Catherine Deneuve a #metoo-kampány ellen

Hírek

| Zita | 2018.01.10. 13:10

Száz francia, a filmszakmában dolgozó nő írt alá egy nyílt levelet, ami a #metoo ellen szólal fel. Köztük van a francia díva, Catherine Deneuve is. Szerintük a Hollywoodban kirobbant szexuális zaklatásos botrány kapcsán létrehozott kampány túl messzire ment.

Alapvetően is kényes téma a szexuális zaklatás, molesztálás, pláne amióta a nyílt titkok is nyilvánosságot kaptak a filmiparban az elmúlt hónapokban. Az erre létrejött #metoo mellé viszont rengetegen álltak, és ezt a nemrégiben megrendezett Golden Globe-on is érzékeltette mindenki fekete ruhájával, esetleg köszönőbeszédével. A kampány ellen kiállni viszont még merészebb lépés.

Akad ugyanis egy másik oldal, akik szerint a kezdeményezés túl messzire ment, és már kb minden flörtölést és nyomulást zaklatásként kezel (vagyis mivel a #metoo hashtaggel a kezdeményezés égisze alatt jelennek meg ilyen történetek is, így szerintük kvázi egy kalap alá veszi a két dolgot). Ezért száz francia nő, akik szintén tudják és ismerik a filmszakma világát, a #metoo ellen áll ki: szerintük rossz irányba kezd elmenni a dolog.

Mint írják:

A nemi erőszak igenis bűn, de a kitartó vagy esetlen flörtölés nem az, ahogy az agresszív hímsovinizmus sem. A Weinstein-botrány után ráeszméltünk a nők elleni erőszakra, leginkább a munkahelyi környezetben, ahol a férfiak kihasználhatják a hatalmukat. Erre szükség volt, de a szólás szabadsága most átejtett bennünket a ló túloldalára. (…) Ez az elsietett igazságszolgáltatás elszedte az áldozatait, a férfiak elvesztették a munkájukat, arra kényszerítették őket, hogy lemondjanak, amikor csak annyit tettek, hogy megérintettek egy térdet, próbáltak valakit megcsókolni, vagy éppen intim témákról beszéltek a munkahelyükön, vagy olyan nőknek küldtek szexuális tartalmú üzeneteket, akik nem viszonozták az érzelmeiket.

Deneuve-nek nem ez az első érdekes megmozdulása: nemrég Roman Polanski mellett is kiállt a szexuális zaklatásos ügyében mondván „az erőszak kifejezést mindig is túlzásnak tartotta az ügy kapcsán”.

(borítókép: rollingstone.com)

Hozzászólások

További cikkek

Újabb négy nő vádolta meg zaklatással Weinsteint

Hírek

| 2020.05.29. 17:15
Úgy látszik, a Harvey Weinstein körüli balhésorozatnak már sosem lesz vége. A 2017-ben kirobbant botrány óta egyre több nő vall a producer ellen, most újabb nevek bukkantak fel.

Több mint 20 év börtönre ítélték Harvey Weinsteint

Hírek

| 2020.03.11. 17:55
Kiderült, hogy milyen büntetést szabtak ki Harvey Weinstein filmmogulra, Hollywood egykori legbefolyásosabb emberére.

Az újabb botrány miatt nem adják ki Woody Allen önéletrajzát

Hírek

| 2020.03.08. 13:05
Lassan már nincs olyan megmozdulása Woody Allennek, ami ne váltana ki hatalmas népharagot, most éppen az Oscar-díjas rendező új életrajzi könyve miatt mozgolódnak az …

Bűnösnek találták Harvey Weinsteint

Hírek

| 2020.02.25. 09:10
Egy New York-i bíróság esküdtszéke bűnösnek mondta ki Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogult nemi erőszak és szexuális támadás vádjában, azonban a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként …

Harvey Weinstein a nők megmentőjeként állítja be magát

Mindenmás

| 2019.12.16. 15:25
És fél attól, hogy elfelejtik őt és azt, hogy mennyit tett a nőkért a filmiparban.

47 millió dolláros peren kívüli egyezséget kötött Weinstein az őt vádló nőkkel

Hírek

| 2019.12.12. 09:35
Úgy látszik, hogy pont került a Weinstein-ügy végére, miután a volt hollywoodi filmproducer 47 millió dolláros peren kívüli …

Újabb nő vádolta meg szexuális erőszakkal Roman Polanskit

Hírek

| 2019.11.09. 11:20
Az elmúlt években több nő is azt állította, hogy a filmrendező – akiért még mindig elfogatóparancs van érvényben az USA-ban - szexuálisan bántalmazta. Ezúttal egy francia …

Kórházba került Catherine Deneuve

Hírek

| 2019.11.06. 17:10
A színésznő kedd éjszaka lett rosszul, azonnal kórházba szállították.

Scarlett Johansson szerint Woody Allen ártatlan

Hírek

| 2019.09.05. 11:00
Woody Allen zaklatási botrányát nemrégiben újra felkapta a sajtó, viszont most a világhírű színésznő is kifejtette erről véleményét.

Ejtették az egyik zaklatási vádat Kevin Spacey ellen

Hírek

| 2019.07.18. 11:00
A BBC News beszámolója szerint egy amerikai bíróság ejtette Kevin Spacey egyik szexuális zaklatási ügyét, miután a színészt vádló sértett nem volt hajlandó tanúskodni a bíróságon.