Oscar-totó: Legjobb film

Hírek

| Zita | 2018.03.03. 16:15

A mellékszereplők (itt és itt) és a főszereplők (itt és itt) impozáns felhozatala után elérkeztünk a legjobb filmek listájához. Itt sem lesz könnyű dolgunk, pláne az Akadémiának, hiszen nemcsak kilenc filmről van szó, de kilenc olyan alkotásról, amit sokszor nehéz egymáshoz hasonlítani. Lássuk.

Szólíts a neveden!

Luca Guadagnino mozija egy igazi hangulatfilm, Olaszország, a nosztalgia, a hangulat és az érzelmek széles skálájával. Függetlenfilmként idáig eljutni és eddig is sok díjat bezsebelni nagy szó (főleg a versenytársakat figyelembe véve), és nem véletlen, hiszen a film érzékenysége és érzékisége olyan erőteljes és finomra hangolt, hogy nem maradhatott ki a sorból.


A legsötétebb óra

Az Akadémia zabálja az ilyen jellegű filmeket, hiszen van benne történelem, megtörtént események, dráma, felismerhetetlenségig elmaszkolt főszereplő. Ahogy Gary Oldman esetében, úgy itt is igaz: egy konkrétan az Oscarra készült. Nyerni is fog, de az nem biztos, hogy a legjobb film díja az övé lesz.


Dunkirk

Ugyanarról a történelmi eseményről beszél, mint A legsötétebb óra, csak más szemszögből és másképp. A Dunkirknek pedig ez az erőssége, és nemcsak ellenfeléhez képest, hanem amúgy a háborús filmekhez képest is. A szokatlan szemszög és természetesen annak kivitelezése nehezen kitörölhetővé teszi a mozit.


Tűnj el!

2017 meglepetésfilmjeként szokás emlegetni, és valóban az volt. A rasszizmus problémáját szokatlan köntösbe bújtató, szatirikus és horrorisztikus mozi egy váratlan és üdítő színfolt a mostani filmes palettán. Nyerni valószínűleg nem fog, a jelölése – ahogy a főszereplőjének esetében is – gyaníthatóan gesztus, ennek ellenére egy jó jelzés a készítők felé, hogy még több ilyet!


Lady Bird

Imádták és imádják a kritikusok, majdnem 100 százalékos mozi, bár személy szerint nem igazán értem miért. Egy lány felnövéstörténetét sokszor vitték már vászonra, a szerelmek, csalódások, családi viszályok, érzelmi hullámvasút is itt mind-mind megvannak és semmivel sem több, vagy jobb társainál. Nem lehet belekötni, mert tényleg egy jó filmről van szó, de ennél nem több. Erős női karakterek és alakítások, női rendező; sanszos, hogy ezek miatt lett jelölt.


Fantomszál

Daniel Day-Lewis és Paul Thomas Anderson párosa mindig nagyszerű végeredményt ígér, és itt is erről van szó. A Fantomszállal mégis mindenkinek az az első, ami eszébe jut, hogy a színész utolsó munkájáról van szó. Ki tudja, hogy ez mennyire lesz igaz, de legjobb film díját az ütős ellenfelek és egy-egy másik mozi erős sajtója miatt tuti nem kapja meg.


A Pentagon titkai

A film kb csak azért lett jelölve, mert Akadémia-kompatibilis. Mégiscsak Spielberg-filmről van szó, Meryl Streep és Tom Hanks a főszereplő, a téma meg megtörtént eseményeken alapul. Nagyon szeretik ez a kombinációt, de mivel semmivel sem emelkedik ki a többiek közül, csak egy tisztességes, profi iparosmunkáról van szó, így az Oscar nem lesz az övé.


A víz érintése

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek (és általában tényleg lehet), akkor ez a film fog nyerni. Guillermo del Toro felnőtteknek szóló meséje mindenki elvarázsolt, ami a kritikusokat illeti. Tizenhárom jelöléséből sokat meg is fog kapni, és simán lehet, hogy a legjobb filmét is, bár személy szerint értetlenül állok a nagy imádat előtt, mivel a történet semmi újat nem mond és nem mutat. Meglátjuk.


Három óriásplakát Ebbing határában

A víz érintésének legnagyobb ellenfele lehet. Más műfaj, ebből következik, hogy teljesen más kivitelezés, de Martin McDonagh ha már nem lett jelölve legjobb rendezőnek (pedig igazán megérdemelte volna), akkor a legjobb filmért behúzhatná az az Oscart. Esélye meg is van, hiszen az idei díjszezonban nagyon szerették filmjét.

Aki szerintünk nyerni fog: ha del Toro nem kapja meg a rendezésért az Oscart, akkor legjobb filmért biztos. Egyszerűen kikerülhetetlen idén a filmje, és az Akadémiára is nyilván hat ez. Hollywoodi mese Hollywoodban. Elég erős érv.

Aki szeretnénk, hogy nyerjen: A Három óriásplakát Ebbing határában finom, intelligens és eredeti mozi, amit nem illene díj nélkül hagyni. Oké, a színészek közül tuti kapnak majd, és bár nem igazán Oscar-kedvenc a mozi a többihez képest, abszolút ez a film érdemelné (és végre McDonagh) a díjat.

(borító: screenrant.com, képek: imdb.com)

Hozzászólások

További cikkek

Faye Dunaway 80

Mindenmás

| 2021.01.14. 11:05
Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Faye Dunaway Oscar-díjas színésznő, akit olyan klasszikusok főszerepében láthattunk, mint a Bonnie és Clyde, a Thomas Crown-ügy, a Kínai negyed vagy a Hálózat.

Kiderült, melyik filmet nevezi Magyarország az Oscarra

Hírek

| 2020.11.24. 14:30
Miután már számos nemzetközi díjat bezsebelt Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotása nem volt túl meglepő, hogy Magyarország jövőre ezzel a …

Öt helyett idén hat jelölt versenyez az Európai Filmdíjakért

Hírek

| 2020.11.10. 17:20
Idén kivételesen öt helyett hat alkotás, színész és rendező versenyez a játékfilmes és dokumentumfilmes kategóriákban az Európai Filmdíjakért.

Horvát Lili filmje fődíjat nyert Philadelphiában

Hírek

| 2020.11.07. 16:00
Újabb nemzetközi elismerést tudhat magáénak Horvát Lili, Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, mely ezúttal a a Philadelphia nemzetközi filmfesztiválról …

Az olaszoknak nagyon bejött a magyar horror

Hírek

| 2020.11.04. 17:40
Olyannyira, hogy a díjat is kapott Triesztben az első magyar horrorfilm, a Post Mortem.

Díjat nyert az Apró mesék Kaliforniában

Hírek

| 2020.11.03. 12:25
Global Vision díjat nyert Szász Attila Apró mesék című romantikus szélhámosfilmje a Cinequest nemzetközi filmfesztiválon San Joséban - közölte a Nemzeti Filmintézet kedden.

Stork Natasa kapta a legjobb színésznő díját az antalyai filmfesztiválon

Hírek

| 2020.10.11. 12:05
Stork Natasa nyerte a legjobb színésznő díját Horvát Lili rendező Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje …

Az autós mozikban bemutatott filmek is nevezhetők az idei Oscar-díjra

Hírek

| 2020.10.08. 17:05
Mint azt jól tudjuk, a koronavírus-járvány elég durván betett a kulturális szcénának, azon belül is a mozik és filmek világának. Éppen ezért már eddig is …

Fődíjat kapott az Örök tél Portugáliában

Hírek

| 2020.10.06. 13:30
Újabb elismeréssel lett gazdagabb Szász Attila Örök tél című alkotása, miután elnyerte az Azeméis Filmfesztivál fődíját Portugáliában.

Magyar koncertfilm nyerte Velencében az Arany Oroszlánt

Hírek

| 2020.09.30. 13:15
A Concerto Budapest koncertfilmje nyerte a velencei televíziós fesztivál (Venice TV Awards) Arany Oroszlán díját az előadóművészeti filmek kategóriájában.