Hullákból várat – A ház, amit Jack épített

Kritikák

| Zita | 2018.11.28. 15:45

Kitiltása után ezzel a filmmel tért vissza Cannes-ba Lars von Trier, a botrányhős, a mesteri rendező, akinek filmjei megbotránkoztatók, meghökkentők és mindenki kiakad tőlük. A ház, amit Jack épített című film esetében sem volt ez másként, rosszullétek és moziteremből való kivonulások övezték a vetítéseket.

Ez csak pár dolog hirtelen, ami a rendező legújabb filmjével kapcsolatos hírekkel szálingózott a nagyközönség felé, na meg az, hogy Matt Dillon egy sorozatgyilkost, Jack-et alakítja a történetben. És ha valaki ismeri Trier munkásságát, akkor nagyon jól tudja, hogy ha Trier fejéből egy gyilkosos sztori pattan ki, akkor bizony a nézőknek is kemény dolga lesz.

Jack egy kényszerbeteg ember, magányos, nem igazán érdeklik az emberek, érzései sem nagyon akadnak, ő csak a saját világát akarja egyben tartani valahogy, ahhoz viszont emberek kellenek. Emberi testek. Nem tudja visszafogni magát, rosszul van és szorong, de ha öl, minden rendben van. Saját és gyilkosságai történetét egy bizonyos Verge-nek (Bruno Ganz) meséli el egyfajta párbeszéd-narrációként. Öt gyilkosság (persze ennél volt sokkal több is), öt Jack számára meghatározó esemény.

Trier ahogy soha, így most sem egy öncélú hentelést mutat be, ennél egy sokkal mélyebb és összetettebb sötét világot, egy beteg lélek (és pokol) bugyrait, és életfilozófiáját, az ölés miértjét. A gyilkosság itt a művészet és az építkezés metaforája (Jack szakmáját tekintve építész), a hullákból épített ház pedig maga az alkotás. Jack önelemzéséből, vagyis, hogy mit miért tesz, mi minek az oka, egyértelműen kirajzolódik magának a rendezőnek önvallomása. A ház, amit Jack épített egy sajátos önreflexív mozi, így nem is csoda, hogy Trier korábbi filmjeinek egy-egy jelenete is felvillan, és azok a jelzők, amikkel Jack magát jellemzi (elviselhetetlen, perfekcionista, kényszerbeteg), a rendezőre is igazak. (Trier nyilatkozta is, hogy mennyire megviselte a forgatás.)

A téma és a két és fél óra játékidő nem épp egy könnyű falat, de aki nyitottabb, érdeklődőbb szemlélettel tekint a filmre és nem utolsó sorban értékeli a groteszk humort is (igen, van benne bőven), az biztos, hogy nem fog kivonulni a filmről. A ház, amit Jack épített egy újabb építőkockája a Trier-univerzumnak, ami talán az egyik legszemélyesebb filmje is lett.

A ház, amit Jack épített

A ház, amit Jack épített

Eredeti filmcím:The House That Jack Bulit
IMDB pontszám:7,2
Megjelenés éve:2018
Műfaj:dráma, horror, thriller
Film hossza:152 perc
Nyelv és ország:eng | US
Rendező/k:Lars von Trier
Író/k:Lars von Trier

Hozzászólások

További cikkek

Méltó a nagy klasszikusokhoz - Az ír

Kritikák

| 2019.11.27. 08:40
Martin Scorsese csaknem két évtized után forgatott filmet a maffiáról és a legendás rendező egy olyan alkotást készített, amely abszolút felveszi a versenyt korábbi klasszikusaival.

Egy letűnt korszak hősei - Az aszfalt királyai

Kritikák

| 2019.11.24. 17:35
James Mangold filmje nemcsak, hogy remekül idézi meg az 1960-as évek autósportjának világát, de az év egyik legjobb alkotásának is számít.

Vérszegény akcióhős – Rambo V: Utolsó vér

Kritikák

| 2019.09.22. 14:40
Egy korszak zárult le az Utolsó vérrel, de Rambo nyugdíjba vonulása sajnos kimondottan méltatlanra sikeredett.

Egy nehéz film krónikája - Napszállta

Kritikák

| 2018.09.30. 18:50
A Saul fia sikere után sokan várták Nemes Jeles László új filmjét. Teljesen érthető, viszont az, amit kaptunk a Napszálltával nem épp az, amire számítottunk.

Beteg plakátok egy beteg filmhez

Hírek

| 2018.09.27. 20:25
Ha Lars von Trierről van szó, akkor jóra nem nagyon számíthatunk. Már ami a lelki gyötrelmeket illeti, ám a moziélmény az tuti, hogy ütős lesz (annak, aki szereti Trier munkáit.)

21. századi kamaszkín – Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)

Kritikák

| 2018.09.16. 20:20
Rengeteg tinifilm készül, amiket lehet szeretni, vagy nem szeretni, de az biztos, hogy általában nem jó minőségű mozikról beszélünk. A Remélem legközelebb …

A szomorú bohóc esete a démonokkal

Kritikák

| 2018.07.22. 14:05
Kívülről nézve minden egyszerűbbnek tűnik. Pláne ha sikeres hollywoodi sztárokról van szó, akiket mindenki szeret, telt házas előadásaik vannak és természetesen még gazdagok is. De persze sokszor ez csak a látszat. …

Nemcsak a nézőket, hanem a rendezőt is kiborította saját filmje

Hírek

| 2018.05.18. 10:45
Aki szeret jó filmeket nézni, egyben kínozni is magát, és valami oknál fogva szereti Lars von Trier filmjeit, az már nagyon várja A ház, amit Jack épített novemberi …

Teljesen kiakadtak a nézők Lars von Trier filmjétől

Hírek

| 2018.05.16. 01:00
A napokban volt Lars von Trier, a dán botrányhős legújabb filmjének premierje Cannes-ban és ahogy számítani lehetett rá, egyáltalán nem hagyták szó nélkül az alkotást.

Megint egy újabb tökön rúgást kapunk a dán mestertől

Hírek

| 2018.05.14. 15:15
Ha Lars von Trierről van szó, akkor már tudjuk, hogy sok jóra nem számíthatunk. Pontosabban nem a minőségről van itt szó, hanem a lelki és testi terrorról, amit filmről filmre …