Francis Ford Coppola 80

Mindenmás

| movie.hu | 2019.04.06. 21:25

Rendező, producer, forgatókönyvíró, nem mellesleg a filmtörténet egyik legnagyobb trilógiájának, A Keresztapának direktora. Oscar-díjas hollywoodi mester, aki irodalmi magazint alapított, szállodát üzemeltet és mindemellett elismert borász is. Francis Ford Coppola 80 éves.

Egy bénulás, Eisentein és Elia Kazan kellett az első filmhez

Detroitban született 1939-ben olasz bevándorló családban. Kiskorában gyermekbénulása hosszabb ideig ágyhoz kötötte, az olvasás és a tévénézés mellett bábszínházzal szórakoztatta magát. A művészet iránt felépülése után is rajongott, tubajátékosként még zenei ösztöndíjat is nyert. Első “filmjét” tízévesen forgatta apja kamerájával, pályaválasztásához a végső lökést Eisenstein és Elia Kazan művészete adta.

Pornó és horror

A Kaliforniai Egyetem filmszakán diplomázott, egy forgatókönyvéért még hallgatóként elnyerte a Samuel Goldwyn-díjat. Szakmai gyakorlatra kis költségvetésű – többségükben pornó és horror – filmek forgatásán tett szert, ahol a forgatókönyvírástól a vágáson át a hangfelvételig minden az ő feladata volt. Huszonhárom éves volt, amikor saját forgatókönyvéből néhány nap alatt elkészítette első filmjét (Dementia 13), a forgatáson ismerte meg feleségét, Eleanort.

Coppola feleségével

Sztárok, Oscar és filmtörténelem

1968-ban megfilmesítette a Szivárványvölgy című Broadway-musicalt Fred Astaire-rel és Petula Clarkkal a főszerepben, egy évvel később Az esőemberek című filmje nagydíjat nyert a San Sebastián-i filmfesztiválon. 1969-ben George Lucas társaságában produkciós céget alapított, az ő bábáskodásával született Lucas első két játékfilmje, a THX 1138 és az American Graffiti (Lucas hálából később róla mintázta Han Solót a Csillagok háborújában). Első Oscar-díját 1970-ben A tábornok című film forgatókönyvéért kapta. 1972-ben mutatták be A Keresztapát, amelynek forgatókönyvét is ő írta Mario Puzo tabukat megtörő, az amerikai olasz maffia életét bemutató bestselleréből. A maffiózó Corleone család története három Oscar-díjat nyert el, Coppola ismét a forgatókönyvért járót vehette át.

Coppola dirigál A Keresztapa forgatása közben, 1972.

A filmnek két folytatása készült (1974, 1990), a hat Oscar-díjat begyűjtő A Keresztapa 2. rendre bekerül minden idők legjobb filmjei közé. A második részért a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is átvehette (ami előtte csak Billy Wildernek sikerült a Legénylakással), és a rendező a sorozat harmadik részével is versenyben volt két kategóriában. A trilógia a 29 Oscar-jelölésből kilencet váltott díjra. Igazi kuriózumnak számított, amikor 2016-ban kiadta jegyzeteit, amelyekkel a regény nyomán született film forgatására készült. Ő jegyezte az F. Scott Fitzgerald regénye alapján forgatott A nagy Gatsby forgatókönyvét, s két filmjével is Arany Pálma-díjat nyert a cannes-i filmfesztiválon: az alig titkoltan Antonioni Nagyítása által ihletett Magánbeszélgetés (1974) főszereplője egy paranoiás, hivatásos lehallgató ügynök, a film, amely három Oscar-jelölést is begyűjtött, köztük a legjobb film és forgatókönyvért járót, a magánszféra sérthetetlenségét is boncolgatta.

Öt évvel később vágott bele az Apokalipszis most elkészítésébe, Joseph Conrad A sötétség mélyén című kisregényét a vietnami háborúra adaptálva. A kaotikus, minden idő- és költségkeretet túllépő forgatás során a stábnak a parádés szereposztás (Marlon Brando, Dennis Hopper, Martin Sheen, Robert Duvall) ellenére sok nehézséggel kellett megküzdenie. Az eredmény mestermű, a háborús téboly és az abszurditás megjelenítésében nehezen túlszárnyalható, három Oscar-jelöléssel honorált alkotás lett. 2017-ben bejelentette, hogy videojátékot készít kultuszfilmjéből. A nyolcvanas években készített filmjeiben (A kívülállók, Rablóhal) olyan sztárokat indított útnak, mint Tom Cruise, Matt Dillon, Emilio Estevez, Nicolas Cage. A Gengszterek klubját történelmi visszaemlékezésnek szánta a jazzkorszak Harleméről. Későbbi munkái közül jelentősebb Bram Stoker Drakulájának filmvászonra vitele, majd John Grisham Az esőcsináló című regényét filmesítette meg.

Az Apokalipszis most forgatása közben

Családban marad

2007-ben tíz év hallgatás után jelentkezett a filozofikus és személyes Youth Without Youth című filmmel, amely vegyes fogadtatásban részesült. Ezután fekete-fehér lírai alkotást forgatott Tetro címmel egy olasz testvérpárról, 2011-ben került a mozikba a Twixt című művészi horrorfilmje. Igazi olaszként mindig igyekezett családtagjainak is lehetőséget adni. Két fia és lánya A Keresztapa-trilógia több részében is szerepelt, és Sofia, aki először csecsemőként tűnt fel a vásznon, mindhárom részben “játszott”, később az Elveszett jelentés forgatókönyvéért maga is Oscar-díjas lett. A második rész zenéjéért apja, Carmine Coppola Oscar-díjat, színésznő húga, Talia Shire pedig Oscar-jelölést kapott. Unokaöccse, Nicolas Cage a Las Vegas, végállomás legjobb főszereplőjeként nyerte el az aranyszobrot. Coppola 2011-ben átvehette a filmszakma legkiválóbb producereit elismerő Irving G. Thalberg-emlékdíjat. Négy Golden Globe-, egy BAFTA- és több életműdíja mellett a japán Praemium Imperiale és a spanyol Asztúria Hercegnője-díjával is kitüntették.

Nicolas Cage-el és Sofia Coppolával

A sokoldalú filmes egy ideje már jobbára csak produceri munkát végez, ilyen minőségben működött közre Jack Kerouac Úton című regényének megfilmesítésében, s lánya több rendezésében (Elveszett jelentés, Marie Antoinette, Lopom a sztárom). Nagy hódolója Ingmar Bergman és Kuroszava Akira művészetének, a japán rendezővel a hetvenes években whiskeyreklámot is készített. A film világától távol eső területeken is tevékeny: irodalmi magazint alapított, több országban is régi épületeket ment meg, amelyekben – sokszor nem kis átalakítást követően – elegáns szállodákat alakít ki, szőlőbirtoka van többek közt Olaszországban, saját boraival ismertséget és elismertséget szerzett, s nevével élelmiszert is forgalmaznak.

Hozzászólások

További cikkek

George Lucas 75

Mindenmás

| 2019.05.14. 09:10
George Lucast senkinek nem kell bemutatni. George Lucas műfajteremtő. George Lucas egy univerzum atyja. Indiana Jones, Csillagok háborúja. George Lucas 75 éves.

Anger Zsolt 50

Mindenmás

| 2019.05.04. 00:05
Ma ünnepli ötvenedik születésnapját Anger Zsolt, Jászai Mari-díjas színész, akinek megannyi kiváló színházi, filmes és tévés alakítást is köszönhetünk, jellegzetes szinkronjáról nem is beszélve.

A képek mágusa - Ragályi Elemér 80

Mindenmás

| 2019.04.18. 18:35
Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Ragályi Elemér Kossuth- és Emmy-díjas operatőr, forgatókönyvíró és rendező, a magyar operatőri iskola egyik legkiemelkedőbb alakja.

Max von Sydow 90

Mindenmás

| 2019.04.10. 11:40
Filmklasszikusok, nemzetközi hírnév és hetvenéves pályafutás áll a háta mögött. Volt már Sátán, Jézus és ördögűző, valamint hosszú évekig Bergman-kedvenc. Max von Sydow 90 éves.

Javier Bardem 50

Mindenmás

| 2019.03.01. 10:05
Ma ünnepli ötvenedik születésnapját Javier Bardem Oscar-díjas spanyol színész, akinek olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Nem vénnek való vidék, A belső tenger, Skyfall vagy a Vicky Cristina Barcelona. Bardem több mint három évtizede döntötte el, …

Ben Kingsley 75

Mindenmás

| 2018.12.31. 12:55
Ben Kingsley számára a szilveszter mindig is pluszt tartogatott, idén pedig különösen, ugyanis az Oscar-díjas színész 75 éves lett.

Gérard Depardieu 70

Mindenmás

| 2018.12.27. 11:15
A szegény családból származó, beszédproblémákkal küzdő, nehezen kezelhető gyerek be sem fejezte a sulit, és már seftelésből próbált magának egy kis pénzt keresni. Ki gondolta volna, hogy egyszer majd egy világhírű színész válik belőle?

Aggódva tekint a jövőbe a 102. születésnapját ünneplő Kirk Douglas

Hírek

| 2018.12.11. 11:05
Hollywood aranykorának egyik utolsó élő legendája, Kirk Douglas vasárnap ünnepelte a százkettedik születésnapját, ez alkalomból pedig adott egy rövidebb …

Így köszöntötte fel Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Mindenmás

| 2018.12.10. 12:30
Bizony, Kirk Douglast kemény fából faragták, ugyanis december 9-én töltötte be a 102. életévét. Menye, Catherine Zeta-Jones pedig igazán stílusosan …

Ennio Morricone 90

Mindenmás

| 2018.11.10. 20:35
Kétségtelen, hogy mai szülinaposunk, a 90 éves Ennio Morricone John Williams és Hans Zimmer mellett a XX. század egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb filmzeneszerzője.