Oscar 2017 – A legjobb filmek

Hírek

| Zita | 2017.02.26. 14:55

A színészek után elérkeztünk a legjobb filmekhez. Kilenc alkotás került fel a jelöltek listájára. A felhozatal elég vegyes, így még nagyobb az izgalom, hogy vajon melyik kapja majd az Oscart. (a legjobb női és férfi mellékszereplők, valamit a legjobb férfi és női színészek jelöltjeiről is olvashatsz)

Kaliforniai álom

Kétségtelen, hogy 2016/2017 a Kaliforniai álom éve, hiszen a nézők és a kritikusok is odavannak a filmért. A kihalófélben lévő musicalt méltó módon élesztette fel ez a film, ami egyszerre volt újszerű, nosztalgikus, szórakoztató és pezsdítő. A reklámja a legerősebb a listán szereplő filmek közül, így nem is csoda, hogy 14 Oscarra jelölték.

Holdfény

Érzékeny téma, társadalmi problémák és kisebbség. Az Akadémia szereti ez ilyen jellegű mozikat, de a Holdfény esetében ez sokszorosan is érthető, mert ilyen finom és szép filmmel már régen találkoztunk. A szereplők és a vizualitás is külön élmény, így erős vetélytárs lesz, az biztos.

A régi város

Nehéz dolguk lehetett az Akadémia tagjainak, mert A régi város is baromi erős mozi. Köztudott, hogy a dráma a nagy favorit, és ez a film aztán kőkeményen a falhoz vágja az embert. Szív, lélek és gyötrődés ezer fokon, de mégis emberien és nem erőszakosan.

Oroszlán

A nagybetűs megtörtént események alapján-mozi, ami máris felkelti az ember érdeklődését. A film gyakorlatilag két részből áll, és sajnálatos módon csak az első fele igazán jó, utána pedig süt róla az „Oscarra készültem, sziasztok!” felkiáltás. Kár érte, mert elhiteti a nézővel, hogy ez egy igazán jó mozi lesz, aztán sajnos feltűnően ellaposodik.

A számolás joga

Úgy is lehet történelmi filmet készíteni a hatvanas évek Amerikájáról, hogy a feketék helyzete bár előkerül, de mégsem szájbarágósan, hanem a finom szarkazmus ízével. Ettől pedig kifejezetten szórakoztató és nem mellesleg minden mozzanatában érdekes filmet kapunk.

Fences

A feketék helyzete sokadjára szerepel a listán, ami talán a tavalyi bojkottnak is köszönhető. A Fences-nek is a társadalmi elnyomás a fő témája, és nem mellesleg az a Denzel Washington a rendezője, aki legjobb színész kategóriában is esélyes, nem is beszélve mindenki kedvencéről, a szintén Oscar-esélyes Viola Davisről. Ezek után nem is véletlen, hogy a Fences jelölt lett.

A fegyvertelen katona

Háborús hős, kín, szenvedés, önfeláldozás, kétely és dráma minden mennyiségben. A fegyvertelen katona Mel Gibson visszatérésének egyik pillére, amit a sajtó is imádott. Talán az amerikai pátosz kissé megfekszi a mi gyomrunkat, de ki tudja…az Akadémiának hátha bejön.

Érkezés

Az egyik legjobb sci-fi hosszú évek óta, mert nem a megszokott klisékkel dolgozik, és teljesen másfelé tereli a történetet, mint amire számítanánk. Kifejezetten jó nézni, jó rajta elmélkedni, de mit is vártunk Denis Villeneuve rendezőtől? Hát pont ezt.

Hell or High Water

Bár szeretjük az újat, néha a klasszikus vonalvezetésű, komótos macska-egér játék az, ami igazán tud ütni, pláne ha szerepel benne egy Jeff Bridges. Méltóságteljes, izgalmas és drámai film ez, de elég nagy az esélye sajnos annak, hogy ne nyerjen.

Aminek drukkolunk: Az igazat megvallva ebben a kategóriában a legnehezebb eldönteni melyik is a kedvenc, mert mindegyik egy kicsit már miatt lopta (vagy épp nem lopta) be magát a szívünkbe. Így marad több jelöltünk is: Kaliforniai álom, Holdfény, A régi város, és az Érkezés.

Ami valószínűleg nyerni fog: Megint csak gondban vagyunk, mert a Kaliforniai álom eléggé le tudna nyomni mindenkit, de mondjuk a Holdfény sokkal jobban megérdemelné a díjat.

 (borítókép: hub.jhu.edu fotók: imdb.com)

Hozzászólások

További cikkek

Szabó István Martin Scorsese-vel együtt kap életműdíjat

Hírek

| 2021.11.20. 11:30
A két rendező India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján veheti át az elismerést szombat este az egyetemes filmművészethez való kiváló hozzájárulásukért.

Magyar látványtervező veheti át idén az Európai Filmdíjat

Hírek

| 2021.11.16. 13:10
A legjobb látványtervező díját Ágh Mártonnak ítélte oda az Európai Filmakadémia a Természetes fény című filmben nyújtott munkájáért.

Horrorfilmmel nevezünk az Oscarra

Hírek

| 2021.10.06. 11:35
Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: Bergendy Péter Post Mortem című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában.

A legjobb rendező és a legjobb operatőr díját is magyar kapta az Otranto filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.28. 16:20
Tovább folytatódik a magyar filmek diadalmenete.

Daniel Craig ugyanazt a rangot kapta meg, mint James Bond

Mindenmás

| 2021.09.25. 09:05
Már bármennyire is a háta közepére kívánta a végére Daniel Craig James Bond szerepét, most mégis egy elég nagy elismerést köszönhet neki.

Taroltak a streamingszolgáltatók az idei Emmy-gálán

Hírek

| 2021.09.20. 16:40
Helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezték a televíziós produkciók Oscar-díjának tartott Emmy-gálát.

Magyar díjjal ért véget a Velencei filmfesztivál

Hírek

| 2021.09.12. 16:10
Véget ért az egyik legrangosabb filmfesztivál, ahol nemcsak magyar film kapott elismerést, hanem természetesen kiderült, ki kapta a fődíjat.

Rangos díjat kapott Fabricius Gábor filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.11. 11:35
A leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása a Velencei …

Sharon Stone kapja a Zürichi Fesztivál Arany Ikon-díját

Mindenmás

| 2021.08.27. 14:40
Sharon Stone elismerésben részesül a 17. Zürichi Filmfesztiválon, a hollywoodi dívát Arany Ikon-díjjal tüntetik ki.

Michael Caine és Johnny Depp is díjat kap Karlovy Varyban

Hírek

| 2021.08.10. 19:55
Depp úgy tűnik, kezd kijönni a gödörből és egy különdíjat kap, Michael Caine pedig filmművészethez hozzájáruló kimagasló munkájáért kap Kristálygömböt.