Oscar-totó: Legjobb film

Hírek

| Zita | 2018.03.03. 16:15

A mellékszereplők (itt és itt) és a főszereplők (itt és itt) impozáns felhozatala után elérkeztünk a legjobb filmek listájához. Itt sem lesz könnyű dolgunk, pláne az Akadémiának, hiszen nemcsak kilenc filmről van szó, de kilenc olyan alkotásról, amit sokszor nehéz egymáshoz hasonlítani. Lássuk.

Szólíts a neveden!

Luca Guadagnino mozija egy igazi hangulatfilm, Olaszország, a nosztalgia, a hangulat és az érzelmek széles skálájával. Függetlenfilmként idáig eljutni és eddig is sok díjat bezsebelni nagy szó (főleg a versenytársakat figyelembe véve), és nem véletlen, hiszen a film érzékenysége és érzékisége olyan erőteljes és finomra hangolt, hogy nem maradhatott ki a sorból.


A legsötétebb óra

Az Akadémia zabálja az ilyen jellegű filmeket, hiszen van benne történelem, megtörtént események, dráma, felismerhetetlenségig elmaszkolt főszereplő. Ahogy Gary Oldman esetében, úgy itt is igaz: egy konkrétan az Oscarra készült. Nyerni is fog, de az nem biztos, hogy a legjobb film díja az övé lesz.


Dunkirk

Ugyanarról a történelmi eseményről beszél, mint A legsötétebb óra, csak más szemszögből és másképp. A Dunkirknek pedig ez az erőssége, és nemcsak ellenfeléhez képest, hanem amúgy a háborús filmekhez képest is. A szokatlan szemszög és természetesen annak kivitelezése nehezen kitörölhetővé teszi a mozit.


Tűnj el!

2017 meglepetésfilmjeként szokás emlegetni, és valóban az volt. A rasszizmus problémáját szokatlan köntösbe bújtató, szatirikus és horrorisztikus mozi egy váratlan és üdítő színfolt a mostani filmes palettán. Nyerni valószínűleg nem fog, a jelölése – ahogy a főszereplőjének esetében is – gyaníthatóan gesztus, ennek ellenére egy jó jelzés a készítők felé, hogy még több ilyet!


Lady Bird

Imádták és imádják a kritikusok, majdnem 100 százalékos mozi, bár személy szerint nem igazán értem miért. Egy lány felnövéstörténetét sokszor vitték már vászonra, a szerelmek, csalódások, családi viszályok, érzelmi hullámvasút is itt mind-mind megvannak és semmivel sem több, vagy jobb társainál. Nem lehet belekötni, mert tényleg egy jó filmről van szó, de ennél nem több. Erős női karakterek és alakítások, női rendező; sanszos, hogy ezek miatt lett jelölt.


Fantomszál

Daniel Day-Lewis és Paul Thomas Anderson párosa mindig nagyszerű végeredményt ígér, és itt is erről van szó. A Fantomszállal mégis mindenkinek az az első, ami eszébe jut, hogy a színész utolsó munkájáról van szó. Ki tudja, hogy ez mennyire lesz igaz, de legjobb film díját az ütős ellenfelek és egy-egy másik mozi erős sajtója miatt tuti nem kapja meg.


A Pentagon titkai

A film kb csak azért lett jelölve, mert Akadémia-kompatibilis. Mégiscsak Spielberg-filmről van szó, Meryl Streep és Tom Hanks a főszereplő, a téma meg megtörtént eseményeken alapul. Nagyon szeretik ez a kombinációt, de mivel semmivel sem emelkedik ki a többiek közül, csak egy tisztességes, profi iparosmunkáról van szó, így az Oscar nem lesz az övé.


A víz érintése

Ha hinni lehet az előrejelzéseknek (és általában tényleg lehet), akkor ez a film fog nyerni. Guillermo del Toro felnőtteknek szóló meséje mindenki elvarázsolt, ami a kritikusokat illeti. Tizenhárom jelöléséből sokat meg is fog kapni, és simán lehet, hogy a legjobb filmét is, bár személy szerint értetlenül állok a nagy imádat előtt, mivel a történet semmi újat nem mond és nem mutat. Meglátjuk.


Három óriásplakát Ebbing határában

A víz érintésének legnagyobb ellenfele lehet. Más műfaj, ebből következik, hogy teljesen más kivitelezés, de Martin McDonagh ha már nem lett jelölve legjobb rendezőnek (pedig igazán megérdemelte volna), akkor a legjobb filmért behúzhatná az az Oscart. Esélye meg is van, hiszen az idei díjszezonban nagyon szerették filmjét.

Aki szerintünk nyerni fog: ha del Toro nem kapja meg a rendezésért az Oscart, akkor legjobb filmért biztos. Egyszerűen kikerülhetetlen idén a filmje, és az Akadémiára is nyilván hat ez. Hollywoodi mese Hollywoodban. Elég erős érv.

Aki szeretnénk, hogy nyerjen: A Három óriásplakát Ebbing határában finom, intelligens és eredeti mozi, amit nem illene díj nélkül hagyni. Oké, a színészek közül tuti kapnak majd, és bár nem igazán Oscar-kedvenc a mozi a többihez képest, abszolút ez a film érdemelné (és végre McDonagh) a díjat.

(borító: screenrant.com, képek: imdb.com)

Hozzászólások

További cikkek

Meghalt Alan Parker, az Evita rendezője

Hírek

| 2020.07.31. 19:00
Hosszú betegség után, 76 éves korában meghalt Alan Parker kétszeres Oscar-jelölt brit filmrendező.

Hollywood sötét szextitkairól készít filmet a Szólíts a neveden! rendezője

Hírek

| 2020.07.30. 12:20
Igazi szaftos sztorit visz nagyvászonra Luca Guadagnino, melynek főhőse az a Scotty Bowers lesz, a hollywoodi sztárok szexpartnere, majd később …

Mégis lesz hazai premierje a Tenetnek augusztusban

Hírek

| 2020.07.28. 13:50
Annak ellenére, hogy hosszú hetek óta megy a huzavona Christopher Nolan legújabb filmje körül, most mégis megszületett a döntés: augusztus 26-tól több mint hetven országban kezdik vetíteni a …

104 éves korában meghalt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél sztárja

Hírek

| 2020.07.26. 19:25
Olivia de Havilland kétszeres Oscar-díjas színésznőt szombaton párizsi otthonában, álmában érte a halál - számolt be róla a Deadline.

Idris Elba tévés BAFTA-díjat kap

Hírek

| 2020.07.22. 10:30
Végre a britek is elismerik Idris Elba munkásságát, ugyanis a Luther és a Drót című tévésorozatok sztárja különdíjat kap a Brit Filmes és Televíziós Akadémia (BAFTA) július végi virtuális díjátadó gáláján.

Tilda Swinton életműdíjat kap

Hírek

| 2020.07.20. 20:50
Tilda Swinton és Ann Hui hongkongi rendező kapja meg a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját.

Életműdíjat kap Kate Winslet

Hírek

| 2020.07.17. 12:10
A színésznő a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) veheti át az elismerést. A fesztivált idén online tartják meg.

Szófiában díjazták Tóth Barnabás filmjét

Hírek

| 2020.07.09. 14:15
48 ország 111 filmje került a szófiai nemzetközi filmfesztivál válogatásába, amiből az Akik maradtak kapta meg a nemzetközi filmkritikusok, azaz a FIPRESCI díját.

Tom Hanks először beszélt arról, hogyan vészelte át a koronavírust feleségével

Mindenmás

| 2020.07.06. 18:10
Az egész világot bejárta a hír még márciusban, hogy Tom Hanks és felesége, Rita Wilson elkapták a vírust. A színész ezt maga …

Újra csúszik a nyár legjobban várt filmjének premierje

Hírek

| 2020.06.26. 16:50
Nemcsak a mozik újranyitását, hanem a Christopher Nolan-féle Tenet premierjét is várják a filmrajongók. Nem csoda, hiszen ez a film tűnik a legígéretesebbnek a nyáron. Viszont …