Bűn és bűnhődés – 1945

Kritikák

| Zita | 2017.04.28. 11:35

Történelmi film, de másképp, mint a megszokottak. Egy kemény időszakról, kellemetlen, de annál fontosabb kérdésekről és helyzetekről szól Török Ferenc legújabb mozija.

Mint ahogy a cím is egyértelműsíti, 1945-ben járunk, egy viszonylag jómódú faluban, ahol látszólag minden rendben van. Egy átlagos nyári nap reggelétől csatlakozunk be a történetbe: a munkások a földeken dolgoznak, a falu jegyzője (Rudolf Péter) elindul szokásos útjára, mindenkit ismer, mindenkivel beszél, az asszonyok sütnek-főznek, nagyban készülnek a jegyző fiának esküvőjére. Átlagos, de mégis nagy nap, de nem csak az esküvő miatt. Befut ugyanis a szokásos déli vonat az állomásra és két zsidó érkezik a nyüzsgő faluba. Kik ezek? Mit akarnak? A jussukat? Bosszút?

A zsidók deportálása után nemcsak a nagyvárosokra, hanem a kis falvakra is leszállt valamiféle köd, ami egy homályos folttá alakulva próbálta befedni a nem is olyan régmúltat. Ebben a faluban is a jótékonynak tűnő hallgatás jelentette a túlélést: jobb nem beszélni a dolgokról, biztos, ami biztos. A két ismeretlen zsidó felbukkanásával viszont az elnyomott lelkifurdalás is megjelenik, ezzel felszínre hozva az elkerülhetetlent.

Mondhatnánk, hogy Török Ferenc filmje egy mostanában sokat foglalkoztatott témához nyúl, ami persze valahol igaz is, de a 70 évvel ezelőtt történtek ilyen fajta feldolgozása mégis újszerű. Nem globális, hanem mikro szinten jeleníti meg azt a súlyos tettet és annak következményeit, amit eddig inkább nagyszabású történelmi filmekben láthattunk. Az egyén felelősségét, a házakba, kis szobákba beszivárgó sötét eseményeket boncolgatja, ami így még inkább erőteljessé és jelentőssé válik. De nemcsak az egyéni szemszög, hanem a film felépítése is hangszerű összhangban van az elfeledett, vagyis inkább elnyomott igazság kibontakozásával, így a dramaturgia egy finom és tökéletes szimbólummá is válik.

Ugyanis sokáig nem tudjuk, csak sejtjük azt, hogy mi is a gond a két zsidó férfi felbukkanásával. A drámaiság pont ebben figyelhető meg a történet és a film szintjén is, ami pedig egy nem szokványos – és ami a legfontosabb – és nem egy didaktikus történetet jelent végeredményben. Egyszerű vonalvezetésű, csupán egy nap leforgása alatt játszódó eseménysorozat, ami magában hordozza a bűn és bűnhődés minden fázisát kimondva és kimondatlanul úgy, hogy egy egész történelmi korszak képe is kirajzolódik előttünk. Ehhez az erőteljes atmoszférához pedig nem elhanyagolható módon a letaglózó alakítások is hozzájárulnak: Rudolf Péter afféle kiskirályként élete legjobbját alakítja, amihez a nagy has és a kopaszság is társul (mondanom sem kel, hogy kit juttatva eszünkbe), ahogy Szarvas József tépelődő karaktere és felesége (Szirtes Ági) karakán „vaksága” is rátesz egy lapáttal az amúgy is nyomasztó események folyására.

Török Ferenc egy interjúban azt mondta, hogy vannak olyan történetek, könyvek (az 1945 eredetileg Szántó T. Gábor írása, aki egyben a film társforgatókönyvírója is), amik nem várhatnak, meg kell filmesíteni őket. Az 1945 is ilyen. Semmi kétség, egy jól ismert kor más szemszögből való bemutatása, és nagyszerű kivitelezése lett ez a történet, ami arcon csap, csak másként, mint elődei. 

(borítókép: filmsor.net)

1945

1945

Eredeti filmcím:1945
IMDB pontszám:7,7
Megjelenés éve:2017
Műfaj:dráma, történelmi
Film hossza:91 perc
Nyelv és ország:magyar | HUN
Rendező/k:Török Ferenc
Író/k:Török Ferenc, Szántó T. Gábor

Hozzászólások

További cikkek

A második világháború utóhatásait próbálják túlélni a legújabb magyar filmben

Hírek

| 2019.08.22. 19:40
Nemcsak maga a háború, hanem az akkor szerzett sebek is keservesek egy instabil világban. Az Akik maradtak egy orvos és egy tinilány …

Harmadik alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont

Hírek

| 2019.08.11. 11:55
Szeptember elején harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, melynek fő témája ebben az évben a film és a zene lesz.

Az nem csak egy ölelés – Fontos problémát dolgoz fel a legújabb magyar film

Hírek

| 2019.08.05. 16:25
A Szép csendben komoly és valós problémákat dolgoz fel Máté Gáborral a főszerepben. Nagy Zoltán filmje november 14-én érkezik a mozikba.

Amikor a régmúlt visszaköszön a jelenben is - Vadon

Mindenmás

| 2019.07.31. 21:25
András Ferenc erős atmoszférájú filmjeivel lett ismert és sikeres rendező, amik a Kádár korszak hangulatát ragadták meg. 1988-ban viszont egy újabb műfajban próbálta ki magát a Vadon …

Indulatok és történelmet változtatni akaró lázadás - Eszmélés

Mindenmás

| 2019.07.29. 12:35
Az Eszmélés Grunwalsky Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró egyik legkiemelkedőbb és legérdekesebb alkotása.

Polanski és Soderbergh filmjei a Velencei filmfesztivál versenyprogramjában

Hírek

| 2019.07.25. 21:40
Roman Polanski J'accuse című új filmje, Steven Soderbergh thrillerje, a The Laundromat, valamint James Gray Ad Astra - Út a csillagokba című alkotása …

Színház az egész világ - A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon

Mindenmás

| 2019.07.25. 11:05
Az 1981-es A zsarnok szíve, avagy Boccaccio Magyarországon egy igazi gyöngyszem a Jancsó Miklós - Hernádi Gyula alkotópáros közös munkásságából.

Felújított magyar klasszikus is szerepel a világhírű velencei filmfesztiválon

Hírek

| 2019.07.25. 00:05
Gaál István 1960-as évek elején készült Sodrásban című filmjének felújított változatát is műsorra tűzik a 76. Velencei Nemzetközi …

Magyar történelmi film is versenybe száll a palicsi filmfesztivál fődíjáért

Hírek

| 2019.07.17. 12:30
Bergendy Péter Trezor című alkotása is a versenyfilmek között van.

Befutott az élőszereplős Mulan első előzetese

Hírek

| 2019.07.08. 13:10
Lassan már követni sem lehet, hogy a Disney éppen melyik meséből csinál élőszereplős verziót, ami biztos, hogy megérkezett az egyik soron következő projektjének, a Mulan filmváltozatának első …