Kiosztották az Európai Filmdíjakat

Hírek

| movie.hu | 2019.12.08. 00:40

A díjátadóra szombat este került sor Berlinben, A kedvenc tarolt.

Rossz szóviccel élve A kedvenc lett a kedvenc a gálán, ahol a 18. század elején játszódó Jorgosz Lanthimosz-mozi négy jelöléséből négyet díjra is váltott, azaz az év legjobb európai filmje, az év európai vígjátéka, az év európai filmrendezője és a legjobb női alakítás (Olivia Coleman, aki ezért még éve elején Oscart is kapott) díját zsebelte be. Ezzel A kedvenc volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül egynél többet elhozott.

A négy jelölést Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség cím filmje is tartotta, de csak egy kategóriában kapott díjat: a legjobb férfi alakítás Antonio Banderasé lett, aki ugyanezért már idén Cannesban is díjaztak.

Roman Polanski is a négyes jelöltek táborába tartozott, de ő járt a legrosszabbul, ugyanis a 19. századi Dreyfuss-ügyet bemutatóJ’accues (Vádolom) című mozija egy jelölést sem váltott díjra.

Az Európai Filmdíjakat először 1988-ban osztották ki, amit egyre többen emlegetnek afféle európai Oscar-díjként. A berlini gálán csaknem ezer meghívott vendég vett részt, köztük az európai filmművészet olyan alakjai, mint Wim Wenders német rendező és az EFA életműdíjának két idei kitüntetettje, Juliette Binoche francia színésznő és Werner Herzog német rendező.

Számunkra két éve volt kiemelten fontos ez az esemény, akkor ugyanis Borbély Alexandrának lehetett szurkolni, és nyert is: övé lett a legjobb női alakítás díja a Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-moziért.

A nyertesek teljes listáját itt lehet megnézni.

Hozzászólások

További cikkek

Antonio Banderas a születésnapján jelentette be, hogy koronavírusos

Hírek

| 2020.08.11. 04:45
Biztos, hogy nem ilyennek képzelte Antonio Banderas a 60. születésnapját, a spanyol színészről ugyanis kiderült, hogy elkapta a koronavírust.

Idris Elba tévés BAFTA-díjat kap

Hírek

| 2020.07.22. 10:30
Végre a britek is elismerik Idris Elba munkásságát, ugyanis a Luther és a Drót című tévésorozatok sztárja különdíjat kap a Brit Filmes és Televíziós Akadémia (BAFTA) július végi virtuális díjátadó gáláján.

Tilda Swinton életműdíjat kap

Hírek

| 2020.07.20. 20:50
Tilda Swinton és Ann Hui hongkongi rendező kapja meg a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját.

Életműdíjat kap Kate Winslet

Hírek

| 2020.07.17. 12:10
A színésznő a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) veheti át az elismerést. A fesztivált idén online tartják meg.

Szófiában díjazták Tóth Barnabás filmjét

Hírek

| 2020.07.09. 14:15
48 ország 111 filmje került a szófiai nemzetközi filmfesztivál válogatásába, amiből az Akik maradtak kapta meg a nemzetközi filmkritikusok, azaz a FIPRESCI díját.

Csúszik a Golden Globe is

Hírek

| 2020.06.23. 13:00
Csaknem két hónappal elhalasztották a 2021-es Golden Globe-gálát, amelyet január első vasárnapja helyett február 28-án, az ugyancsak elhalasztott Oscar-gála eredetileg tervezett időpontjában tartanak meg.

Harmadszorra is Jimmy Kimmel lesz az Emmy-díjátadó házigazdája

Hírek

| 2020.06.17. 14:15
Azt ugyan még nem tudni, hogy pontosan hol és hogyan fog megvalósulni a következő Emmy-gála, az viszont már biztos, hogy harmadszorra is Jimmy Kimmel lesz a díjátadó …

Tarolhat a Csernobil a BAFTA-díjátadón

Hírek

| 2020.06.05. 14:30
A koronavírus-járványra való tekintettel természetesen az ide évre szinte az összes filmes díjátadótól elbúcsúzhatunk, ez persze nem azt jelenti, hogy a díjakat ne ítélnék oda, csak ezúttal a megszokott, …

Ismét módosultak az Oscar-nevezés szabályai

Hírek

| 2020.05.15. 17:05
Újabb változásokat eszközölt az amerikai filmakadémia a koronavírus-járványra való tekintettel, ugyanis a játékfilmek után most a dokumentumfilmek nevezési szabályait is módosította.

Jövőre már nem nevezhetők Emmy-díjra az Oscarra jelölt filmek

Hírek

| 2020.05.08. 19:30
Újabb változást hozott a filmiparba a koronavírus: jövőre már nem indulhatnak az Emmy-díjért olyan produkciók, amelyeket Oscar-díjra jelöltek.