Idén is megünnepeljük a magyar filmeket

Hírek

| movie.hu | 2019.03.12. 11:10

A magyar film napját tavaly tartották meg először, de a kezdeményezés tovább folytatódik, így a főszereplő idén is a hazai mozgóképgyártás lesz április 30-án.

A dátum nem véletlen, hiszen az első magyar film, A táncz bemutatója 1901 április 30-án volt. Ennek apropóján szervezték meg tavaly az első A magyar film napját, így ezen a napon minden a magyar filmről, filmgyártásról szól.

 A táncz

Több filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel és más programokkal készülnek a szervezők, de emellett a Magyar Nemzeti Filmalap arra buzdítja a mozikat, forgalmazókat, iskolákat, könyvtárakat, hogy szervezzenek filmes programokat, játékokat, vagy akár vetítéseket, beszélgetéseket, találkozókat. Csatlakozni az eseményhez a filmalap honlapján lehet, ahol a kedvezményes feltételekkel vetíthető filmek listái már elérhetőek.

A magyarországi forgalmazók jelentős része már csatlakozott a kezdeményezéshez és közreműködésüknek köszönhetően kedvezményes feltételekkel kölcsönözhetők a legújabb magyar filmek. A mintegy 70 új mozifilmmel együtt a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum 61 felújított és digitalizált klasszikust tartalmazó listát, továbbá népszerű rajzfilmekből 6 animációs filmcsokrot állított össze, amelyek ugyancsak jelentős kedvezménnyel vetíthetők április utolsó napján.

A 2018-ban hagyományteremtő céllal indított A magyar film napja eseményhez országszerte több mint 100 szervezet csatlakozott, és végül mintegy 50 helyszínen voltak magyar filmes programok mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban Budapesten, a nagyvárosokban és a kisebb településeken egyaránt.

Hozzászólások

További cikkek

Az animációs filmeké lesz a főszerep a magyar film napján

Hírek

| 2019.04.24. 19:50
A Filmalap kezdeményezésére tavaly óta április 30. a magyar film napja, indén pedig az animációs filmeké lesz a főszerep.

Felpörög az ország a magyar film napján

Hírek

| 2018.04.30. 08:10
Mint ahogy már mi is írtuk, április 30-án van a magyar film napja, ennek kapcsán pedig országszerte rengeteg program várja a film- és mozirajongókat.