Bűn és bűnhődés – 1945

Kritikák

| Zita | 2017.04.28. 11:35

Történelmi film, de másképp, mint a megszokottak. Egy kemény időszakról, kellemetlen, de annál fontosabb kérdésekről és helyzetekről szól Török Ferenc legújabb mozija.

Mint ahogy a cím is egyértelműsíti, 1945-ben járunk, egy viszonylag jómódú faluban, ahol látszólag minden rendben van. Egy átlagos nyári nap reggelétől csatlakozunk be a történetbe: a munkások a földeken dolgoznak, a falu jegyzője (Rudolf Péter) elindul szokásos útjára, mindenkit ismer, mindenkivel beszél, az asszonyok sütnek-főznek, nagyban készülnek a jegyző fiának esküvőjére. Átlagos, de mégis nagy nap, de nem csak az esküvő miatt. Befut ugyanis a szokásos déli vonat az állomásra és két zsidó érkezik a nyüzsgő faluba. Kik ezek? Mit akarnak? A jussukat? Bosszút?

A zsidók deportálása után nemcsak a nagyvárosokra, hanem a kis falvakra is leszállt valamiféle köd, ami egy homályos folttá alakulva próbálta befedni a nem is olyan régmúltat. Ebben a faluban is a jótékonynak tűnő hallgatás jelentette a túlélést: jobb nem beszélni a dolgokról, biztos, ami biztos. A két ismeretlen zsidó felbukkanásával viszont az elnyomott lelkifurdalás is megjelenik, ezzel felszínre hozva az elkerülhetetlent.

Mondhatnánk, hogy Török Ferenc filmje egy mostanában sokat foglalkoztatott témához nyúl, ami persze valahol igaz is, de a 70 évvel ezelőtt történtek ilyen fajta feldolgozása mégis újszerű. Nem globális, hanem mikro szinten jeleníti meg azt a súlyos tettet és annak következményeit, amit eddig inkább nagyszabású történelmi filmekben láthattunk. Az egyén felelősségét, a házakba, kis szobákba beszivárgó sötét eseményeket boncolgatja, ami így még inkább erőteljessé és jelentőssé válik. De nemcsak az egyéni szemszög, hanem a film felépítése is hangszerű összhangban van az elfeledett, vagyis inkább elnyomott igazság kibontakozásával, így a dramaturgia egy finom és tökéletes szimbólummá is válik.

Ugyanis sokáig nem tudjuk, csak sejtjük azt, hogy mi is a gond a két zsidó férfi felbukkanásával. A drámaiság pont ebben figyelhető meg a történet és a film szintjén is, ami pedig egy nem szokványos – és ami a legfontosabb – és nem egy didaktikus történetet jelent végeredményben. Egyszerű vonalvezetésű, csupán egy nap leforgása alatt játszódó eseménysorozat, ami magában hordozza a bűn és bűnhődés minden fázisát kimondva és kimondatlanul úgy, hogy egy egész történelmi korszak képe is kirajzolódik előttünk. Ehhez az erőteljes atmoszférához pedig nem elhanyagolható módon a letaglózó alakítások is hozzájárulnak: Rudolf Péter afféle kiskirályként élete legjobbját alakítja, amihez a nagy has és a kopaszság is társul (mondanom sem kel, hogy kit juttatva eszünkbe), ahogy Szarvas József tépelődő karaktere és felesége (Szirtes Ági) karakán „vaksága” is rátesz egy lapáttal az amúgy is nyomasztó események folyására.

Török Ferenc egy interjúban azt mondta, hogy vannak olyan történetek, könyvek (az 1945 eredetileg Szántó T. Gábor írása, aki egyben a film társforgatókönyvírója is), amik nem várhatnak, meg kell filmesíteni őket. Az 1945 is ilyen. Semmi kétség, egy jól ismert kor más szemszögből való bemutatása, és nagyszerű kivitelezése lett ez a történet, ami arcon csap, csak másként, mint elődei. 

(borítókép: filmsor.net)

1945

1945

Eredeti filmcím:1945
IMDB pontszám:7,7
Megjelenés éve:2017
Műfaj:dráma, történelmi
Film hossza:91 perc
Nyelv és ország:magyar | HUN
Rendező/k:Török Ferenc
Író/k:Török Ferenc, Szántó T. Gábor

Hozzászólások

További cikkek

A Genezis kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Hírek

| 2019.06.02. 11:15
Dobos Tamás kapta Genezis című alkotásért a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az operatőri munkát a középpontba helyező seregszemle …

DiCaprio már magyarul is írtja a nácikat Tarantino legújabb filmjének az előzetesében

Hírek

| 2019.05.29. 14:40
Befutott a második magyar nyelvű előzetes is Quentin Tarantino legújabb, kilencedik filmjéhez a Volt egyszer egy... Hollywoodhoz.

Cannes - A Snowpiercer rendezőjének új thrillere nyerte az Arany Pálmát

Hírek

| 2019.05.26. 08:35
Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro …

Hétperces vastaps fogadta Tarantino új filmjét Cannes-ban

Hírek

| 2019.05.22. 10:15
Lelkes fogadtatásban részesült Quentin Tarantino a Volt egyszer egy Hollywood című filmje, amelyet kedd este mutattak be a 72. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában.

Elton John jelenlétében mutatták be a róla készült életrajzi filmet Cannes-ban

Hírek

| 2019.05.17. 12:05
Elton John Cannes-ban sem tagadta meg magát: a kötelező szmoking helyett a hátán ezüst strasszokkal díszített zakóban és szív alakú …

Danny DeVito a diósjenői halastónál forgatja legújabb filmjét

Hírek

| 2019.05.07. 12:40
Azt már egy ideje lehetett tudni, hogy Danny DeVito hazánkban is forgatja majd az új filmjét, azonban a hivatalos terv az volt, hogy Ócsán forgatnak majd. A Bors …

Milos Formanról is megemlékeznek az idei cannes-i filmfesztiválon

Hírek

| 2019.05.06. 14:40
A tavaly elhunyt Milos Forman cseh származású világhírű rendezőről is megemlékeznek az idei cannes-i filmfesztiválon.

Megvannak a Bond 25 főszereplői

Hírek

| 2019.04.26. 17:00
Kalandos út vezetett a Bond 25. végleges stábjához: rendezők jöttek-mentek, Daniel Craig hisztizett egy sort, majd beindultak a találgatások, hogy ezúttal ki lesz őfelsége titkos ügynökének az ellenfele.

Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

Hírek

| 2019.04.23. 17:55
Nemes Jeles László vehette át a legjobb rendezőnek járó díjat a Napszállta című filmjéért a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon

5 mozi 14 terem - Májusban ismét Artmozik éjszakája

Hírek

| 2019.04.21. 20:55
Öt fővárosi művészmozi 14 termében rendezik meg május 17-én este 6 órától másnap reggel 6 óráig az idei Artmozik éjszakáját.