meg tavaly októberben. 

(Borító: nlcafe.hu)

Hozzászólások

További cikkek

Újabb nemzetközi elismerést kapott a magyar horror

Hírek

| 2022.04.26. 17:05
Ráadásul egyszerre két díjjal is jutalmazták a Post Mortemet a manchesteri Grimmfesten.

BAFTA: Tarolt a Dűne és magyar alkotót is díjaztak

Hírek

| 2022.03.14. 07:40
A Dűne tizenegy jelöléséből ötöt díjra váltott, valamint a díjazottak között van a film produkciós tervezésének stábja, köztük Sipos Zsuzsanna.

Magyar is van az Oscar-jelöltek között

Hírek

| 2022.02.08. 16:10
Bár évről évre egyre kevesebb embert érdekel az Oscar-gála, most egy kicsit legalább mi is izgulhatunk majd az átadón.

Szabó István Martin Scorsese-vel együtt kap életműdíjat

Hírek

| 2021.11.20. 11:30
A két rendező India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján veheti át az elismerést szombat este az egyetemes filmművészethez való kiváló hozzájárulásukért.

Magyar látványtervező veheti át idén az Európai Filmdíjat

Hírek

| 2021.11.16. 13:10
A legjobb látványtervező díját Ágh Mártonnak ítélte oda az Európai Filmakadémia a Természetes fény című filmben nyújtott munkájáért.

A legjobb rendező és a legjobb operatőr díját is magyar kapta az Otranto filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.28. 16:20
Tovább folytatódik a magyar filmek diadalmenete.

Daniel Craig ugyanazt a rangot kapta meg, mint James Bond

Mindenmás

| 2021.09.25. 09:05
Már bármennyire is a háta közepére kívánta a végére Daniel Craig James Bond szerepét, most mégis egy elég nagy elismerést köszönhet neki.

Danny DeVitoval és Schwarzeneggerrel forog nemsokára az Ikrek folytatása

Hírek

| 2021.09.22. 13:20
A 30 évvel ezelőtti, már-már klasszikusnak számító vígjáték is folytatást kap.

Taroltak a streamingszolgáltatók az idei Emmy-gálán

Hírek

| 2021.09.20. 16:40
Helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezték a televíziós produkciók Oscar-díjának tartott Emmy-gálát.

Remake készül a Több mint testőrből

Hírek

| 2021.09.16. 17:50
Sajnos, ahogy azt már megszokhattuk, Hollywoodban egyszerűen nem bírnak leállni a különféle remake-ek és rebootok gyártásával, ezúttal Kevin Costner és Whitney Houston 1992-es klasszikusa került a került újra …