Martin Scorsese 75

Mindenmás

| MTI | 2017.11.17. 07:35

Akinek a mozi az otthona, New York a szerelme, Robert De Niro állandó színésze és senki nem csinál úgy gengszterfilmeket mint ő. Martin Scorsese hetvenöt éves.

New York olasz bevándorlók lakta részében született, asztmás gyermek lévén az utca helyett a mozikban töltötte idejét. A vallásos fiú papnak készült, és bár végül a film kedvéért otthagyta a szemináriumot, műveiben tetten érhető a hívő katolikus szellemiség. Rendezőként mindig a saját útját járta, így pályafutását végigkísérte a dilemma: hogyan maradhat szuverén egyéniség, miközben eleget tesz a producerek elvárásainak. Scorsese sajátos megoldást választott: afféle mesteremberként dolgozott megrendelésre is, majd gázsijából leforgatta "saját" filmjeit.

1973-ban tette le névjegyét az Aljas utcák című filmben, amelyben már együtt dolgozott egyik kedvenc színészével, Robert De Niróval, akivel összesen nyolc filmet forgatott. 1974-ben következett az Alice már nem lakik itt, amelynek címszerepéért Ellen Burstyn Oscar-díjat vehetett át (pontosabban az elfoglaltsága miatt távol maradt színésznőt maga Scorsese helyettesítette).

Robert De Niro és Harvey Keitel az Aljas utcákbanAz igazi áttörést a Taxisofőr hozta meg számára. A vérfürdőbe torkolló film egy álmatlanságban szenvedő, ezért éjszakai sofőrként dolgozó vietnámi veteránról szól; a főszerepekben emlékezetes alakítást nyújtott Robert De Niro és a 12 éves prostituáltat alakító Jodie Foster. 1978-ban a legendás Band együttes búcsúkoncertjéről forgatta Az utolsó valcert, amely sokak szerint minden idők egyik legjobb koncertfilmje. A rendező később is vonzódott a zenéhez, így készített filmsorozatot a bluesról, dokumentumfilmet Bob Dylanről (No Direction Home), George Harrisonról (Living in the Material World) és a Rolling Stonesról (Shine a Light). Érdekesség, hogy 1987-ben ő rendezte Michael Jackson Bad című videoklipjét; a hosszabb verzió 18 percig tartott, a tévékben a rövidebbet játszották.

Fekete-fehérben készült az 1980-as Dühöngő bika Jake La Motta profi bokszoló tündökléséről és bukásáról. A szerep kedvéért Robert De Niro fél évig edzett, és közel húsz kilót hízott. Scorsese legnagyobb vihart kavart alkotása az 1988-as Krisztus utolsó megkísértése, amelyben a hívő katolikus rendező vívódó, emberi Krisztust állított a nézők elé, aki a kereszten Mária Magdolnáról hallucinál. A jelenet miatt a katolikus egyház vallásgyalázónak minősítette a filmet, a premiert bombamerényletek kísérték.

Willem Defoe a Krisztus utolsó megkísértésébenMaffiatémát boncolgat a Nagymenők (1990) és a Kaszinó (1995) is: ezekben a felszín a ragyogás, a pénz és a gyönyörű nők, a mélyben azonban morális fertő rejlik, amely a hősök pusztulását okozza. Ezután néhány kevésbé sikeres alkotás következett (a dalai láma életéről készült, látványos Kundun című 1997-es filmeposz iránt a nézők kevés érdeklődést mutattak, a kínai kormány viszont a rendezőt kitiltotta Tibetből). Scorsese negyedszázadig dédelgette a világváros születését megéneklő New York bandái ötletét, a 2002-re elkészült film azonban a sztárparádé és a számtalan jelölés ellenére egyetlen Oscar-díjat sem kapott. A különc milliárdos Howard Hughes életét feldolgozó Aviátort 2004-ben tizenhárom Oscarra jelölték, de a szám balszerencsésnek bizonyult: "csak" hatot nyert el, és azok közül csak egy (a legjobb női mellékszereplő) tartozott a fontosabbak közé.

A rendező üzletileg és szakmailag legsikeresebb vállalkozása végül A tégla lett, a gengszterfilmért 2007-ben átvehette az áhított Oscar-díjat. A filmben a maffiafőnök a rendőrség maffiaellenes csoportjába, a zsaruk viszont hozzá építenek be fedett ügynököt. Scorsese 2009-ben Viharsziget címmel thrillert készített, majd leforgatta az HBO televíziónak a Gengszterkorzó című filmsorozatot. 2011-ben került a mozikba A leleményes Hugo című háromdimenziós családi kalandfilmje, amely elnyerte a Golden Globe-díjat, és mind a legjobb film, mind a legjobb rendező kategóriában jelölték az Oscar-díjra. 2013-ban egy parádés szereposztású tőzsdethrillerre vállalkozott A Wall Street farkasa címmel, olyan sztárokkal, mint Leonardo DiCaprio - akivel ez volt Scorsese ötödik közös munkája -, valamint az Oscar-díjas francia Jean Dujardin és Matthew McConaughey.

Scorsese A leleményes Hugoban2016-ban megvalósította huszonöt éve dédelgetett álmát, és leforgatta a Némaság című filmjét, amelyben újra elővette már ismert és szüntelen visszatérő motívumait a hitről, szenvedésről, kételyről és Jézus alakjáról. Két portugál jezsuita misszionárius (a filmben Andrew Garfield és Adam Driver), mentoruk, Ferreira atya (Liam Neeson) nyomába erednek, hogy kiderítsék, mi történt vele Japánban a legnagyobb keresztényüldözések idején és vajon valóban megtagadta-e hitét a szenvedések között. Filmjének premierjét a Vatikánban tartották több száz jezsuita pap előtt. Az idén kezdte forgatni Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci főszereplésével a The Irishman című művét Frank Sheeranről, a maffia bérgyilkosáról, a film bemutatását 2019-ben tervezik. Leonardo DiCaprio oldalán szintén az idén kezdte meg a Theodore Rooseveltről szóló film előkészületeit.

(borítókép: moviehole.net)

Címkék: Martin Scorsese

Hozzászólások

További cikkek

Három új filmen is dolgozik Martin Scorsese

Hírek

| 2019.11.28. 13:25
Egészen elképesztő teherbírása van a 77 éves rendezőnek. Jelenleg három nagyszabású filmen is ügyködik, nem is akármilyen témákkal és nem is akárkivel.

Méltó a nagy klasszikusokhoz - Az ír

Kritikák

| 2019.11.27. 08:40
Martin Scorsese csaknem két évtized után forgatott filmet a maffiáról és a legendás rendező egy olyan alkotást készített, amely abszolút felveszi a versenyt korábbi klasszikusaival.

A hazai mozikban is vetíteni fogják Martin Scorsese Netflixes gengszterfilmjét

Hírek

| 2019.10.07. 19:20
Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az Egyesült Államokban több mozi is bevállalta az eredetileg Netflixre készült The Irishman vetítését, …

Előbb moziban debütál Scorsese új maffiafilmje, és csak utána kerül fel a Netflixre

Hírek

| 2019.08.28. 11:20
Már nagy az izgalom Martin Scorsese legújabb maffiafilmje, a The Irishman körül, amit csak még tovább fokozott az a hír, miszerint …

Végre megérkezett Martin Scorsese legújabb filmjének ízelítője!

Hírek

| 2019.02.25. 12:20
Micsoda nevek, micsoda szereposztás! A The Irishman című mozit azóta várja tűkön ülve minden fanatikus, amióta kiderült, hogy visszatérnek a nagy öregek, azaz …

Az óriási felháborodás ellenére sem változtat időspóroló döntésén a filmakadémia

Hírek

| 2019.02.14. 12:40
Az operatőrök, majd prominens filmesek, Oscar-díjas vagy a díjra jelölt alkotók tiltakozása és nyílt levele sem változtat …

DiCaprio és Scorsese közös tévésorozaton dolgozik

Hírek

| 2019.02.12. 12:25
Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese tévésorozatot készít Erik Larson Az Ördög a Fehér Városban című könyvéből.

Bob Dylan életéről készít filmet Martin Scorsese

Hírek

| 2019.01.14. 15:20
Egészen pontosan az énekes 1975-ös Rolling Thunder Revue nevű koncertkörútját veszi górcső alá az Oscar-díjas rendező.

Leonardo DiCaprio és Martin Scorsese újra együtt

Hírek

| 2018.10.25. 14:50
Méghozzá hatodszorra, vagyis eddig öt olyan alkalmunk volt megtapasztalni, hogy ha ők ketten összejönnek, akkor azt mi nagyon szeretni fogjuk.

Alec Baldwin már le is lépett a Joker-film fedélzetéről

Hírek

| 2018.08.31. 14:25
Három napja még arról számoltunk be, hogy Alec Baldwin fogja megszemélyesíteni Thomas Wayne-t, Batman apját a Joaquin Phoenix-féle Joker-filmben.