Bűn és bűnhődés – 1945

Kritikák

| Zita | 2017.04.28. 11:35

Történelmi film, de másképp, mint a megszokottak. Egy kemény időszakról, kellemetlen, de annál fontosabb kérdésekről és helyzetekről szól Török Ferenc legújabb mozija.

Mint ahogy a cím is egyértelműsíti, 1945-ben járunk, egy viszonylag jómódú faluban, ahol látszólag minden rendben van. Egy átlagos nyári nap reggelétől csatlakozunk be a történetbe: a munkások a földeken dolgoznak, a falu jegyzője (Rudolf Péter) elindul szokásos útjára, mindenkit ismer, mindenkivel beszél, az asszonyok sütnek-főznek, nagyban készülnek a jegyző fiának esküvőjére. Átlagos, de mégis nagy nap, de nem csak az esküvő miatt. Befut ugyanis a szokásos déli vonat az állomásra és két zsidó érkezik a nyüzsgő faluba. Kik ezek? Mit akarnak? A jussukat? Bosszút?

A zsidók deportálása után nemcsak a nagyvárosokra, hanem a kis falvakra is leszállt valamiféle köd, ami egy homályos folttá alakulva próbálta befedni a nem is olyan régmúltat. Ebben a faluban is a jótékonynak tűnő hallgatás jelentette a túlélést: jobb nem beszélni a dolgokról, biztos, ami biztos. A két ismeretlen zsidó felbukkanásával viszont az elnyomott lelkifurdalás is megjelenik, ezzel felszínre hozva az elkerülhetetlent.

Mondhatnánk, hogy Török Ferenc filmje egy mostanában sokat foglalkoztatott témához nyúl, ami persze valahol igaz is, de a 70 évvel ezelőtt történtek ilyen fajta feldolgozása mégis újszerű. Nem globális, hanem mikro szinten jeleníti meg azt a súlyos tettet és annak következményeit, amit eddig inkább nagyszabású történelmi filmekben láthattunk. Az egyén felelősségét, a házakba, kis szobákba beszivárgó sötét eseményeket boncolgatja, ami így még inkább erőteljessé és jelentőssé válik. De nemcsak az egyéni szemszög, hanem a film felépítése is hangszerű összhangban van az elfeledett, vagyis inkább elnyomott igazság kibontakozásával, így a dramaturgia egy finom és tökéletes szimbólummá is válik.

Ugyanis sokáig nem tudjuk, csak sejtjük azt, hogy mi is a gond a két zsidó férfi felbukkanásával. A drámaiság pont ebben figyelhető meg a történet és a film szintjén is, ami pedig egy nem szokványos – és ami a legfontosabb – és nem egy didaktikus történetet jelent végeredményben. Egyszerű vonalvezetésű, csupán egy nap leforgása alatt játszódó eseménysorozat, ami magában hordozza a bűn és bűnhődés minden fázisát kimondva és kimondatlanul úgy, hogy egy egész történelmi korszak képe is kirajzolódik előttünk. Ehhez az erőteljes atmoszférához pedig nem elhanyagolható módon a letaglózó alakítások is hozzájárulnak: Rudolf Péter afféle kiskirályként élete legjobbját alakítja, amihez a nagy has és a kopaszság is társul (mondanom sem kel, hogy kit juttatva eszünkbe), ahogy Szarvas József tépelődő karaktere és felesége (Szirtes Ági) karakán „vaksága” is rátesz egy lapáttal az amúgy is nyomasztó események folyására.

Török Ferenc egy interjúban azt mondta, hogy vannak olyan történetek, könyvek (az 1945 eredetileg Szántó T. Gábor írása, aki egyben a film társforgatókönyvírója is), amik nem várhatnak, meg kell filmesíteni őket. Az 1945 is ilyen. Semmi kétség, egy jól ismert kor más szemszögből való bemutatása, és nagyszerű kivitelezése lett ez a történet, ami arcon csap, csak másként, mint elődei. 

(borítókép: filmsor.net)

1945

1945

Eredeti filmcím:1945
IMDB pontszám:7,7
Megjelenés éve:2017
Műfaj:dráma, történelmi
Film hossza:91 perc
Nyelv és ország:magyar | HUN
Rendező/k:Török Ferenc
Író/k:Török Ferenc, Szántó T. Gábor

Hozzászólások

További cikkek

A nagy dobás forgatókönyvírója készít filmet a koronavírusról

Hírek

| 2020.06.29. 09:55
Nem kellett sokat várni, hogy Hollywood bejelentse a maga koronavírus-filmjét, bár ezen nincs is mit csodálkozni.

Egy évet csúszik A szolgálólány meséje negyedik évada

Hírek

| 2020.06.24. 13:30
Nem túl jó hír érkezett A szolgálólány meséje rajongóknak, ugyanis a szériát gyártó Hulu szerint idén ősszel már tuti nem kerül műsorra a negyedik évad.

Az Apple vállalta be Martin Scorsese legújabb filmjét

Hírek

| 2020.05.28. 17:00
Úgy látszik, hogy nagyon bejött Martin Scorsese-nek a streamingszolgáltatók nyújtatta "szabadság", ugyanis következő projektjénél is annyira elszállt a költségvetéssel, hogy …

Több mint 700 millió forintos támogatást kapott első mozifilmjére Deák Kristóf

Hírek

| 2020.05.21. 16:00
Az Oscar-díjas Deák Kristóf Az unoka munkacímmel készülő első mozifilmjének gyártását 721,9 millió forinttal támogatja a Nemzeti …

A Szólíts a neveden alkotója rendezheti A sebhelyesarcú rebootját

Hírek

| 2020.05.15. 14:55
Úgy hiányzott egy újabb reboot, mint egy falat kenyér, de hát ez van, nincs mit tenni, ha Hollywoodban a korábbi sikerfilmekért van oda.

Russell Crowe kegyetlen maffiózót alakít legújabb filmjében

Hírek

| 2020.05.14. 15:25
Végre egy izgalmasnak ígérkező szerepben láthatjuk viszont az Oscar-díjas Russell Crowe-t, aki ezúttal egy brutális maffiózó bőrébe bújhat a Paramount új thrillerében.

Újabb Stephen King adaptáción dolgozik az Álom doktor rendezője

Hírek

| 2020.05.11. 21:20
Lassan már negyed évente jön egy újabb Stephen King filmadaptáció, most éppen a 2014-ben megjelent, az Újjászületés című könyvét viszik filmre.

Spike Lee a Netflixszel száll harcba az Oscarért

Hírek

| 2020.05.10. 18:45
Spike Lee maga jelentette be, hogy a Netflixen fog debütálni legújabb filmje. A júniusban startoló, Da 5 Bloods címre keresztelt alkotás témája a vietnami háború lesz.

Felnőtté válni nehéz – Előre (Onward)

Kritikák

| 2020.05.10. 15:35
Mit tennénk akkor, ha adódna egy olyan lehetőségünk, hogy ismét találkozhatunk egy rég elvesztett szerettünkkel? Valószínűleg a legtöbb ember bármit elkövetne azért, hogy élni tudjon ezzel a …

Érettségi időszakra - Romlott Oktatás (Bad Education)

Kritikák

| 2020.05.05. 15:20
Sokan képzeljük azt gyerekként, hogy a sok iskolai történetet és pletykát, amiket átéltünk és amelyeknek fültanúi lehettünk – legyen a pletyka célpontja egy barátunk, egy …