Csütörtökön kerül a magyar mozikba a Szólít a szörny

Mindenmás

| MTI | 2017.02.26. 15:40

Csütörtöktől játsszák a mozik a Szólít a szörny című filmet, amelynek forgatókönyvét Patrick Ness írta saját díjnyertes regénye nyomán. A szerző a magyar bemutató alkalmából mesélt az MTI-nek a film születéséről. 

Az amerikai származású, de Londonban élő Patrick Ness az ifjúsági irodalom sztárja, bár a felnőtt korosztálynak szóló A daruasszony című regénye is bestseller lett. A 47 éves író munkái nemcsak a fiatal közönség körében népszerűek - világszerte 40 nyelven, sok millió példányban keltek el -, hanem számos szakmai elismerést is elnyertek. A Magyarországon a Vivandra kiadó gondozásában jelentek meg a könyvei, a Chaos Walking-trilógia és Szólít a szörny című regénye rangos brit irodalmi díjat is kapott. Nem csoda, ha a filmipar a háromkötetes disztópiára és az édesanyja elvesztésével birkózó kiskamaszról szóló írásra is lecsapott. 

A Szólít a szörnyből Ness forgatókönyve alapján a spanyol Juan Antonio Bayona (Árvaház, A lehetetlen) rendezett filmet Liam Neeson, Lewis MacDougall, Felicity Jones, Sigourney Weaver, Toby Kebbell és Geraldine Chaplin szereplésével. Az alkotás az "spanyol Oscarnak" nevezett Goya-díjak átadásán idén kilenc elismerést kapott, köztük a legjobb rendező, operatőr, speciális effektus és filmzene kategóriában. 

A Szólít a szörny magyarul Szabó T. Anna tolmácsolásában jelent meg, aki 2013-ban elnyerte érte az év fordítójának járó IBBY-díjat. A regény a 12 éves Conor története, akinek édesanyja halálos betegsége miatt hatalmas teherrel kell megbirkóznia, közben úgy érzi, hogy barátja elárulta, az iskolában állandó zaklatások céltáblája, és szigorú nagyanyjával sem találja a hangot. Éjszakánként azonban egy hatalmas szörny látogat el hozzá, akinek különös meséi segítenek a benne tornyosuló fájdalom és harag feloldásában. Bayona egy interjúban elmondta, hogy Ness a forgatókönyvet több, a regényben nem szereplő elemmel gazdagította, de mindvégig hű maradt a könyvéhez is, amelynek eredeti ötlete a fiatalon lehunyt Siobhan Dowdtól származott. 

"Valójában sohasem gondolok arra, hogy amiről írok, az pont egy probléma. Éppen csak olyan őszintén akarok elmesélni egy történetet, ahogy tudom. (...) Úgy érzem, csalás lenne, ha félrenéznék, vagy finomítanám a körülményeket, mivel vannak olyan gyerekek, akik mindezeken keresztülmennek. Ha hitelesen látjuk őket egy könyvben, azt üzeni nekik, hogy nincsenek egyedül, és ennél nagyobb dolgot egy könyv nem is tehet" - fejtette ki az MTI-nek Patrick Ness. 

A rendezővel való kapcsolatáról elmondta: "Bayona hihetetlenül együttműködő volt, ami nagyszerű élmény egy író számára. Ő úgy közelített a közös munkához, hogy az ötleteknek nincs egója, lehetnek jók vagy rosszak és bárhonnan érkezhetnek. Ezért mindent meg tudtunk beszélni, és megnéztük, hogyan működhet". A forgatókönyvnek a regényhez képest talán legnagyobb változtatása, hogy a film egy kicsit később fejeződik be, mint a könyv, de ez Ness szerint elkerülhetetlen volt. "Egy film teljesen más élmény, mint egy könyv, a nézőnek hagyni kell egy kis időt, hogy levegőhöz jusson. Különösen büszke vagyok a film befejezésére".

Az író a szereplőválogatásba is bekapcsolódott. "Nagyon mulatságos folyamat, amelyben sok a véletlen. Az ember összeállít egy listát, ami lehetetlennek tűnik. A Szörny szerepére mindenki Liam Neesont szemelte ki az első helyen, nemcsak én. Arra azonban senki sem gondolt, hogy tényleg sikerül megnyerni. Aztán elolvasta a forgatókönyvet, és igent mondott! Hátborzongató. De csodálatos" - idézte fel. filmet számos angliai és spanyol helyszínen forgatták. Ness a felvételekre is többször ellátogatott. "A forgatás bámulatos, önmagában az a tény, hogy amit az ember egy csöndes szobában kigondolt, az hirtelen utat talál a világhoz. Azt kívánom, hogy minden író átélhesse ezt az élményt" - fogalmazott. 

A fantasy igazi különlegessége a másik főhős, a szörny létrehozása volt. Bayona és az Oscar-díjas látványtervező, Eugenio Caballero egy csomó különféle dolgot kipróbáltak a Szörny megjelenítéséhez, hogy lássák, melyik a legjobb, aztán visszatértek a könyv egyszerű, de nagy hatású rajzait készítő Jim Kay illusztrációihoz. "Éreznünk kell a Szörny valóságos jelenlétét és súlyát, hogy félelmetesnek és kétértelműnek, ugyanakkor akár kedvesnek hasson. Ez nehéz kombináció egy mozgó lény esetében, végül mégis csodálatos filmes karakterként született meg" - mesélte, és hozzátette, hogy a motion capture-technika segítségével a Szörny minden mozdulatát eredetileg Liam Neeson játszotta el a testével és az arcával, s ettől nyerte el a karakter emberi, gyengéd vonásait. 

Bayonát megragadta a nagy hatású regény, és olyan fantázia kalandfilmet akart forgatni belőle, amivel mindenki azonosulni tud. Ness és Bayona is a legfontosabb szempontnak tartotta, hogy "a gyermek érzelmeit komolyan vegyék". Mint a nagymamát alakító Sigourney Weaver elmondta: "A könyv és a forgatókönyv is a legnagyobb tisztelettel kezelte a gyerekeket, az érzelmeiket és a félelmeiket. A történet nem tompítja a csapásokat, ugyanakkor tele van szeretettel". 

A Szólít a szörny március 2-tól látható a mozikban.

(Borító: spainculturescience.co.uk)

Hozzászólások

További cikkek

Több mint 700 millió forintos támogatást kapott első mozifilmjére Deák Kristóf

Hírek

| 2020.05.21. 16:00
Az Oscar-díjas Deák Kristóf Az unoka munkacímmel készülő első mozifilmjének gyártását 721,9 millió forinttal támogatja a Nemzeti …

Ryan Gosling az űrből fogja megmenteni a Földet

Hírek

| 2020.05.19. 08:35
Ryan Goslingot már egy ideje nem láthattuk a filmvásznon, egészen pontosan a 2018-as Neil Armstrong menetelését bemutató, Az első ember című életrajzi dráma óta, most azonban újra munkába áll, …

A Szólíts a neveden alkotója rendezheti A sebhelyesarcú rebootját

Hírek

| 2020.05.15. 14:55
Úgy hiányzott egy újabb reboot, mint egy falat kenyér, de hát ez van, nincs mit tenni, ha Hollywoodban a korábbi sikerfilmekért van oda.

Russell Crowe kegyetlen maffiózót alakít legújabb filmjében

Hírek

| 2020.05.14. 15:25
Végre egy izgalmasnak ígérkező szerepben láthatjuk viszont az Oscar-díjas Russell Crowe-t, aki ezúttal egy brutális maffiózó bőrébe bújhat a Paramount új thrillerében.

Újabb Stephen King adaptáción dolgozik az Álom doktor rendezője

Hírek

| 2020.05.11. 21:20
Lassan már negyed évente jön egy újabb Stephen King filmadaptáció, most éppen a 2014-ben megjelent, az Újjászületés című könyvét viszik filmre.

Spike Lee a Netflixszel száll harcba az Oscarért

Hírek

| 2020.05.10. 18:45
Spike Lee maga jelentette be, hogy a Netflixen fog debütálni legújabb filmje. A júniusban startoló, Da 5 Bloods címre keresztelt alkotás témája a vietnami háború lesz.

Dwayne Johnson és Emily Blunt együtt fog szüperhősködni

Hírek

| 2020.05.07. 14:15
Annak ellenére, hogy Amerikában még javában tart a karantén Hollywoodban már egyre jobban az újraindulást tervezik, aminek részeként most bejelentették, hogy Dwayne Johnson és …

Újabb szuperprodukciók premierjei csúsznak a koronavírus miatt

Hírek

| 2020.04.22. 14:30
Újabb filmek premierjét tolták el a koronavírus-járvány miatt, köztük van a Robert Pattinson-féle Batman-film, a The Flash és a Shazam második felvonása is.

Előzményfilm készül Az éhezők viadalához

Hírek

| 2020.04.22. 12:05
Nem teketóriáznak Hollywoodban: májusban jelenik meg Az éhezők viadala regénysorozat legújabb része, a Lionsgate filmstúdió már be is jelentette, hogy előzményfilmet csinálnak a regényből.

Al Capone megtört emberként is ugyanolyan félelmetes

Hírek

| 2020.04.16. 14:40
Megérkezett a korábban még Fonzo címen futó, most már nemes egyszerűséggel a Capone nevet viselő film első előzetese.