Újraindult a nemzetközi filmek forgatása Magyarországon

Hírek

| Zita | 2020.08.12. 17:25

Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a 10. születésnapját ünneplő Origo Filmstúdióban beszélt arról, hogy mi a helyzet jelenleg a filmgyártással itthon.

Az elmúlt hónapokban szerencsére megoldható volt, hogy ne álljon le teljesen a filmes élet a járvány miatt. Az elmúlt hónapokban is azon dolgoztak, a mintegy húszezer hazai szakembernek folyamatos munkát biztosítsanak. A Nemzeti Filmintézet a nemzetközi produkciók leállása idején a hazai filmek előkészítésén, pályázatok kiírásán dolgozott.
Káel Csaba: nálunk nem állt le a filmes élet

Mivel a járványhelyzet normalizálódott, így a nemzetközi filmek forgatása is újraindult Magyarországon. Az Origóban jelenleg három nagy produkció, a Dűne, az UWOMT (The Unbearable Weight of Massive Talent), valamint a Birds of Paradise forog.

Magyarország számára a filmipar kiemelt stratégiai ágazat, 2019-ben a közvetlen filmgyártásra fordított összeg meghaladta a 164 milliárd forintot, ami 49 százalékkal nagyobb összeg az előző évhez képest. A nemzetközi produkciók számára kedvező lehetőségeket biztosítunk, 30 százalékos az adóvisszatérítés, a hazai szakemberek rendkívül tapasztaltak, az ország természeti és épített környezete kiváló lehetőségeket nyújt a filmfogatásokhoz

- sorolta Káel Csaba.

Fő a biztonság

Az Origo Filmstúdió területére az Egyesült Államokból érkező filmesek csak két negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be. A stábtagokat heti egyszer szűrik, de vannak olyanok is, akiket hetente háromszor. A stábok és a munka biztonságára fordított összegek megnőttek, a munka lelassult. A reggeli munkakezdéshez kötelező egy online teszt megnyugtató kitöltése, testhőmérséklet-mérés a kapunál, valamint különböző minőségű maszkok viselése a forgatáson. 

Csillagösvény, Oscar-díj és megemlékezés

A szerdai eseményen nemcsak a filmvilág helyzete került szóba, hanem átadták a magyar filmesek előtt tisztelgő magyar Csillagösvényt is, amelyre először kilenc Oscar-díjas neve került fel: Kertész Mihályé, Lukács Pálé, Rózsa Miklósé, Rofusz Ferencé, Szabó Istváné, Nemes Jeles Lászlóé, Deák Kristófé, Zukor Adolfé és Vajna Andrásé. Egyikük, Deák Kristóf, a 2017-ben Oscar-győztes rövidfilm, a Mindenki rendezője felavatta a magyar vonatkozású Oscar-díjak jelenleg 51 nevet tartalmazó falát.

Megnyílt egy minitárlat is, amely a régi Hollywoodot megalapító Adolf Zukor, illetve Andy Vajna emléke előtt tiszteleg, egykori irodájuk replikáival és személyes tárgyaikkal.

(borító: A 10. születésnapját ünneplő Origo Filmstúdió épületei 2020. augusztus 12-én. A stúdióban újraindult a nemzetközi filmek forgatása. MTI/Szigetváry Zsolt)

Hozzászólások