A legrangosabb brit díjátadón magyar film nyert

Hírek

| Zita | 2017.02.12. 22:10

Két éves diadalmenete során újabb díjat nyert Nemes Jeles László filmje, a Saul fia. A brit Oscarként is emlegetett Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia, vagyis a BAFTA-díjátadón a film  legjobb idegen nyelvű film kategória nyertese lett vasárnap este.

2015-ben, a cannes-i filmfesztiválon robbant be a magyar film, ami azóta meg sem áll, nem győzünk hírt adni, akárhányszor elismerésben részesül a Saul fia. Tavaly az Oscar-díjátadón drukkolhattunk a győzelemnek, ami be is vált, több mint 30 évtizeddel Szabó István után újra magyar kézben volt az aranyszobor, és most szintén Szabó Istvánhoz „mérhetjük” a magyar BAFTÁt, ugyanis a Redl ezredes óta, vagyis 32 éve nem kapott ilyen elismerést magyar alkotás. A díjat a helyszínen a rendező vette át. 

A Saul fia nagyon erős mezőnyből került ki győztesen, ugyanis a német kedvenc, a Toni Erdmann, a tavalyi Oscar-jelölt török film, a Mustang, a francia Deephan – Egy menekült története és Pedro Almodovar Julieta című filmjével volt versenyben. 

Nem meglepő, hogy a BAFTA főszereplője itt is A kaliforniai álom volt: 11 jelöléséből be is zsebelte a legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő, legjobb fényképezés és legjobb eredeti filmzene díját, egyedül Ryan Goslingot előzte be Casey Affleck A régi városban nyújtott alakításával és happolta el előle a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. Esélye nem volt a musicallel szemben a legjobb film kategórián belül vetélytársainak, vagyis az Érkezésnek, Én, Daniel Blake-nek és a Holdfénynek sem, így lassan ki is jelenthetjük, hogy melyik film fog nyerni az Oscaron.

(borítókép: bafta.org)

Hozzászólások

További cikkek

Idén még a nyertesek is otthon izgulták végig a Golden Globe-ot

Hírek

| 2021.03.01. 07:30
A járvány miatt idén rendhagyó módon tartották meg a díjszezon első gáláját, de mivel Amerikáról van szó, profin zajlott le a hetvennyolcadik táv-Golden Globe …

Joaquin Phoenix és Renée Zellweger is díjat ad át a Golden Globe-on

Hírek

| 2021.02.18. 15:35
Nyakunkon a díjszezon, így a Golden Globe átadója is, ám ahogy az várható volt, a járvány miatt idén virtuális formában, két helyszínről jelentkezik majd a …

Sajátos Frankenstein-sztorival készül az egyik legeredetibb rendező

Hírek

| 2021.02.04. 19:25
Ha Yorgos Lanthimos neve felmerül egy film kapcsán, akkor az igazi filmrajongó egyből felkapja a fejét.

Magyar filmet jelöltek a „független Oscarra”

Hírek

| 2021.01.27. 19:15
Az Independent Spirit Awards díj történetének harmadik magyar jelöltje lett Horvát Lili filmje.

Új filmet készít az Oscar-díjas Saul fia rendezője

Hírek

| 2021.01.05. 16:30
Nemes Jeles László semmit nem bíz a véletlenre, a jól megszokott csapatával dolgozik majd.

Kiderült, melyik filmet nevezi Magyarország az Oscarra

Hírek

| 2020.11.24. 14:30
Miután már számos nemzetközi díjat bezsebelt Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotása nem volt túl meglepő, hogy Magyarország jövőre ezzel a …

Öt helyett idén hat jelölt versenyez az Európai Filmdíjakért

Hírek

| 2020.11.10. 17:20
Idén kivételesen öt helyett hat alkotás, színész és rendező versenyez a játékfilmes és dokumentumfilmes kategóriákban az Európai Filmdíjakért.

Horvát Lili filmje fődíjat nyert Philadelphiában

Hírek

| 2020.11.07. 16:00
Újabb nemzetközi elismerést tudhat magáénak Horvát Lili, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, mely ezúttal a a Philadelphia nemzetközi filmfesztiválról …

Az olaszoknak nagyon bejött a magyar horror

Hírek

| 2020.11.04. 17:40
Olyannyira, hogy a díjat is kapott Triesztben az első magyar horrorfilm, a Post Mortem.

Díjat nyert az Apró mesék Kaliforniában

Hírek

| 2020.11.03. 12:25
Global Vision díjat nyert Szász Attila Apró mesék című romantikus szélhámosfilmje a Cinequest nemzetközi filmfesztiválon San Joséban - közölte a Nemzeti Filmintézet kedden.