A brit filmakadémiának már most a Joker a nagy kedvence

Hírek

| Zita | 2020.01.07. 14:10

Bár a BAFTA díjátadó csak februárban lesz, azt már látni, hogy a Joker nagy favorit, ugyanis a Joaquin Phoenix-féle mozi kapta a legtöbb, tizenegy jelölést.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kedden hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját. A Joker mögött Marin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy…Hollywood című filmje 10-10, Sam Mendes 1917 című háborús filmje 9 jelölést kapott.

Természetesen a napokban második Golden Globe-ját bezsebelő Joaquin Phoenix is jelölt lett, ahogy a szintén friss nyertes Taron Egerton (Rocketman), Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy…Hollywood), Adam Driver (Házassági történet) és Jonathan Pryce (A két pápa) is, tehát a Golden Globe-os csapat a színészek körében nem változott. Emiatt amúgy máris bírálják a brit filmakadémiát, ugyanis ha jól megnézzük, csak fehérek esélyesek a díjra.

A színésznők között is ez a helyzet, ott sincs egyetlen színes bőrű sem: Margot Robbie kétszeresen is esélyes a legjobb mellékszereplő díjára a Volt egyszer egy…Hollywoodért és a Botrányért, vele versen Scarlett Johansson a Házassági történet című filmben nyújtott alakításával, akit a Jojo Nyuszi című filmért is jelöltek.

Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) is szerepel.

A Golden Globe-bal ellentétben a legjobb film jelölések között már nem találjuk Az írt, viszont a nyertes 1917 szerepel a listán, ahogy a Kislányomnak, Samának, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon és a Rocketman kaphat díjat. A rendezői mezőnyben viszont ott van Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek és a díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. A műsor házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz.

(borító: Rich Fury/Getty Images)

Címkék: díj, BAFTA

Hozzászólások

További cikkek

Az Akik maradtak lett a Magyar Mozgókép Szemle legjobbja

Hírek

| 2020.03.06. 08:55
Csütörtök este véget ért a Magyar Mozgókép Szemle, az esemény gálaestjén Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje kapta a legjobb játékfilmnek járó elismerést.

Tüntetés és kínos csend övezte Roman Polanski díját a francia Oscaron

Hírek

| 2020.03.01. 14:50
Kiosztották a César-díjakat Párizsban, ahol nem is az elismeréseken, hanem inkább a kellemetlen pillanatokon volt a hangsúly.

Iráni film vitte el a Berlinale fődíját

Hírek

| 2020.03.01. 08:30
Véget ért a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, amin a legjobb film díját Mohammad Raszulof Nincs gonosz című alkotása kapta meg. A Berlinale fődíját tíz év alatt harmadszor nyerte el ellenzéki iráni …

Lemondott a César-díjakat jelölő francia filmakadémia vezetősége

Hírek

| 2020.02.14. 09:50
Kollektíve lemondott csütörtök este a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjakat jelölő francia filmakadémia teljes vezetősége alig …

Oscar 2020: Történelmet írt az Élősködők, Joaquin Phoenix megkapta végre az Oscart

Hírek

| 2020.02.10. 06:55
Ismét döntött az Akadémia: magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták a 92. Oscar-gála díjait. A gála javarészt a …

Adam Sandler lett a legjobb színész a független filmek díjátadóján

Hírek

| 2020.02.09. 17:10
Az Oscar-gála előtt egy nappal még beszuszakoltak egy díjátadót Hollywoodban: átadták az 35. Independent Spirit Awards díjait.

Több zenével és pörgősebb műsorral jelentkezik az idei Oscar-gála

Hírek

| 2020.02.09. 10:30
Hétfő hajnalban kiderül, idén kik kapják a filmes szakma legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat.

Íme Hollywood legrosszabb filmjei

Hírek

| 2020.02.08. 16:25
Mint minden évben, így idén sem maradhat el az Arany Málna, ami pontosan az Oscar ellentéte, vagyis a legrosszabb filmek és színészek díjátadója. A pontos dátumot még nem lehet tudni, de a jelöltek már meg vannak.

Oscar-gála: Újabb sztárokkal bővült a díjat átadók névsora

Hírek

| 2020.02.04. 16:20
Ha már műsorvezető nincs és évről évre egyre kisebb nézettsége a díjátadónak, legalább sztárok legyenek roskadásig az eseményen.

BAFTA-díjak - Tarolt az 1917

Hírek

| 2020.02.03. 07:55
Sir Sam Mendes 1917 című első világháborús drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján.