Óriási balhé Hollywoodban: darázsfészekbe nyúlt az Universal stúdió

Hírek

| Tündi | 2020.04.30. 16:40

Azt már nem is szükséges ecsetelni, hogy a koronavírus-járvány jelenleg is milyen hatással van a világra, az pedig szintén nem kérdés, hogy a lecsengése után sem éppen pont úgy fognak folytatódni a dolgok, mint ahogy azt előtte megszokhattuk. Ezek a változások Hollywoodot sem kímélik, ott már most óriási balhé robbant ki a jövőt illetően.

A sztori ott kezdődött, hogy a Universal stúdió a napokban azzal büszkélkedett, hogy ők igazából szénné keresték magukat a bezárt mozik miatt kialakult „vészhelyzeti megoldáson”. A stúdió ugyanis ahelyett, hogy hónapokkal eltolta volna az épp járvány kirobbanásakor körüli időpontra tervezett animációs filmjük, a Trollok a világ körül premierjét, fogta magát és online elérhetővé tették.

Az pedig, hogy valóban szépen megszedték maguk ezzel a húzással nem is kérdés, ugyanis így csak az első három hétben az észak-amerikai megtekintéseket számolva 100 millió dollárt termelt nekik az animációs film. Ez pedig még akkor is elég menő eredmény lenne, ha moziban lett volna a film premierje, hát még úgy, ha azt is hozzá vesszük, hogy alig marad el attól a 116 millió dolláros összegtől, amelyet annak idején az első rész, a Trollok hozott a konyhára rendes mozis vetítésekkel az első három hét alatt.

És ezt még mindig lehet hova fokozni, a filmek online megtekintéseiből ugyanis jóval nagyobb részt, az ár 80%-át teheti zsebre a stúdió, míg a mozijegy-vásárlásoknál ez a szám „csupán” 50%.

Így tehát nem túl meglepő, hogy a Universal azt is bejelentette, hogy a sikerre való tekintettel akkor is fog élni ezzel az opcióval, ha már a dolgok visszaálltak a régi kerékvágásba.

A stúdió pénzzel való villogása is már sokaknál kiverte a biztosítékot, utóbbi megjegyzésük viszont már ténylegesen feltette az i-re a pontot, a stúdió közleményére ugyanis a világ legnagyobb mozihálózata, az AMC szintén közleményben reagálva kijelentette, hogy ha ennyire bejött a Universálnak a dolog, akkor ők a jövőben egyetlen egy filmet sem fognak forgalmazni, ami a stúdió égisze alatt készült. Valahol érthető az AMC reakciója, hiszen másokhoz hasonlóan őket is eléggé padlóra küldték a koronavírus miatti bezárások, konkrétan egy 500 millió dolláros kölcsön mentette meg őket a csődeljárástól. Innen nézve a dolgokat pedig már valóban nem túl kellemes mások hencegését hallgatni, úgy meg pláne, hogy az illető előtte nekünk is termelte a pénzt.

Azóta pedig már egy újabb vállalt is beállt az AMC mögé, méghozzá a második legnagyobb amerikai mozihálózat a Reagal, amely a Cineworldot birtokolja, így hozzájuk tartozik a Cinema City is. Akárhogy is nézzük, az bizony azért elég durva érvágás a Universalnak, hiszen azt alapból nem mondták, hogy ezentúl ne gyúrnának majd rá a mozis forgalmazásra, csak azt vetették fel, hogy mind a hagyományos mozipremiert, mint az online történő bemutatást használni fogják.

Ez pedig ismét felszínre hozta azt az amúgy se túl mélyen szunnyadó örök vitát, miszerint mozi vagy streaming, streaming vagy mozi? Mindkét tábornak megvannak a maga rajongó, sőt azok is elég szép számmal vannak, akik mindkét opciót preferálják.

Személy szerint én is ez utóbbi táborba tartozom, hiszen a moziba járásnak mindig is meglesz a maga elvitathatatlan varázsa, kiváló kikapcsolódás, mind baráti társaságnak, mind családoknak. Viszont ott van a másik oldal is, hogy az embernek egyre kevesebb a szabadideje vagy, ha meg nekünk éppen jó, akkor másik félnek nem, így marad a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás, az otthon „mozizás”. Most ha még el is tekintünk a koronavírus miatti karanténtól, illetve a különböző korlátozásoktól, akkor is egyre jobban e felé billen az a bizonyos mérleg, az előbb emlőtett problémák miatt, na meg persze arról már nem is beszélve, hogy az is elég csábító, hogy házhoz jönnek a friss-ropogós filmek.

Márt hát ugye azért egy olyan bő 10-15 évvel ezelőtt még a kétségtelen, hogy a mozi pártiak voltak többen, bár ehhez azért az is hozzá tartozik, hogy akkor még valóban a mozi volt az egyetlen olyan platform, ahol kedvenc színészeinkkel és a legújabb filmekkel „találkozhattunk”. Mára azonban már karnyújtásnyira vannak az otthonunkban az olyan streamingszolgáltatók, mint a Netflix, az HBO, a Hulu, az Amazon vagy a Disney.

Egyszóval egyik táborra sem lehet azt mondani, hogy az egyik ezért hülye a másik meg amazért, vagy hogy egy filmet csak moziban lehet maximálisan élvezni, vagy csak otthon a párnák között. Aki szereti mozit az a jövőben is ugyanúgy el fog járni, mint eddig, aki pedig otthonülő típus annak továbbra is marad a távirányító vagy a laptop.

Az viszont vitathatatlanul a mozirajongókkal lenne óriási kicseszés, ha a legnagyobb mozihálózatok bedurcázás miatt nem vetítik egyes stúdiók filmjeit, hiszen a Universalhoz olyan hatalmas rajongótáborral rendelkező filmek tartoznak, mint a Jurrasic Park, a Halálos Iramban vagy a Minyonok.

(Borító:denofgeek.com, Fotó: wp.com)

Hozzászólások

További cikkek

Kötelező a maszkviselés a művészmozikban

Hírek

| 2020.09.09. 16:25
A koronavírus-járvány erősödése miatt nemcsak a tömegközlekedésen szigorítottak, hanem a Budapest Film művészmozijai is úgy döntöttek, hogy itt az ideje a maszkviselés szabályozásának.

Elárasztják a magyar filmek a mozikat ősszel

Hírek

| 2020.09.07. 13:35
Mindenki megkapja a magáét, azaz válogathat kedvére a műfajok közül: lesz romantikus vígjáték, dráma és történelmi dokufilmek. Rekordszámú magyar filmek startolnak el a mozikban ősztől.

Hamarosan a mozikban az 1989 sorsfordító eseményeit feldolgozó dokumentumfilm

Hírek

| 2020.08.28. 11:50
Szeptember 17-től kerül a magyar mozikba Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje, amely 1989 sorsfordító eseményeit dolgozza fel egy …

Megint variáltak az új James Bond-film premierjén

Hírek

| 2020.06.15. 14:35
Tudjuk, tudjuk már egy párszor leírtuk, de az új Bond-film egyszerűen tényleg elvan átkozva, egyszerűen semmi sem akar simán menni körülette.

Péntektől már mozizni is lehet Kaliforniában

Hírek

| 2020.06.09. 14:55
Lassan tényleg a helyére zökkenek a dolgok: a napokban már bejelentették, hogy újraindulhatnak a televíziós- és filmes forgatások Kaliforniában, most pedig azt, hogy péntektől már a mozik is …

Ezekkel a filmekkel nyitnak újra az amerikai mozik

Hírek

| 2020.05.24. 20:55
Lassacskán mindenhol újra beindul az élet, még ha nem is abban a kötetlen formában, mint a járvány előtt, de legalább elbúcsúzhatunk a bezártságtól.

Japánban is eljött a mozik újranyitásának ideje

Hírek

| 2020.05.13. 16:50
Ahogy Kínában nyárra tervezik a mozik újranyitását, úgy Japánban is megpróbálják feléleszteni a filmes piacot.

Nyár elején kinyitnak a mozik Kínában

Hírek

| 2020.04.29. 15:30
A kínai fővárosban április 30-án enyhítenek a járvány miatti legmagasabb szintű veszélyhelyzet rendelkezésein és a tervek szerint június elejétől újra kinyitnak a mozik is.

A Nemzeti Filmintézet ingyen nézhető vígjátékokkal ünnepli a Magyar Film Napját

Hírek

| 2020.04.29. 14:10
Újabb ingyenes magyar filmcsemegékkel vészelhetjük át a karantént, ugyanis nyolc évtized húsz magyar vígjátékát teszi …

Újabb szuperprodukciók premierjei csúsznak a koronavírus miatt

Hírek

| 2020.04.22. 14:30
Újabb filmek premierjét tolták el a koronavírus-járvány miatt, köztük van a Robert Pattinson-féle Batman-film, a The Flash és a Shazam második felvonása is.