Ez a cica bizony beteg - Macskák

Kritikák

| Kálovics Tibor | 2019.12.27. 11:00

Kevés film szembesült akkora népharaggal az elmúlt évtizedben, mint Tom Hooper Macskák adaptációja. Tény, hogy ez az alkotás nagyon is messze van attól, hogy jó legyen, de koránt sem olyan nézhetetlen, mint ahogyan azt néhányan állítják. 

Fotó: imdb.com

1981-ben mutatták be a New York-i Broadway-n Andrew Lloyd Webber musicaljét, a Macskákat. A mű óriási sikerére jellemző, hogy New Yorkban sokáig ez volt a leghosszabb ideig műsoron lévő darab, Magyarországon pedig az 1983-as ősbemutató óta örvend töretlen sikernek. Ami viszont működik a színházban évtizedek óta, ahhoz viszont nem biztos, hogy a filmvásznon is hozzá kell nyúlni. Már az 1998-as Macskák adaptáció is csak mérsékelt sikert aratott, de Tom Hooper rendező és néhány producer úgy vélte, hogy megéri CGI környezetben is bemutatni az emberi tulajdonságokkal felruházott négylábúakat. Jobban jártunk volna, ha nem így történik. 

Az a fajta utálathullám ugyanis ami már a megszületése előtt sújtotta a Macskákat szinte példátlan, ám nem teljesen ok nélküli. A film első előzetesében ugyanis látszott, hogy a színészek CGI-jelmezei és az effektek finoman szólva sem ütik meg a mércét, a trailerek pedig egy kisgyerekben inkább félelmet, mintsem várakozást kelthettek. Jellemző a nézői reakciókra, hogy a Youtube-on háromszor annyi negatív visszajelzés (dislike) érkezett a videóra, mint pozitív (like). A gyártó stúdió még azt a példa nélküli döntést is meghozta, hogy finomít egy már forgalmazásban lévő film effektjein. 

De már késő, a nézők mellett a kritika is gyűlöli a filmet, néhány kritikus nemcsak az év legrosszabb alkotásának tartja és ez még nem is a legnegatívabb vélemények közül való. Akadt ugyanis olyan aki szerint ez a legrosszabb dolog ami a macskával, mint fajjal történhetett, míg mások egy horrorhoz hasonlították, amit a néző átél. 

Tény, hogy a Macskák olyan messze van a jó film fogalmától is, mint Dwayne Johnson Hamlet szerepétől, de közel sem olyan nézhetetlen, mint amilyennek sokan leírják. A film (megszámlálható) erényei között lehet említeni mindenképp a színészi játékot: Ian McKellen és Judi Dench is jók a szerepükben (a borzalmas jelmez és kinézet ellenére is), de aki ellopja a show-t az egyértelműen Jennifer Hudson. A Dreamgrils-ért annak idején Oscar-díjat kapó énekesnő olyat énekel Grizabella szerepében az Éjfél és az Emlék című dalok során, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

További pozitívum, hogy nem a teljes musical került átdolgozásra, hanem egy 104 perces, pörgős revüt kapunk, aminek a második fele szinte egy pillanatnak tűnik ha kellően ráhangolódik az ember. 

Negatívumból viszont akad jóval több is: a Macskák, mint musical ugyanis nem való mozivászonra a színpad mellett is, ugyanis az ember kis túlzással egy LSD-tripben érezheti magát a táncoló és dalolászó macskák láttán és erre a koreográfia is ráerősít. A szereplők kinézete néhol tényleg borzalmas, de főleg a két említett színészlegenda esetében a legrosszabb. A színészek között is akad negatívum, Idris Elba, mint a főgonosz Sam Mitsegél körülbelül olyan mint aki érezte, hogy ez a film nem sül el jól és így inkább poénra vette az egészet, míg a humorforrásnak szánt Rebel Wilson egyszerűen katasztrofálisan alakít. 

A Macskák egyértelműen saját felelősségre ajánlott a megtekintésre és bár az Arany Málna legnagyobb esélyese lesz sok kategóriában, de a helyén kezelve messze nem olyan fájdalmas végignézni. 

Hozzászólások

További cikkek

Taylor Swift is csatlakozott a Napos oldal rendezőjének új filmjéhez

Hírek

| 2021.06.03. 16:55
Végre ismét kezd beindulni az élet a világjárvány miatti leállások után, és izgalmasabbnál izgalmasabb projektek érkeznek, köztük van David O. Russell …

Peter Dinklage játssza Cyrano de Bergeracot egy új musicalben

Hírek

| 2020.08.05. 15:30
Újabb izgalmas szerepben láthatjuk viszont a Trónok harca sztárját, aki ezúttal Edmond Rostand 1897-ben megjelent, Cyrano de Bergerac című verses drámájának legújabb filmes …

Idris Elba tévés BAFTA-díjat kap

Hírek

| 2020.07.22. 10:30
Végre a britek is elismerik Idris Elba munkásságát, ugyanis a Luther és a Drót című tévésorozatok sztárja különdíjat kap a Brit Filmes és Televíziós Akadémia (BAFTA) július végi virtuális díjátadó gáláján.

Hatalmasat szól az Aretha Franklinről szóló film első előzetese

Hírek

| 2020.06.29. 15:15
Bár a Respect című film kedvcsinálója egyelőre csak momentumokat villant fel a nézőnek, az az egy biztos, hogy hatalmasat fog szólni.

Filmvásznon zenésítik meg Lionel Richie életét

Hírek

| 2020.06.10. 17:00
Az ötletmentes Hollywoodnak szerencsére akadnak még ötletei, és mostanában egyre több zenész életét filmesítik meg. Ilyen volt a Bohém rapszódia, a Rocketman egy csomó pedig készülőben van, …

Robin Hood is élőszereplősítést kap

Hírek

| 2020.04.12. 09:35
Bár tény, hogy készült már a klasszikus meséből film is (Kevin Costner főszereplésével), de most az a fajta élőszereplős verzió jön, ami nagyon trendi, azaz lényegében az élő szereplőket csak nyomokban …

Idris Elba is elkapta a koronavírust

Hírek

| 2020.03.17. 09:00
Idris Elbát is megfertőzte a koronavírus, ezt maga a színész jelentette be a közösségi oldalán.

Megpróbálnak finomítani a hátborzongató Macskák effektjein

Hírek

| 2019.12.22. 15:10
Senki nem érti, hogy mégis hogyan történhetett az, hogy a Macskák című musical moziverziója olyan botrányosra és ijesztőre sikeredett, hogy ezt a szakértő szemek nem …

Árulkodó kesztyű mesél Michael Jackson életéről egy bizarr sztoriban

Hírek

| 2019.12.03. 10:30
Elsőre ez egy kicsit zavaros, pedig van értelme. Csak nem egy szokványos nézőpontból.

Újabb előzetessel riogat a Macskák

Hírek

| 2019.11.20. 15:20
Egyetlen embert sem ismerek, aki képest volt megbirkózni a Macskák moziverziójának előzetesével és ez a legújabb kedvcsináló esetében sem változott.