Amikor a régmúlt visszaköszön a jelenben is - Vadon

Mindenmás

| movie.hu | 2019.07.31. 21:25

András Ferenc erős atmoszférájú filmjeivel lett ismert és sikeres rendező, amik a Kádár korszak hangulatát ragadták meg. 1988-ban viszont egy újabb műfajban próbálta ki magát a Vadon című filmjével.

Veri az ördög a feleségét, A nagy generáció és Dögkeselyű. Ha András Ferenc neve szóba kerül, akkor ez a három filmje megkerülhetetlen, ám a Vadon című filmje már a régmúlt történelmét dolgozza fel. Ennek oka pedig egyszerű: András Ferenc még a Dögkeselyű sikere idején olvasta Dobai Péter Vadon című regényét, és már akkor elhatározta, hogy bár nagy feladat lesz, de megvalósítja a történetet vásznon is.

A regény és a film 1859-be kalauzolja a közönséget, abba az évbe, amikor a franciák segítségével megindult a harc Ausztria ellen az olasz egység megteremtéséért. Az 1848/49-es magyar szabadságharc Itáliában gyülekező emigráns vezetői, Kossuth, Klapka, Teleki megkezdik a Magyar Légió szervezését azzal a céllal, hogy katonái francia, de mindenekelőtt olasz segítséggel betörjenek Magyarországra és egyesülve az otthoni erőkkel kivívják az ország függetlenségét. A regény főhőse Batiszy Kristóf százados, aki a Földközi-tengeren, majd a Dunán fölhajózva egységével – előőrsként – betör Somogy vadonjaiba, hogy előkészítse a terepet a Magyar Légió számára, s hogy felrázza az osztrák önkény elnyomása alatt szenvedő hazafias erőket. Időközben azonban III. Napóleon békét köt Ferenc Józseffel, és ezzel cserben hagyja olasz illetve magyar szövetségeseit. A Magyar Légió sohasem lép magyar földre, Batiszy és maroknyi csapata magára hagyatottan küzd az osztrák katonasággal, a vármegye pandúrjaival az utolsó töltényig, a kivégzésig.

A rendező politikai-történelmi metaforaként tekintett a történetre, azaz a régmúlt történései a film elkészülésekor is igaznak bizonyultak, így a mozi megvalósítása még fontosabb projektté vált az évek során. És nem véletlen az sem, hogy A nagy generáció szeretet, és leginkább hazaszeretet témája a Vadonban is folytatódik (egy jó nagy adag esztétikai lökettel megerősítve), amihez olyan nagy kaliberű színészek adták nevüket, mint Reviczky Gábor, Oszter Sándor és Andorai Péter, zenéjét pedig Mártha István és Cseh Tamás szerezte.

Gyere és nézd meg a Vadon című filmet az idei KŐFESZTEN, ahol még több film vár augusztus 10-én.

További információk a fesztivál Facebook oldalán és Instagramon.

Hozzászólások

További cikkek

A XX. század krónikása – Cseh Tamás film

Mindenmás

| 2019.08.06. 16:45
Cseh Tamásról nem egyszerű filmet készíteni. Nem azért, mert unalmas lenne, vagy épp üres, semmitmondó, hanem pont ellenkezőleg: Cseh Tamás a huszadik század magyar alkotóközösségének meghatározó …

Történelmünk tragikus pillanatai - Hősök tere - szubjektív történelmi mese I-II

Mindenmás

| 2019.08.06. 11:00
A Hősök tere - szubjektív történelmi mese I-II című Jancsó dokumentumfilm egyik legfontosabb eleme, hogy bemutassa a 20. századi …

Az évszázad meccse – 6:3, avagy játszd újra Tutti!

Mindenmás

| 2019.08.05. 15:25
Egy emberként csillan fel minden idősebb focirajongó szeme, ha meghallják, hathárom. Ez a bűvös számpár 1953. óta hivatkozási pont, Tímár Péter pedig ebből a hathármas kultuszból …

Tombol a zene, dübörög az underground – Blue Box

Mindenmás

| 2019.08.05. 15:00
Filmek, zene, underground a rendszerváltás idején, megspékelve egy kis gyilkossággal. Káldor Elemér 1992-es filmje egy alter-krimi egy jó adag magyar valósággal.

Azok a hatvanas évek - Csinibaba

Mindenmás

| 2019.08.02. 12:55
A Csinibaba volt a kilencvenes évek egyik legnagyobb magyar közönségsikere, ugyanis Tímár Péter rendezésére félmilliónál is többen váltottak jegyet, a film zenéje pedig berobbant a slágerlisták élére.

A teljes idegösszeomlás szélén - A turné

Mindenmás

| 2019.08.02. 08:55
Bereményi Géza 1993-as A turné című filmszatírája az egyik állandó alkotótársával, Cseh Tamással készült, ami már garancia a minőségre, hiszen a két alkotó neve az együtt töltött évtizedek alatt …

A láthatatlan ellenség - Kék Duna keringő

Mindenmás

| 2019.07.31. 13:05
A Kék Duna keringőben Jancsó Budapest jelképeit, emblematikus helyszíneit ugyanolyan mesterien értelmezi át, mint korábbi filmjeiben a magyar tájat.

Komolyan kéne venni a k*rva időt! - Idő van

Mindenmás

| 2019.07.30. 14:10
Talán kevesen tudják, de Gothár Péter Megáll az idő című klasszikusának testvérfilmje az elrugaszkodott és groteszk 1985-ös Idő van.

Indulatok és történelmet változtatni akaró lázadás - Eszmélés

Mindenmás

| 2019.07.29. 12:35
Az Eszmélés Grunwalsky Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró egyik legkiemelkedőbb és legérdekesebb alkotása.

Cseh Tamás ismeretlen arca – Nyom nélkül

Mindenmás

| 2019.07.26. 13:20
Az 1982-es Nyom nélkül egy kitűnő film, ennek ellenére nem kapott akkora hangsúlyt, mint mondjuk „testvére” a Dögkeselyű. Ez sajnálatos, ám megvan az oka, de egy biztos, kihagyni nem érdemes.