Catherine Deneuve a #metoo-kampány ellen

Hírek

| Zita | 2018.01.10. 13:10

Száz francia, a filmszakmában dolgozó nő írt alá egy nyílt levelet, ami a #metoo ellen szólal fel. Köztük van a francia díva, Catherine Deneuve is. Szerintük a Hollywoodban kirobbant szexuális zaklatásos botrány kapcsán létrehozott kampány túl messzire ment.

Alapvetően is kényes téma a szexuális zaklatás, molesztálás, pláne amióta a nyílt titkok is nyilvánosságot kaptak a filmiparban az elmúlt hónapokban. Az erre létrejött #metoo mellé viszont rengetegen álltak, és ezt a nemrégiben megrendezett Golden Globe-on is érzékeltette mindenki fekete ruhájával, esetleg köszönőbeszédével. A kampány ellen kiállni viszont még merészebb lépés.

Akad ugyanis egy másik oldal, akik szerint a kezdeményezés túl messzire ment, és már kb minden flörtölést és nyomulást zaklatásként kezel (vagyis mivel a #metoo hashtaggel a kezdeményezés égisze alatt jelennek meg ilyen történetek is, így szerintük kvázi egy kalap alá veszi a két dolgot). Ezért száz francia nő, akik szintén tudják és ismerik a filmszakma világát, a #metoo ellen áll ki: szerintük rossz irányba kezd elmenni a dolog.

Mint írják:

A nemi erőszak igenis bűn, de a kitartó vagy esetlen flörtölés nem az, ahogy az agresszív hímsovinizmus sem. A Weinstein-botrány után ráeszméltünk a nők elleni erőszakra, leginkább a munkahelyi környezetben, ahol a férfiak kihasználhatják a hatalmukat. Erre szükség volt, de a szólás szabadsága most átejtett bennünket a ló túloldalára. (…) Ez az elsietett igazságszolgáltatás elszedte az áldozatait, a férfiak elvesztették a munkájukat, arra kényszerítették őket, hogy lemondjanak, amikor csak annyit tettek, hogy megérintettek egy térdet, próbáltak valakit megcsókolni, vagy éppen intim témákról beszéltek a munkahelyükön, vagy olyan nőknek küldtek szexuális tartalmú üzeneteket, akik nem viszonozták az érzelmeiket.

Deneuve-nek nem ez az első érdekes megmozdulása: nemrég Roman Polanski mellett is kiállt a szexuális zaklatásos ügyében mondván „az erőszak kifejezést mindig is túlzásnak tartotta az ügy kapcsán”.

(borítókép: rollingstone.com)

Hozzászólások

További cikkek

Újabb nő vádolta meg szexuális erőszakkal Roman Polanskit

Hírek

| 2019.11.09. 11:20
Az elmúlt években több nő is azt állította, hogy a filmrendező – akiért még mindig elfogatóparancs van érvényben az USA-ban - szexuálisan bántalmazta. Ezúttal egy francia …

Kórházba került Catherine Deneuve

Hírek

| 2019.11.06. 17:10
A színésznő kedd éjszaka lett rosszul, azonnal kórházba szállították.

Scarlett Johansson szerint Woody Allen ártatlan

Hírek

| 2019.09.05. 11:00
Woody Allen zaklatási botrányát nemrégiben újra felkapta a sajtó, viszont most a világhírű színésznő is kifejtette erről véleményét.

Ejtették az egyik zaklatási vádat Kevin Spacey ellen

Hírek

| 2019.07.18. 11:00
A BBC News beszámolója szerint egy amerikai bíróság ejtette Kevin Spacey egyik szexuális zaklatási ügyét, miután a színészt vádló sértett nem volt hajlandó tanúskodni a bíróságon.

Ejthetik Kevin Spacey zaklatási ügyét

Hírek

| 2019.07.10. 13:55
Még tavaly decemberben emeltek vádat Kevin Spacey ellen, miszerint három évvel ezelőtt szexuálisan molesztált egy tizennyolc éves fiút egy bárban.

Madonnát is szexuális ajánlatokkal zaklatta Harvey Weinstein

Hírek

| 2019.06.06. 21:55
Madonna szerint amikor 1991-ben együtt dolgozott Harvey Weinsteinnel, a producer szexuális ajánlatokkal zaklatta, és "átlépte a határokat".

Lezárták a nemi erőszak miatti nyomozást Gérard Depardieu ellen

Hírek

| 2019.06.05. 09:15
Lezárták a francia ügyészek a Gérard Depardieu francia filmsztár ellen szexuális zaklatás és nemi erőszak ügyében indított nyomozást és ejtették az ügyet.

Az Akadémiát nem érdeklik Polanski próbálkozásai

Hírek

| 2019.04.24. 12:35
A rendezőnek nem sikerült visszakerülnie a pikszisbe.

Roman Polanski beperli a Filmakadémiát

Hírek

| 2019.04.22. 12:40
Roman Polanskit még tavaly zárta ki köreiből az Akadémia. A rendező vissza akarja kapni tagságát és perel.

Geoffrey Rush pert nyert az ellene felhozott szexuális zaklatás ügyében

Hírek

| 2019.04.11. 17:40
Az ausztrál Daily Telegraph-ban jelent meg egy cikk, ami állította, hogy a színész helytelen szexuális magatartás tanúsított egy színházi előadáson.