A brit filmakadémiának már most a Joker a nagy kedvence

Hírek

| Zita | 2020.01.07. 14:10

Bár a BAFTA díjátadó csak februárban lesz, azt már látni, hogy a Joker nagy favorit, ugyanis a Joaquin Phoenix-féle mozi kapta a legtöbb, tizenegy jelölést.

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia (BAFTA) kedden hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját. A Joker mögött Marin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy…Hollywood című filmje 10-10, Sam Mendes 1917 című háborús filmje 9 jelölést kapott.

Természetesen a napokban második Golden Globe-ját bezsebelő Joaquin Phoenix is jelölt lett, ahogy a szintén friss nyertes Taron Egerton (Rocketman), Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy…Hollywood), Adam Driver (Házassági történet) és Jonathan Pryce (A két pápa) is, tehát a Golden Globe-os csapat a színészek körében nem változott. Emiatt amúgy máris bírálják a brit filmakadémiát, ugyanis ha jól megnézzük, csak fehérek esélyesek a díjra.

A színésznők között is ez a helyzet, ott sincs egyetlen színes bőrű sem: Margot Robbie kétszeresen is esélyes a legjobb mellékszereplő díjára a Volt egyszer egy…Hollywoodért és a Botrányért, vele versen Scarlett Johansson a Házassági történet című filmben nyújtott alakításával, akit a Jojo Nyuszi című filmért is jelöltek.

Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) is szerepel.

A Golden Globe-bal ellentétben a legjobb film jelölések között már nem találjuk Az írt, viszont a nyertes 1917 szerepel a listán, ahogy a Kislányomnak, Samának, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon és a Rocketman kaphat díjat. A rendezői mezőnyben viszont ott van Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho.

A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek és a díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban. A műsor házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz.

(borító: Rich Fury/Getty Images)

Címkék: díj, BAFTA

Hozzászólások

További cikkek

Az Élősködők kapta a hollywoodi színészcéh fődíját

Hírek

| 2020.01.20. 11:50
A díjak tekintetében már eddig is kimagasló dél-koreai Élősködők színészgárdája kapta a fődíjat a hollywoodi Színészek Céhének (SAG) vasárnap esti díjátadó …

Első világháborús eposz lett az amerikai producerek kedvence

Hírek

| 2020.01.20. 08:45
Újabb díjat zsebelt be Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 nyerte el ugyanis az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében.

Nem került be a magyar film az Oscar-jelöltek közé

Hírek

| 2020.01.13. 14:00
Még mindig szokatlan érzés az Oscarról úgy beszélni, hogy hazánk is érintett a díjátadóval kapcsolatban, de úgy tűnik, ezt az érzést most szüneteltethetjük, ugyanis az Akik maradtak …

Tarantino mozija lett a kritikusok kedvence

Hírek

| 2020.01.13. 11:50
Vasárnap tartották a Critics' Choice Awards díjátadóját, azaz az amerikai kritikusok díjait adták át, és ha lehet hinni az előrejelzéseknek, akkor már igencsak kezd körvonalazódni az Oscar-díjasok listája …

Idén is házigazda nélkül marad az Oscar-gála

Hírek

| 2020.01.09. 15:50
Úgy tűnik, a tavalyi formátum bejött a szervezőknek.

Golden Globe 2020 - Az 1917 nyerte a legjobb film díját

Hírek

| 2020.01.06. 07:45
Magyar idő szerint ma hajnalban adták át az Oscar előszobájának is tartott Golden Globe-díjakat. A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) díjait 77. …

Vasárnap adják át a Golden Globe-díjakat

Hírek

| 2020.01.03. 16:40
Helyi idő szerint vasárnap este 77. alkalommal adják át Los Angelesben a Golden Globe-díjakat, amelynek győztesei jó eséllyel reménykedhetnek Hollywood legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.

Egyre esélyesebb a magyar film az Oscar-díjra

Hírek

| 2019.12.17. 07:15
Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása bekerült a legjobb tíz Oscar-esélyes nemzetközi film közé.

Dél-koreai mozi lett a Los Angeles-i filmkritikusok abszolút kedvence

Hírek

| 2019.12.09. 16:35
Vasárnap adták át a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díjait. Az Élősködők tarolt, de Jennifer Lopez és Antonio Banderas sem ment haza üres kézzel.

Megvannak a Golden Globe jelöltjei

Hírek

| 2019.12.09. 16:10
Lassan belépünk az igazi díjszezonba, amit mi sem jelezhet a legjobban, minthogy bejelentették a jelölteket.