Kiosztották az Európai Filmdíjakat

Hírek

| movie.hu | 2019.12.08. 00:40

A díjátadóra szombat este került sor Berlinben, A kedvenc tarolt.

Rossz szóviccel élve A kedvenc lett a kedvenc a gálán, ahol a 18. század elején játszódó Jorgosz Lanthimosz-mozi négy jelöléséből négyet díjra is váltott, azaz az év legjobb európai filmje, az év európai vígjátéka, az év európai filmrendezője és a legjobb női alakítás (Olivia Coleman, aki ezért még éve elején Oscart is kapott) díját zsebelte be. Ezzel A kedvenc volt az egyetlen a nagyjátékfilmes mezőnyben, amely az EFA legjelentősebb díjai közül egynél többet elhozott.

A négy jelölést Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség cím filmje is tartotta, de csak egy kategóriában kapott díjat: a legjobb férfi alakítás Antonio Banderasé lett, aki ugyanezért már idén Cannesban is díjaztak.

Roman Polanski is a négyes jelöltek táborába tartozott, de ő járt a legrosszabbul, ugyanis a 19. századi Dreyfuss-ügyet bemutatóJ’accues (Vádolom) című mozija egy jelölést sem váltott díjra.

Az Európai Filmdíjakat először 1988-ban osztották ki, amit egyre többen emlegetnek afféle európai Oscar-díjként. A berlini gálán csaknem ezer meghívott vendég vett részt, köztük az európai filmművészet olyan alakjai, mint Wim Wenders német rendező és az EFA életműdíjának két idei kitüntetettje, Juliette Binoche francia színésznő és Werner Herzog német rendező.

Számunkra két éve volt kiemelten fontos ez az esemény, akkor ugyanis Borbély Alexandrának lehetett szurkolni, és nyert is: övé lett a legjobb női alakítás díja a Testről és lélekről című Enyedi Ildikó-moziért.

A nyertesek teljes listáját itt lehet megnézni.

Hozzászólások

További cikkek

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh fődíját

Hírek

| 2020.01.20. 11:50
A díjak tekintetében már eddig is kimagasló dél-koreai Élősködők színészgárdája kapta a fődíjat a hollywoodi Színészek Céhének (SAG) vasárnap esti díjátadó …

Első világháborús eposz lett az amerikai producerek kedvence

Hírek

| 2020.01.20. 08:45
Újabb díjat zsebelt be Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 nyerte el ugyanis az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében.

Nem került be a magyar film az Oscar-jelöltek közé

Hírek

| 2020.01.13. 14:00
Még mindig szokatlan érzés az Oscarról úgy beszélni, hogy hazánk is érintett a díjátadóval kapcsolatban, de úgy tűnik, ezt az érzést most szüneteltethetjük, ugyanis az Akik maradtak …

Tarantino mozija lett a kritikusok kedvence

Hírek

| 2020.01.13. 11:50
Vasárnap tartották a Critics' Choice Awards díjátadóját, azaz az amerikai kritikusok díjait adták át, és ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor már igencsak kezd körvonalazódni az Oscar-díjasok listája …

Idén is házigazda nélkül marad az Oscar-gála

Hírek

| 2020.01.09. 15:50
Úgy tűnik, a tavalyi formátum bejött a szervezőknek.

A brit filmakadémiának már most a Joker a nagy kedvence

Hírek

| 2020.01.07. 14:10
Bár a BAFTA díjátadó csak februárban lesz, azt már látni, hogy a Joker nagy favorit, ugyanis a Joaquin Phoenix-féle mozi kapta a legtöbb, tizenegy jelölést.

Golden Globe 2020 - Az 1917 nyerte a legjobb film díját

Hírek

| 2020.01.06. 07:45
Magyar idő szerint ma hajnalban adták át az Oscar előszobájának is tartott Golden Globe-díjakat. A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díjait 77. …

Vasárnap adják át a Golden Globe-díjakat

Hírek

| 2020.01.03. 16:40
Helyi idő szerint vasárnap este 77. alkalommal adják át Los Angelesben a Golden Globe-díjakat, amelynek győztesei jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.

Egyre esélyesebb a magyar film az Oscar-díjra

Hírek

| 2019.12.17. 07:15
Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása bekerült a legjobb tíz Oscar-esélyes nemzetközi film közé.

Dél-koreai mozi lett a Los Angeles-i filmkritikusok abszolút kedvence

Hírek

| 2019.12.09. 16:35
Vasárnap adták át a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díjait. Az Élősködők tarolt, de Jennifer Lopez és Antonio Banderas sem ment haza üres kézzel.