Meghalt Agnés Varda francia filmrendező

Hírek

| Zita | 2019.03.29. 12:40

A francia új hullám egyik meghatározó alakja 90 éves volt.

A család közleménye szerint Vardának mellrákja volt, állapota az utóbbi időben súlyosbodott, katari mesterkurzusát is kénytelen volt lemondani.

Agnés Varda a francia új hullám meghatározó rendezője volt, első filmje, az 1954-es Pointe Courte című alkotása – amit Alain Resnais megbízására készített -  az új hullám egyik első darabja is egyben. Legnagyobb klasszikusa a Cléo 5-től 7-ig, 1965-ös Boldogság című filmjével pedig elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját is.

Varda számos esszé- és dokumentumfilmet készített, és élete utolsó éveiben is aktív volt; 2017-ben készült Arcélek, útszélek (Visages, villages) című dokumentumfilmje, amit Oscar-díjra is jelöltek, 2019-ben pedig Varda by Agnés című dokuját személyesen mutatta be a Berlinalén, ahol életműdíjat kapott, ahogy első női rendezőként két évvel ezelőtt is életműdíjjal jutalmazták az Oscar díjátadón.  

Tudom, hogy úttörő voltam

- nyilatkozta 2017-ben a The Hollywood Repotrernek.

Radikális filmet készítettem 1955-ben a Párbeszéddel, és amit újhullámnak kezdtek nevezni, azokban az években, 1959-1960-ban kezdődött. Mikor az első filmem készült, még kívülálló voltam, senkit sem ismertem a filmvilágból és nem is néztem filmet. Csak úgy a semmiből kitaláltam a filmet, sikerült rá szereznem egy kis pénz, de ez volt az, amit csinálni akartam

- mesélte indulásáról.

Varda alkotta meg a "cinecriture" (filmírás) kifejezést, amellyel saját filmnyelvét határozta meg. Számára a filmezés alapvető szerepei nem váltak el egymástól.

A kompozíció, a mozdulatok, a nézőpont, a felvétel ritmusa és a vágás is úgy született, úgy lett kitalálva, mint ahogy egy író szavai születnek

- magyarázta még 2003-ban.

Gyászol a filmes világ

Varda halálhírére egyre többen reagálnak a különböző médiumokon keresztül:

Zavarodottság, lesújtottság, gyász, ezek az érzések kísérik azt a tudatot, hogy korunk egyik legjelentősebb művészét veszítettük el. Agnes Varda, tiszteletemet, elismerésemet és csodálatomat fejezem ki ön előtt

- írta a Twitteren Franck Riester francia kulturális miniszter.

Claude Lelouch, Oscar-díjas francia filmrendező szerint "a mozi egyik nagyon nagy asszonya, egyszerűen egy nagyon nagy asszony" ment el.

Kilencven éven át végigkísérte a mozi történetét. Mindenki előtt járt sokkal, elsőnként készített olyan filmeket, amelyeket hatással voltak az Új Hullámra

- mondta a filmrendező.

Varda elment, de Agnes örökre velünk marad. Okos, élettel teli, gyengéd, spirituális, nevető, váratlan, pont olyan volt, mint az életműve. Filléres filmjei a kincseink. Nemzeti kincstár, a francia szellem kincstára

- írta a Twitteren  Gilles Jacob, a cannes-i filmfesztivál elnöke.

Frédérique Bredin, a francia nemzeti filmközpont, a CNC elnöke szerint a "nagyvonalú, vidám, mélységesen emberi Agnes Varda az őrülten eredeti filmjeivel ragyogóbbá tette az életünket". A filmes szakember megítélése szerint "felbecsülhetetlen értékű mindaz, amit a filmjein és személyes küzdelmein keresztül a nők helyzetéért tett".

Címkék: Agnès Varda, Gyász

Hozzászólások

További cikkek

Elhunyt Fred Willard, a Modern család sztárja

Hírek

| 2020.05.17. 08:35
86 éves korában elhunyt Fred Willard amerikai komikus színész, író, aki improvizációs stílusának köszönhetően több mint 50 éven át mindig időszerű tudott maradni.

Meghalt Ben Stiller édesapja, Jerry Stiller humorista

Hírek

| 2020.05.11. 13:40
92 éves korában elhunyt Jerry Stiller amerikai humorista-színész. A hírt fia, Ben Stiller közölte a Twitteren.

Meghalt Irrfan Khan bollywoodi filmsztár

Hírek

| 2020.04.29. 18:20
Az indiai színész 53 éves korában hunyt el.

Koronavírusban meghalt az E.T. operatőre

Hírek

| 2020.04.17. 14:10
77 éves korában, koronavírus miatt fellépő komplikációkban meghalt Allen Daviau ötszörös Oscar-jelölt operatőr, aki olyan filmeket fényképezett, mint az E.T. - A földönkívüli vagy a Van Helsing.

Meghalt Shirley Douglas színésznő, Kiefer Sutherland édesanyja

Hírek

| 2020.04.06. 15:00
Elhunyt 86 éves korában vasárnap Torontóban Shirley Douglas kanadai színésznő, a kanadai egészségbiztosítás megalapítójának lánya, Kiefer Sutherland édesanyja.

16 évesen elhunyt a The Flash színésze

Hírek

| 2020.04.05. 14:00
16 éves korában tragikus hirtelenséggel meghalt Logan Williams színész, aki A Flash - A villám című sorozatban alakította a fiatal Barry Allent. A színész halálhírét édesanyja erősítette meg a sajtónak.

Meghalt Max von Sydow, a svéd színészlegenda

Hírek

| 2020.03.09. 14:25
Kilencvenéves korában elhunyt Max Von Sydow kétszeres Oscar-jelölt svéd színészóriás, aki olyan filmekben játszott, mint Az ördögűző, A hetedik pecsét, Hannah és nővérei, Különvélemény vagy a …

Meghalt a Szex és New York színésznője

Mindenmás

| 2020.02.16. 13:00
86 éves korában elhunyt Lynn Cohen, a színésznőt főleg a Szex és New York című sorozatból ismerhetjük, ahol Miranda bejárónőjét és kisfiának dadusát, Magdát alakította.

Így búcsúznak a sztárok Kirk Douglastől

Hírek

| 2020.02.06. 17:05
Mások mellett Steven Spielberg, Catherine Zeta-Jones, Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone is kifejezte fájdalmát a színészóriás halála kapcsán.

Százhárom éves korában meghalt Kirk Douglas

Hírek

| 2020.02.06. 07:50
Százhárom éves korában meghalt Kirk Douglas hollywoodi színészlegenda, a Spartacus című film főszereplője – halálát fia, Michael Douglas jelentette be.