Vér és belek, na de minek? – Alien: Covenant

Kritikák

| Zita | 2017.05.23. 22:35

A Prometheus után nagyon utálta a közönség az egész Alien-univerzumot, azaz csak az előzményfilmet, amit bár én személy szerint túlzásnak éreztem, de a fanatikusokat a hideg rázta tőle. Ezért is előzte meg nagy várakozás az Alien: Covenantot, mert nem csak Ridley Scott akart mindenáron bizonyítani, hogy ő bizony tud még mindig igazán ütős és hátborzongató Alien-filmet csinálni, hanem az előzetesek is para hangulatot és sztorit sejtettek. A borzongatás bejött, csak nem úgy, mint ahogy elvártuk volna.

Mindenki nagyon szerette volna szeretni ezt a mozit, főleg a rajongók és Scott, de a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Nem akartam túlzottan szigorú lenni az Alien: Covenanttal, ahogy a Prometheusszal sem voltam az, nekem elég lett volna annyi, hogy szórakoztasson, borzongasson és hozza el azt a fajta sötét hangulatot, amit az egykori Alienek hoztak, és amitől sikeres lett ez a franchise.

10 évvel a Prometheus után járunk, egy Covenant nevű űrhajón, ami nem mást szeretne – meglepő módon – mint élhető bolygót találni, amihez egy rakás embriójuk és telepesük is van. Mindenki mélyen alszik, hiszen évekig utazgatni az űrben elég unalmas dolog, egyedül Walter (Michael Fassender) van ébren, aki ugye unatkozni nem tud, azt sem tudja mi az, hiszen egy androidról beszélünk. Egy baleset következtében viszont a legénységet fel kell ébreszteni, ami természetesen nem megy zökkenőmentesen, máris elvesztenek pár embert, köztük a kapitányt is. A javítgatások során viszont furcsa jelekre lesznek figyelmesek, amik az űr egyik közeli csücskéből jönnek, és mivel a bolygó is elég jófejnek tűnik, ezért a kiruccanás iránya megváltozik: irány a rejtélyes hangforrás. A bolygó király, van levegő, búza, növények, csak épp állatok nincsenek, de sebaj, a lezuhant Prometheust és Davidet megtalálják, csakhogy apró kis lények is elszabadulnak, pontosabban beszabadulnak az emberekbe, ami miatt ez a hely már nem is lesz olyan szimpatikus. Pláne nem David. És ez csak a kezdet.

Az Alien: Covenant két órás játékidejéből kb az első 30-40 perc az, amikor az ember még reménykedik, sőt nem is kell reménykedni, minden király: jó a film tempója, a feszültség lappangása és felturbózása, a karakterek folyamatos kibontása, a látványvilág és a sötét hangulat is megvan. Ekkor viszont jön a feketeleves, ugyanis a néző ahogy egyre jobban belefolyik az eseményekbe, úgy érzi magát becsapottnak. Ugyanis több mint fél óráig elhiteti velünk a film, hogy „igen, végre azt látjuk, amiért régen megszerettük ezt a világot!”, de egy huszárvágással elintéznek minket, és arcul csapnak valami borzasztóan kínos, okoskodó és kellemetlen valamivel, amiben olyan furcsa helyzet alakul ki, hogy a film fénypontjaként ragyogó Michael Fassbendert egyszerre tudjuk imádni és rühellni, ami nem az ő hibája, hiszen alakítása messzemenően kiemelkedik a többiekéhez képest, de olyan rettenet jeleneteket írtak neki, hogy csak feszengeni tudunk a moziszékben.

A kettős érzés zavarba ejtő és furcsa, de legalább érdekes, az viszont sajnos nem, hogy az Alien: Covenant hihetetlenül kiszámítható és lapos, annyira, hogy szó szerint ki lehet találni a dialógokat, a jump scare-nek szánt jeleneteket és a filmvégi „nagy csavart”. Ha Fassbender lenyűgözően bizarr, hidegrázós utálva-imádós karaktere(i) nem lennének ebben a filmben, akkor semmi értelme nem lett volna erre a mozira várni, hiába hitte mindenki azt, hogy Ridley Scott most aztán megmutatja a tutit. Kár érte, mert a Prometheust én egyáltalán nem utáltam, de az Alien: Covenant  esetében nagy a csalódás, mert elhitette a nézőkkel, hogy tud ez jó is lenni, végül pedig gyakorlatilag egy lapos parodisztikus valami lett belőle, amin a büszkén beharangozott véres és durva jelenetek sem tudtak segíteni. 

(borítókép: space.ca)

Alien: Covenant

Alien: Covenant

Eredeti filmcím:Alien: Covenant
IMDB pontszám:5,65
Megjelenés éve:2017
Műfaj:Thriller, Science Fiction, Adventure
Film hossza:122 perc
Nyelv és ország:English | US
Rendező/k:Ridley Scott

Hozzászólások

További cikkek

Újabb nemzetközi elismerést kapott a magyar horror

Hírek

| 2022.04.26. 17:05
Ráadásul egyszerre két díjjal is jutalmazták a Post Mortemet a manchesteri Grimmfesten.

Kiesett az Oscar-versenyből a magyar horror

Hírek

| 2021.12.22. 14:00
Magyarország a Post Mortem című filmet nevezte Oscarra, de a díjátadó szűkített listájába már nem fért bele.

Ismerős arcokkal tér vissza a Sikoly

Hírek

| 2021.10.13. 12:35
És persze a maszkos-késes gyilkos sem maradhat el.

A világ egyik legnevesebb horrorfilmfesztiválján versenyez az Oscar-nevezett magyar film

Hírek

| 2021.10.12. 13:45
Nemrégiben derült ki, hogy a Post Mortem című horrorral szállunk be az Oscar-versenybe, de addig sincs megállás, most a Toronto …

Horrorfilmmel nevezünk az Oscarra

Hírek

| 2021.10.06. 11:35
Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: Bergendy Péter Post Mortem című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában.

Alexander Skarsgård is csatlakozott Lars von Trier kultikus horror sorozatának a folytatásához

Hírek

| 2021.09.10. 13:40
Már azóta lázban égnek a különc dán rendező rajongói, amióta kiderült, hogy elkészíti a klasszikussá vált …

Olyan jól nyitott a Free Guy, hogy a Disney máris folytatást akar

Hírek

| 2021.08.16. 13:30
Ez gyors volt: épphogy bemutatták a Free Guy-t a mozikban, máris berendelték a folytatást.

Befutott a Gucci-gyilkosságról szóló film magyar előzetese

Hírek

| 2021.08.05. 16:20
Már a fél világot lázban tartja Ridley Scott legújabb rendezése, melyben ezúttal a vérszomjas űrlények helyett a Gucci családé lesz a főszerep.

Négy díjat is bezsebelt Spanyolroszgában a magyar kísértetsztori

Hírek

| 2021.06.13. 15:55
Az első magyar horrorfilmként is emlegetett Post Mortemet minden jel szerint nagyon szerették a spanyolok.

A Hannibal alkotójától érkezik Stephen King gyilkos autójának az újabb adaptációja

Hírek

| 2021.06.09. 12:15
Ahogy azzal már mi is többször foglalkoztunk, Stephen King már a sokadik aranykorát éli Hollywoodban, amely nemcsak abban merül …