Max von Sydow 90

Mindenmás

| movie.hu | 2019.04.10. 11:40

Filmklasszikusok, nemzetközi hírnév és hetvenéves pályafutás áll a háta mögött. Volt már Sátán, Jézus és ördögűző, valamint hosszú évekig Bergman-kedvenc. Max von Sydow 90 éves.

Értelmiségi családban született a svédországi Lundban 1929. április 10-én, anyja tanár, apja etnológus volt. Tizenöt évesen barátaival már színjátszócsoportot alakított, Strindberg- és Hjalmar Bergman-darabokat mutattak be. Húszévesen iratkozott be a stockholmi Királyi Dráma Színházba, és egy évvel később állt először kamera elé; egy béresfiút alakított Alf Sjöberg Csak egy anya című filmjében. A diploma megszerzése után játszott a malmői és norrköpingi színházban, majd 1960-ban a stockholmi Királyi Drámai Színházhoz szerződött. Színpadi alakításai közül kiemelkedett az Ingmar Bergman rendezte Peer Gynt címszerepe, de több Shakespeare-darabban is nagy sikert aratott.

A Bergman-korszak és a világhír

Az igazi áttörtént Bergmannak köszönhette, akivel a ma már klasszikusnak számító A hetedik pecséten dolgoztak együtt. Ez a közös munka alapozta meg a tizenöt évig tartó közös munkájukat. A rendező vezető színészévé vált, játszott többek között a Szűzforrás, az Úrvacsora, a Tükör által homályosan, a Szégyen, a Farkasok órája, valamint a Szenvedély című filmekben.

A hetedik pecsétben

Ez az időszak meghozta számár a világhírt, a tengerentúlról is sok ajánlatot kapott, többek között az első James Bond-mozi, a Dr. No főszerepére, amit végül – mint tudjuk – Sean Connery kapott meg. Von Sydow végül mégis engedett az amerikai meghívásoknak, az 1965-ben bemutatott A világ legszebb történetében Jézus szerepét játszotta, és bár a film megbukott Amerikában, a magas, szikár, kemény arcélű, jellegzetes karakterű svéd színész bejött a tengerentúli közönségnek – és a kritikusoknak is. 1969-ben John Huston Levél a Kremlbe című filmjében szerepelt.

Irány Hollywood

A lehetőségek és felkérések egyre sűrűbbek lettek, így családjával Los Angelesbe költözött. Von Sydow folyékonyan beszélt angolul, franciául és olasz, így könnyen válogathatott a szerepek között. Bár leginkább Hollywoodban forgatott, de vállalt angol és olasz filmeket is, és Svédországban is dolgozott. A rendezők szívesen dolgoztak vele, leginkább a tűnődő, belső konfliktusait feldolgozó férfi szerepe jutott rá, emellett pedig kiállása, maga, szikár külleme is meghatározó volt.

A nyolcvanas évektől a dán Bille Augusttal több nagysikerű filmet készített: a Hódító Pellét (a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját elnyerő alkotásban őt is az aranyszobrocskára jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában), a Bergman önéletrajzi forgatókönyvéből készült A legjobb szándékok címűt és a Jeruzsálemet.

A Hódító Pellében

Annak ellenére, hogy mély, drámai filmekben szerepelt elsősorban, remekül helyt állt tipikus hollywoodi mozikban is, mint például a Menekülés a győzelembe, a Flash Gordon, a Hannah és nővérei, a Dredd bíró és a Különvélemény című filmekben. Pályájának különlegessége, hogy a színészeknek ahhoz a szűk köréhez tartozik, akik eljátszották már Jézust (Minden idők legnagyobb története) és az ördögöt is (Hasznos holmik).

90 évesen is a csúcson

Az utóbbi évek filmterméséből kiemelkedik a Martin Scorsese rendezésében, Dennis Lehane művéből készült Viharsziget, Stephen Daldry filmje, a Rém hangosan és irtó közel (amelyért – nyolcvankét évesen – 2011-ben a második Oscar-jelölését is megkapta; érdekesség, hogy a díjat a vele egyidős Christopher Plummer nyerte el a legjobb mellékszereplő kategóriában). 2015-ben a Star Wars-sorozat Az ébredő Erő című részében Lor San Tekkát játszotta, és szerepet kapott Thomas Vinterberg 2018-as opuszában, a Kurszkban is.

A Trónok harcában

A hetvenes évek elejétől több tévés sorozatban is feltűnt, játszott a Kolumbusz Kristóf, a Quo vadis? epizódjaiban, a világszerte népszerű Tudorokban Waldburg kardinálist alakította, legutóbb pedig a Trónok harca című, kultikussá vált amerikai televíziós sorozat hatodik évadában a Háromszemű Holló bőrébe bújt. Ez utóbbiért Emmy-díjra is jelölték 2016-ban.

Bár két Oscar-jelöléséből egyet sem sikerült díjra váltania, művészetéért számos rangos elismerést kapott, így egyebek között a Hódító Pelléért elnyerte a Bodil-díjat és az Európai Filmdíjat, 2006-ban a San Sebastián-i Filmfesztiválon életmű díjat kapott, 2017-ben a Los Angeles-i filmkritikusok szövetsége (LAFCA) ugyancsak életművéért ismerte el, 2012-ben pedig a francia Becsületrend lovagja lett.

 

Hozzászólások

További cikkek

Meghalt Max von Sydow, a svéd színészlegenda

Hírek

| 2020.03.09. 14:25
Kilencvenéves korában elhunyt Max Von Sydow kétszeres Oscar-jelölt svéd színészóriás, aki olyan filmekben játszott, mint Az ördögűző, A hetedik pecsét, Hannah és nővérei, Különvélemény vagy a …

100 éve született az egyik legnagyobb olasz filmes, Federico Fellini

Mindenmás

| 2020.01.20. 15:00
Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a …

A cinikus szívtipró -120 éve született Humphrey Bogart

Mindenmás

| 2019.12.25. 16:05
Százhúsz éve, 1899. december 25-én született New Yorkban Humphrey Bogart Oscar-díjas amerikai színész, a filmtörténet egyik legnagyobb és legromantikusabb klasszikusának, a …

Danny DeVito 75

Mindenmás

| 2019.11.17. 13:20
Amilyen apró 150 centijével, olyannyira nagyágyú Hollywoodban. Az egyik legnagyobb nevettető, aki nemcsak színészként, de producerként is sikereket ért el. Danny DeVito 75 éves.

Matthew McConaughey 50

Mindenmás

| 2019.11.04. 13:45
Ma ünnepli ötvenedik születésnapját az Oscar-díjas Matthew McConaughey, aki pályája elején romantikus filmek főszereplőjeként lopta be magát a női szívekbe.

Sándor Pál 80

Mindenmás

| 2019.10.19. 14:15
Az abszurd humor és a szatirikus hangvétel nagykövete, filmklasszikusok rendezője, a „kell egy csapat” megteremtője, azaz Sándor Pál nyolcvan éves.

Videóüzenetben köszöntötte fel százéves rajongóját A Szikla

Mindenmás

| 2019.10.05. 14:00
Dwayne Johnson mindig is a baromi jó fej hollywoodi sztárok közé tartozott, legújabb akciójával pedig ismét mindenkit levett a lábáról.

Pedro Almodóvar 70

Mindenmás

| 2019.09.25. 12:20
Erőteljes női alakok megalkotója, a színek mestere, a falusi élet megelevenítője, a család és a szenvedély fontosságának méltatója több mint negyven éve van a pályán. Az Oscar-díjas Pedro Almodóvar hetven éves.

Richard Gere 70

Mindenmás

| 2019.08.31. 13:50
Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a Golden Globe-díjas Richard Gere, aki amellett, hogy kiváló színész még zongoristának és énekesnek sem utolsó.

Edward Norton 50

Mindenmás

| 2019.08.18. 12:50
Hihetetlen, de eljött ez a pillanat is: Edward Norton félévszázados lett. Hollywood egyik atombiztos színésze, aki bár a hírek szerint nem épp a legkellemesebb ember a forgatásokon, alakításai mindig egyet jelentenek a minőséggel. Filmjeit alaposan …