Mélyponton a női rendezők foglalkoztatottsága Hollywoodban

Hírek

| movie.hu | 2019.01.05. 13:55

Továbbra sem túl rózsás a női rendezők foglalkoztatottsága Hollywoodban: a The Guardian beszámolója szerint 2018-ban a 250 legnagyobb bevételű hollywoodi produkciónak mindössze 8 százalékát rendezték nők. 

A 21. alkalommal közzétett jelentésből az is kiderült, hogy egy évvel korábban, 2017-ben még 11 százalékos volt a női rendezők részvétele a legnagyobb bevételű hollywoodi produkciókban. Ez már csak azért is meglepő, mivel úgy tűnt, hogy az utóbbi időben elindult valamiféle elmozdulás a filmiparban a női egyenjogúság felé.

The Guardian éves jelentése szerint a női rendezők aránya nagyjából két évtizede változatlan: a filmiparban "alapvetően alulreprezentáltak" a nők.

Martha Lauzen

Martha Lauzen, a jelentés szerzője, a San Diegó-i Egyetem nők filmes és televíziós részvételével foglalkozó központjának igazgatója ezzel kapcsolatban kiemelte: az elemzés nem talált bizonyítékot arra, hogy a filmiparban bármilyen pozitív fordulat állt volna be, holott ezt tavaly sokan megjósolták.

A filmes szakmákban dolgozó nők aránya tavaly kicsit nőtt: a 2017-es 18 százalékról 20 százalékra. Közülük legtöbben, 26 százaléknyian producerek voltak. Az operatőrök közül csak 4 százalék volt nő. Lauzen hangsúlyozta, hogy a hathatós változásokhoz a filmipar legfőbb szereplőinek, a stúdióknak, az ügynökségeknek, a céheknek és szövetségeknek a nagyszabású erőfeszítésére lenne szükség.

(Borító: ujszo.hu, Fotó: kpbs.org)

Címkék: felmérés, Hollywood

Hozzászólások

További cikkek

Csillagot kap Gina Lollobrigida

Hírek

| 2018.02.01. 00:30
A 90 éves díva lesz a 14. olasz sztár, aki csillagot kap a Hírességek sétányán.

Michael Bay “bebetonozta” magát Hollywoodban

Hírek

| 2017.05.25. 20:25
A robbantások nagymestere otthagyta a kéznyomát Hollywoodban.