Gyűlölve szeretni – Házassági történet

Kritikák

| Zita | 2019.12.14. 10:50

Sokszor az igazán hétköznapi és földhöz ragadt történeteket a legnehezebb elmesélni. Hiszen hogy tudsz úgy megcsinálni egy kétórás filmet, hogy ne szóljon semmi nagy dologról, viszont mégis lekösse a nézőt? És mégis hogy szóljon úgy a legfontosabb dolgokról, hogy közben nem megy át teátrális giccsbe? Noah Baumbach rendező tudja erre a választ.

Mert a Házassági történet tényleg egy „semmi különös” film. Semmi nagy „cucc” nincs benne, de közben mégis fontos dolgokról szól. A cím ellenére viszont nem egy házasság, hanem egy válás sztorijába csöppenünk, ahol Charlie (Adam Driver) és Nicole (Scarlett Johansson) válnak épp. Az előzményeket nem látjuk, csak elmondásaikból tudjuk, és már a kissé összezavarodott, szomorú és kusza életüket ismerjük meg. Hogy hogyan tudnak boldogulni a mindennapokban úgy, hogy lelkileg összetörtek, hogy hogyan próbálnak viszonylag normális szülőkként működni még így is fiúk kedvéért, hogy hogyan kavarodnak össze az érzelmek és az indulatok, amikor a békésnek induló válás acsarkodásba csap át „hála” az ügyvédeknek.

Tehát tényleg nincs itt semmi látnivaló, kérem szépen, csak adva van két ember, akik egykor szerették egymást. Szeretik egymást most is, csak már nem megy. Van ilyen. Johansson és Driver pedig olyan szívhez szólóan mutatják be ennek a helyzetnek a stációit, hogy nem lehet kikerülni; megüti az ember szívét és lelkét.

Nem véletlen ez a finomhangolás a filmben, ugyanis Noah Baumbach saját házasságát és válását vitte a vászonra, ezzel is eleget téve a gyógyító munkának. A tipikus nyálas attitűd pedig szerencsére elmarad, mondjuk nem is a rendező sajátja. Inkább fedezhető fel benne egy kis woodyallenes stílus, de nem túl entellektüel módon, hanem inkább kedvesen, szeretve ziláltan és kevésbé neurotikusan. Pont jól adagolva, úgy, hogy az ember még ne bőgje szét a szemét, de igazán hasson rá a film. És ez az igazán jó kombináció.

Házassági történet

Házassági történet

Eredeti filmcím:Marriage Story
IMDB pontszám:8,3
Megjelenés éve:2019
Műfaj:comedy, drama, romance
Film hossza:136 perc
Nyelv és ország:eng | USA
Rendező/k:Noah Baumbach
Író/k:Noah Baumbach

Hozzászólások