Csütörtökön kerül a magyar mozikba a Szólít a szörny

Mindenmás

| MTI | 2017.02.26. 15:40

Csütörtöktől játsszák a mozik a Szólít a szörny című filmet, amelynek forgatókönyvét Patrick Ness írta saját díjnyertes regénye nyomán. A szerző a magyar bemutató alkalmából mesélt az MTI-nek a film születéséről. 

Az amerikai származású, de Londonban élő Patrick Ness az ifjúsági irodalom sztárja, bár a felnőtt korosztálynak szóló A daruasszony című regénye is bestseller lett. A 47 éves író munkái nemcsak a fiatal közönség körében népszerűek - világszerte 40 nyelven, sok millió példányban keltek el -, hanem számos szakmai elismerést is elnyertek. A Magyarországon a Vivandra kiadó gondozásában jelentek meg a könyvei, a Chaos Walking-trilógia és Szólít a szörny című regénye rangos brit irodalmi díjat is kapott. Nem csoda, ha a filmipar a háromkötetes disztópiára és az édesanyja elvesztésével birkózó kiskamaszról szóló írásra is lecsapott. 

A Szólít a szörnyből Ness forgatókönyve alapján a spanyol Juan Antonio Bayona (Árvaház, A lehetetlen) rendezett filmet Liam Neeson, Lewis MacDougall, Felicity Jones, Sigourney Weaver, Toby Kebbell és Geraldine Chaplin szereplésével. Az alkotás az "spanyol Oscarnak" nevezett Goya-díjak átadásán idén kilenc elismerést kapott, köztük a legjobb rendező, operatőr, speciális effektus és filmzene kategóriában. 

A Szólít a szörny magyarul Szabó T. Anna tolmácsolásában jelent meg, aki 2013-ban elnyerte érte az év fordítójának járó IBBY-díjat. A regény a 12 éves Conor története, akinek édesanyja halálos betegsége miatt hatalmas teherrel kell megbirkóznia, közben úgy érzi, hogy barátja elárulta, az iskolában állandó zaklatások céltáblája, és szigorú nagyanyjával sem találja a hangot. Éjszakánként azonban egy hatalmas szörny látogat el hozzá, akinek különös meséi segítenek a benne tornyosuló fájdalom és harag feloldásában. Bayona egy interjúban elmondta, hogy Ness a forgatókönyvet több, a regényben nem szereplő elemmel gazdagította, de mindvégig hű maradt a könyvéhez is, amelynek eredeti ötlete a fiatalon lehunyt Siobhan Dowdtól származott. 

"Valójában sohasem gondolok arra, hogy amiről írok, az pont egy probléma. Éppen csak olyan őszintén akarok elmesélni egy történetet, ahogy tudom. (...) Úgy érzem, csalás lenne, ha félrenéznék, vagy finomítanám a körülményeket, mivel vannak olyan gyerekek, akik mindezeken keresztülmennek. Ha hitelesen látjuk őket egy könyvben, azt üzeni nekik, hogy nincsenek egyedül, és ennél nagyobb dolgot egy könyv nem is tehet" - fejtette ki az MTI-nek Patrick Ness. 

A rendezővel való kapcsolatáról elmondta: "Bayona hihetetlenül együttműködő volt, ami nagyszerű élmény egy író számára. Ő úgy közelített a közös munkához, hogy az ötleteknek nincs egója, lehetnek jók vagy rosszak és bárhonnan érkezhetnek. Ezért mindent meg tudtunk beszélni, és megnéztük, hogyan működhet". A forgatókönyvnek a regényhez képest talán legnagyobb változtatása, hogy a film egy kicsit később fejeződik be, mint a könyv, de ez Ness szerint elkerülhetetlen volt. "Egy film teljesen más élmény, mint egy könyv, a nézőnek hagyni kell egy kis időt, hogy levegőhöz jusson. Különösen büszke vagyok a film befejezésére".

Az író a szereplőválogatásba is bekapcsolódott. "Nagyon mulatságos folyamat, amelyben sok a véletlen. Az ember összeállít egy listát, ami lehetetlennek tűnik. A Szörny szerepére mindenki Liam Neesont szemelte ki az első helyen, nemcsak én. Arra azonban senki sem gondolt, hogy tényleg sikerül megnyerni. Aztán elolvasta a forgatókönyvet, és igent mondott! Hátborzongató. De csodálatos" - idézte fel. filmet számos angliai és spanyol helyszínen forgatták. Ness a felvételekre is többször ellátogatott. "A forgatás bámulatos, önmagában az a tény, hogy amit az ember egy csöndes szobában kigondolt, az hirtelen utat talál a világhoz. Azt kívánom, hogy minden író átélhesse ezt az élményt" - fogalmazott. 

A fantasy igazi különlegessége a másik főhős, a szörny létrehozása volt. Bayona és az Oscar-díjas látványtervező, Eugenio Caballero egy csomó különféle dolgot kipróbáltak a Szörny megjelenítéséhez, hogy lássák, melyik a legjobb, aztán visszatértek a könyv egyszerű, de nagy hatású rajzait készítő Jim Kay illusztrációihoz. "Éreznünk kell a Szörny valóságos jelenlétét és súlyát, hogy félelmetesnek és kétértelműnek, ugyanakkor akár kedvesnek hasson. Ez nehéz kombináció egy mozgó lény esetében, végül mégis csodálatos filmes karakterként született meg" - mesélte, és hozzátette, hogy a motion capture-technika segítségével a Szörny minden mozdulatát eredetileg Liam Neeson játszotta el a testével és az arcával, s ettől nyerte el a karakter emberi, gyengéd vonásait. 

Bayonát megragadta a nagy hatású regény, és olyan fantázia kalandfilmet akart forgatni belőle, amivel mindenki azonosulni tud. Ness és Bayona is a legfontosabb szempontnak tartotta, hogy "a gyermek érzelmeit komolyan vegyék". Mint a nagymamát alakító Sigourney Weaver elmondta: "A könyv és a forgatókönyv is a legnagyobb tisztelettel kezelte a gyerekeket, az érzelmeiket és a félelmeiket. A történet nem tompítja a csapásokat, ugyanakkor tele van szeretettel". 

A Szólít a szörny március 2-tól látható a mozikban.

(Borító: spainculturescience.co.uk)

Hozzászólások

További cikkek

Emmy-győztesek 2019: A Trónok harca lett a legjobb drámasorozat, mégsem tarolt a gálán

Hírek

| 2019.09.23. 11:30
Hollywood legrangosabb televíziós díjaiból a legtöbbet, kilencet az HBO produkciói szereztek meg a ceremónián, az Amazon hét …

A Monos nyerte a legjobb filmnek járó fődíjat a CineFesten

Hírek

| 2019.09.22. 08:40
Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál …

Új-Zélandon forgatják A Gyűrűk Ura-sorozatot

Hírek

| 2019.09.19. 13:45
Jó hír érkezett A Gyűrűk Ura rajongóknak, ugyanis az Amazon megerősítette, hogy ismét Új-Zéland lesz Középfölde a stúdió új Gyűrűk Ura-sorozatában, amely a pletykák szerint a valaha …

Megint egy újabb Stephen King-adaptációval akarnak rémisztgetni minket

Hírek

| 2019.09.18. 14:50
Nincs mese, a Stephen King-sztorik aranykorukat élik. Nemrég került mozikba az Az folytatása, majd nemsokára jön az Álom doktor, és a King-vonat nem áll …

Justin Timberlake-ből börtönviselt férfi válik

Hírek

| 2019.09.06. 13:55
Justin Timberlake bár elsősorban énekes, a színészkedéssel is megpróbálkozik időről-időre, és nem is olyan rosszul. Utoljára két éve szerepelt filmben, most pedig egy drámában kapott …

Oscar-gyanús filmekkel startolt a Torontói Filmfesztivál

Hírek

| 2019.09.06. 10:20
Sűrűsödik az Oscar-szezon: a csütörtökön kezdődő Torontói Filmfesztiválon Jennifer Lopez, Tom Hanks és Renée Zellweger új filmjét is bemutatják.

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét nevezzük az Oscarra

Hírek

| 2019.09.04. 10:45
Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra a magyar jelölésről határozó szakmai testület döntése …

Joaquin Phoenix élete egyik legjobb alakítását nyújtja a Jokerben

Hírek

| 2019.09.02. 11:05
Az első kritikák szerint Joaquin Pheoenix élete egyik legjobb alakítását nyújtja a Joker című filmben, amelyet szombaton mutattak be a Velencei Filmfesztivál …

Már magyarul is megszólalnak a Kisasszonyok szereplői

Hírek

| 2019.08.30. 14:20
A klasszikus és már jól ismert Louisa May Alcott regényéből készült Kisasszonyok valódi sztárparádéval készül, amihez most kijött a magyar nyelvű előzetes is.

Már belenézhetünk a Magyarországon forgatott Brad Pitt-filmbe

Hírek

| 2019.08.28. 12:55
Ha valaki tavaly látta fel-felbukkanni Brad Pittet Szilvásvárad és Eger között, annak nem meglepő módon egy film volt az oka, amiből most láthatunk egy kis ízelítőt is.