A legrangosabb brit díjátadón magyar film nyert

Hírek

| Zita | 2017.02.12. 22:10

Két éves diadalmenete során újabb díjat nyert Nemes Jeles László filmje, a Saul fia. A brit Oscarként is emlegetett Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia, vagyis a BAFTA-díjátadón a film  legjobb idegen nyelvű film kategória nyertese lett vasárnap este.

2015-ben, a cannes-i filmfesztiválon robbant be a magyar film, ami azóta meg sem áll, nem győzünk hírt adni, akárhányszor elismerésben részesül a Saul fia. Tavaly az Oscar-díjátadón drukkolhattunk a győzelemnek, ami be is vált, több mint 30 évtizeddel Szabó István után újra magyar kézben volt az aranyszobor, és most szintén Szabó Istvánhoz „mérhetjük” a magyar BAFTÁt, ugyanis a Redl ezredes óta, vagyis 32 éve nem kapott ilyen elismerést magyar alkotás. A díjat a helyszínen a rendező vette át. 

A Saul fia nagyon erős mezőnyből került ki győztesen, ugyanis a német kedvenc, a Toni Erdmann, a tavalyi Oscar-jelölt török film, a Mustang, a francia Deephan – Egy menekült története és Pedro Almodovar Julieta című filmjével volt versenyben. 

Nem meglepő, hogy a BAFTA főszereplője itt is A kaliforniai álom volt: 11 jelöléséből be is zsebelte a legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő, legjobb fényképezés és legjobb eredeti filmzene díját, egyedül Ryan Goslingot előzte be Casey Affleck A régi városban nyújtott alakításával és happolta el előle a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. Esélye nem volt a musicallel szemben a legjobb film kategórián belül vetélytársainak, vagyis az Érkezésnek, Én, Daniel Blake-nek és a Holdfénynek sem, így lassan ki is jelenthetjük, hogy melyik film fog nyerni az Oscaron.

(borítókép: bafta.org)

Hozzászólások

További cikkek

Az Akik maradtak lett a Magyar Mozgókép Szemle legjobbja

Hírek

| 2020.03.06. 08:55
Csütörtök este véget ért a Magyar Mozgókép Szemle, az esemény gálaestjén Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje kapta a legjobb játékfilmnek járó elismerést.

Tüntetés és kínos csend övezte Roman Polanski díját a francia Oscaron

Hírek

| 2020.03.01. 14:50
Kiosztották a César-díjakat Párizsban, ahol nem is az elismeréseken, hanem inkább a kellemetlen pillanatokon volt a hangsúly.

Iráni film vitte el a Berlinale fődíját

Hírek

| 2020.03.01. 08:30
Véget ért a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amin a legjobb film díját Mohammad Raszulof Nincs gonosz című alkotása kapta meg. A Berlinale fődíját tíz év alatt harmadszor nyerte el ellenzéki iráni …

Lemondott a César-díjakat jelölő francia filmakadémia vezetősége

Hírek

| 2020.02.14. 09:50
Kollektíve lemondott csütörtök este a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjakat jelölő francia filmakadémia teljes vezetősége alig …

Oscar 2020: Történelmet írt az Élősködők, Joaquin Phoenix megkapta végre az Oscart

Hírek

| 2020.02.10. 06:55
Ismét döntött az Akadémia: magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták a 92. Oscar-gála díjait. A gála javarészt a …

Adam Sandler lett a legjobb színész a független filmek díjátadóján

Hírek

| 2020.02.09. 17:10
Az Oscar-gála előtt egy nappal még beszuszakoltak egy díjátadót Hollywoodban: átadták az 35. Independent Spirit Awards díjait.

Több zenével és pörgősebb műsorral jelentkezik az idei Oscar-gála

Hírek

| 2020.02.09. 10:30
Hétfő hajnalban kiderül, idén kik kapják a filmes szakma legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat.

Íme Hollywood legrosszabb filmjei

Hírek

| 2020.02.08. 16:25
Mint minden évben, így idén sem maradhat el az Arany Málna, ami pontosan az Oscar ellentéte, vagyis a legrosszabb filmek és színészek díjátadója. A pontos dátumot még nem lehet tudni, de a jelöltek már meg vannak.

Oscar-gála: Újabb sztárokkal bővült a díjat átadók névsora

Hírek

| 2020.02.04. 16:20
Ha már műsorvezető nincs és évről évre egyre kisebb nézettsége a díjátadónak, legalább sztárok legyenek roskadásig az eseményen.

BAFTA-díjak - Tarolt az 1917

Hírek

| 2020.02.03. 07:55
Sir Sam Mendes 1917 című első világháborús drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján.