Oscar-totó: Legjobb film

Hírek

| Zita | 2018.03.03. 16:15

A mellékszereplők (itt és itt) és a főszereplők (itt és itt) impozáns felhozatala után elérkeztünk a legjobb filmek listájához. Itt sem lesz könnyű dolgunk, pláne az Akadémiának, hiszen nemcsak kilenc filmről van szó, de kilenc olyan alkotásról, amit sokszor nehéz egymáshoz hasonlítani. Lássuk.

Szólíts a neveden!

Luca Guadagnino mozija egy igazi hangulatfilm, Olaszország, a nosztalgia, a hangulat és az érzelmek széles skálájával. Függetlenfilmként idáig eljutni és eddig is sok díjat bezsebelni nagy szó (főleg a versenytársakat figyelembe véve), és nem véletlen, hiszen a film érzékenysége és érzékisége olyan erőteljes és finomra hangolt, hogy nem maradhatott ki a sorból.


A legsötétebb óra

Az Akadémia zabálja az ilyen jellegű filmeket, hiszen van benne történelem, megtörtént események, dráma, felismerhetetlenségig elmaszkolt főszereplő. Ahogy Gary Oldman esetében, úgy itt is igaz: egy konkrétan az Oscarra készült. Nyerni is fog, de az nem biztos, hogy a legjobb film díja az övé lesz.


Dunkirk

Ugyanarról a történelmi eseményről beszél, mint A legsötétebb óra, csak más szemszögből és másképp. A Dunkirknek pedig ez az erőssége, és nemcsak ellenfeléhez képest, hanem amúgy a háborús filmekhez képest is. A szokatlan szemszög és természetesen annak kivitelezése nehezen kitörölhetővé teszi a mozit.


Tűnj el!

2017 meglepetésfilmjeként szokás emlegetni, és valóban az volt. A rasszizmus problémáját szokatlan köntösbe bújtató, szatirikus és horrorisztikus mozi egy váratlan és üdítő színfolt a mostani filmes palettán. Nyerni valószínűleg nem fog, a jelölése – ahogy a főszereplőjének esetében is – gyaníthatóan gesztus, ennek ellenére egy jó jelzés a készítők felé, hogy még több ilyet!


Lady Bird

Imádták és imádják a kritikusok, majdnem 100 százalékos mozi, bár személy szerint nem igazán értem miért. Egy lány felnövéstörténetét sokszor vitték már vászonra, a szerelmek, csalódások, családi viszályok, érzelmi hullámvasút is itt mind-mind megvannak és semmivel sem több, vagy jobb társainál. Nem lehet belekötni, mert tényleg egy jó filmről van szó, de ennél nem több. Erős női karakterek és alakítások, női rendező; sanszos, hogy ezek miatt lett jelölt.


Fantomszál

Daniel Day-Lewis és Paul Thomas Anderson párosa mindig nagyszerű végeredményt ígér, és itt is erről van szó. A Fantomszállal mégis mindenkinek az az első, ami eszébe jut, hogy a színész utolsó munkájáról van szó. Ki tudja, hogy ez mennyire lesz igaz, de legjobb film díját az ütős ellenfelek és egy-egy másik mozi erős sajtója miatt tuti nem kapja meg.


A Pentagon titkai

A film kb csak azért lett jelölve, mert Akadémia-kompatibilis. Mégiscsak Spielberg-filmről van szó, Meryl Streep és Tom Hanks a főszereplő, a téma meg megtörtént eseményeken alapul. Nagyon szeretik ez a kombinációt, de mivel semmivel sem emelkedik ki a többiek közül, csak egy tisztességes, profi iparosmunkáról van szó, így az Oscar nem lesz az övé.


A víz érintése

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek (és általában tényleg lehet), akkor ez a film fog nyerni. Guillermo del Toro felnőtteknek szóló meséje mindenki elvarázsolt, ami a kritikusokat illeti. Tizenhárom jelöléséből sokat meg is fog kapni, és simán lehet, hogy a legjobb filmét is, bár személy szerint értetlenül állok a nagy imádat előtt, mivel a történet semmi újat nem mond és nem mutat. Meglátjuk.


Három óriásplakát Ebbing határában

A víz érintésének legnagyobb ellenfele lehet. Más műfaj, ebből következik, hogy teljesen más kivitelezés, de Martin McDonagh ha már nem lett jelölve legjobb rendezőnek (pedig igazán megérdemelte volna), akkor a legjobb filmért behúzhatná az az Oscart. Esélye meg is van, hiszen az idei díjszezonban nagyon szerették filmjét.

Aki szerintünk nyerni fog: ha del Toro nem kapja meg a rendezésért az Oscart, akkor legjobb filmért biztos. Egyszerűen kikerülhetetlen idén a filmje, és az Akadémiára is nyilván hat ez. Hollywoodi mese Hollywoodban. Elég erős érv.

Aki szeretnénk, hogy nyerjen: A Három óriásplakát Ebbing határában finom, intelligens és eredeti mozi, amit nem illene díj nélkül hagyni. Oké, a színészek közül tuti kapnak majd, és bár nem igazán Oscar-kedvenc a mozi a többihez képest, abszolút ez a film érdemelné (és végre McDonagh) a díjat.

(borító: screenrant.com, képek: imdb.com)

Hozzászólások

További cikkek

Visszavonulását fontolgatja Gary Oldman

Hírek

| 2022.11.23. 16:05
Nem tervez élete végéig színészkedni.

Életműdíjat kap Kevin Spacey

Hírek

| 2022.11.06. 08:10
Úgy tűnik, a színész kitaszítottsága már a múlté.

Kiderült, melyik filmet nevezi Magyarország az Oscarra

Hírek

| 2022.09.08. 18:15
Végre megtudtuk, hogy melyik moziért lehet izgulni az Oscar-versenyben. Tősér Ádám taxisblokádról készülő Blokád című alkotása lett a befutó.

Magyar operatőr kapott Emmy-díjat Los Angelesben

Hírek

| 2022.09.05. 13:05
A hétvégén díjazták a filmeseket az Emmy-díj technikai kategóriáiban, ahol Rév Marcell operatőr is díjazott lett.

Oscar-díjat kap Michael J. Fox

Hírek

| 2022.06.22. 13:30
De nemcsak „Marty McFly”, hanem Euzhan Palcy, Diane Warren és Peter Weir is tiszteletbeli Oscart kap idén novemberben.

Újabb nemzetközi elismerést kapott a magyar horror

Hírek

| 2022.04.26. 17:05
Ráadásul egyszerre két díjjal is jutalmazták a Post Mortemet a manchesteri Grimmfesten.

Tíz évre kitiltották az Oscar-gáláról Will Smith-t

Hírek

| 2022.04.09. 09:30
Nem kifizetődő élő adásban pofozkodni.

Oscar-díj: magyar díjazott és egy Will Smith pofon

Hírek

| 2022.03.28. 07:00
A CODA kapta a legjobb film díját, Jane Campion pedig a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért vasárnap este a 94. Oscar-díjátadó ceremónián Los Angelesben.

Beyoncé és Billie Eilish is fellép a vasárnapi Oscar-díjátadón

Mindenmás

| 2022.03.23. 18:30
Nemcsak a színészeknek, hanem az énekeseknek is kijár majd a reflektorfényből.

BAFTA: Tarolt a Dűne és magyar alkotót is díjaztak

Hírek

| 2022.03.14. 07:40
A Dűne tizenegy jelöléséből ötöt díjra váltott, valamint a díjazottak között van a film produkciós tervezésének stábja, köztük Sipos Zsuzsanna.