Meghalt Agnés Varda francia filmrendező

Hírek

| Zita | 2019.03.29. 12:40

A francia új hullám egyik meghatározó alakja 90 éves volt.

A család közleménye szerint Vardának mellrákja volt, állapota az utóbbi időben súlyosbodott, katari mesterkurzusát is kénytelen volt lemondani.

Agnés Varda a francia új hullám meghatározó rendezője volt, első filmje, az 1954-es Pointe Courte című alkotása – amit Alain Resnais megbízására készített -  az új hullám egyik első darabja is egyben. Legnagyobb klasszikusa a Cléo 5-től 7-ig, 1965-ös Boldogság című filmjével pedig elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének nagydíját is.

Varda számos esszé- és dokumentumfilmet készített, és élete utolsó éveiben is aktív volt; 2017-ben készült Arcélek, útszélek (Visages, villages) című dokumentumfilmje, amit Oscar-díjra is jelöltek, 2019-ben pedig Varda by Agnés című dokuját személyesen mutatta be a Berlinalén, ahol életműdíjat kapott, ahogy első női rendezőként két évvel ezelőtt is életműdíjjal jutalmazták az Oscar díjátadón.  

Tudom, hogy úttörő voltam

- nyilatkozta 2017-ben a The Hollywood Repotrernek.

Radikális filmet készítettem 1955-ben a Párbeszéddel, és amit újhullámnak kezdtek nevezni, azokban az években, 1959-1960-ban kezdődött. Mikor az első filmem készült, még kívülálló voltam, senkit sem ismertem a filmvilágból és nem is néztem filmet. Csak úgy a semmiből kitaláltam a filmet, sikerült rá szereznem egy kis pénz, de ez volt az, amit csinálni akartam

- mesélte indulásáról.

Varda alkotta meg a "cinecriture" (filmírás) kifejezést, amellyel saját filmnyelvét határozta meg. Számára a filmezés alapvető szerepei nem váltak el egymástól.

A kompozíció, a mozdulatok, a nézőpont, a felvétel ritmusa és a vágás is úgy született, úgy lett kitalálva, mint ahogy egy író szavai születnek

- magyarázta még 2003-ban.

Gyászol a filmes világ

Varda halálhírére egyre többen reagálnak a különböző médiumokon keresztül:

Zavarodottság, lesújtottság, gyász, ezek az érzések kísérik azt a tudatot, hogy korunk egyik legjelentősebb művészét veszítettük el. Agnes Varda, tiszteletemet, elismerésemet és csodálatomat fejezem ki ön előtt

- írta a Twitteren Franck Riester francia kulturális miniszter.

Claude Lelouch, Oscar-díjas francia filmrendező szerint "a mozi egyik nagyon nagy asszonya, egyszerűen egy nagyon nagy asszony" ment el.

Kilencven éven át végigkísérte a mozi történetét. Mindenki előtt járt sokkal, elsőnként készített olyan filmeket, amelyeket hatással voltak az Új Hullámra

- mondta a filmrendező.

Varda elment, de Agnes örökre velünk marad. Okos, élettel teli, gyengéd, spirituális, nevető, váratlan, pont olyan volt, mint az életműve. Filléres filmjei a kincseink. Nemzeti kincstár, a francia szellem kincstára

- írta a Twitteren  Gilles Jacob, a cannes-i filmfesztivál elnöke.

Frédérique Bredin, a francia nemzeti filmközpont, a CNC elnöke szerint a "nagyvonalú, vidám, mélységesen emberi Agnes Varda az őrülten eredeti filmjeivel ragyogóbbá tette az életünket". A filmes szakember megítélése szerint "felbecsülhetetlen értékű mindaz, amit a filmjein és személyes küzdelmein keresztül a nők helyzetéért tett".

Címkék: Agnès Varda, Gyász

Hozzászólások

További cikkek

Elhunyt Peter Fonda, a Szelíd motorosok sztárja

Hírek

| 2019.08.17. 09:50
Los Angelesben pénteken elhunyt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező - jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében. Fonda 79 esztendős volt.

Meghalt Rutger Hauer

Hírek

| 2019.07.24. 20:10
A holland származású színész 75 éves volt.

Elhunyt Rip Torn, a Sötét zsaruk című filmek egyik sztárja

Mindenmás

| 2019.07.10. 11:15
Elhunyt Rip Torn amerikai színész, a Sötét zsaruk című filmsorozat egyik sztárja - jelentette be szerdára virradóra a művész menedzsere.

Meghalt Horváth Ádám, a Szomszédok atyja

Hírek

| 2019.06.19. 18:25
Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező, a Magyar Televízió volt elnöke hosszan tartó betegség után szerdán hunyt el - tájékoztatta családja az MTI-t.

Meghalt Franco Zeffirelli

Hírek

| 2019.06.15. 14:25
A világhírű olasz filmrendező 96 éves volt.

Meghalt Carmine Caridi, A keresztapa színésze

Hírek

| 2019.05.30. 09:50
A színész 85 éves korában hunyt el barátai körében a Los Angeles-i Cedars Sinai Hospitalban.

Meghalt Peggy Lipton, a Twin Peaks sztárja

Mindenmás

| 2019.05.12. 15:40
72 éves korában elhunyt Peggy Lipton amerikai énekesnő és színésznő, akit legtöbben a Twin Peaks című tévésorozatból ismerhetünk. A színésznő halálát rákbetegség okozta.

Elhunyt Chewbacca eredeti megformálója, Peter Mayhew

Hírek

| 2019.05.03. 09:40
Elhunyt Peter Mayhew veterán hollywoodi filmszínész, Chewbacca alakítója a Csillagok háborúja című filmek több epizódjában.

Meghalt Ken Kercheval, aki Cliff Barnest alakította a Dallasban

Hírek

| 2019.04.25. 00:45
A színész még vasárnap hunyt el otthonában, az Indiana állambeli Clintonban.

Meghalt Bibi Andersson, a Bergman-filmek ikonikus színésznője

Hírek

| 2019.04.15. 13:00
A svéd színésznő nyolcvanhárom éves volt, aki Ingmar Bergman tizenhárom filmjében szerepelt, többek között A hetedik pecsétben és a Personában.