Megérkezett Pelé, és az MTK pályáján elszabadult a pokol

Mindenmás

| Tündi | 2020.10.23. 15:35

Ma ünnepli a kerek 80. születésnapját a háromszoros brazil labdarúgó-világbajnok Pelé, a földkerekség egyik leghíresebb futballistája. Ennek alkalmából úgy döntöttünk, hogy górcső alá vesszük a Menekülés a győzelembe című filmet, amely amellett, hogy a többször világbajnok legfontosabb filmes megmozdulása még nekünk, magyaroknak is különleges helyet foglal el a szívünkben.  

A Menekülés a győzelembe című alkotást talán senkinek sem kell bemutatni, hiszen az 1980-ban Magyarországon forgatott történelmi sportfilm egy igazi generációs élmény lett, a maga több mint tízezer statisztát felvonultató forgatásának köszönhetően. Na, meg persze még, ha ez nem is lenne, akkor is mindig jó érzés elbüszkélkedni egy olyan produkcióval, amely igazi világsztárokat hozott hazánkba, és azóta is igazi kultklasszikusnak számít. És hogy kik voltak azok világhírű színészek és sportolók, akik Magyarország vendégszeretetét évezhették? Az előbbi tábort többek között olyan nevek erősítették, mint Sylvester Stallone, Michael Caine vagy Max von Sydow, utóbbit pedig a ma szülinapos Pelé, Bobby Moore vagy Oswaldo Ardiles. Arról meg már nem is beszélve, hogy a rendezői székben nem kisebb legenda foglalhatott helyet, mint a kétszeres Oscar-díjas John Huston, a film egyik producere pedig Andy Vajna volt.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy akkoriban Pelé akkoriban még a színészeknél is nagyobb sztárnak számított, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy magyarországi tartózkodása is óriási érdeklődés mellett zajlott, olyannyira, hogy az 1980. június 4-én, a Népstadionban lejátszott Magyarország-Ausztria barátságos meccs ő végezte el kezdőrúgását. Kicsit később Pelé mellett már az MTK öreg, Hungária körúti stadionja is a figyelem középpontjába került, hiszen elkezdődött a film forgatása. Az MTK létesítménye a legendás párizsi Colombes stadiont volt hivatott reprodukálni.  

Szepesi György, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Pelé, a brazil labdarúgó-sztár a Népstadionban megrendezett Magyarország- Ausztria válogatott labdarúgó mérkőzés szünetében.

Fotó: MTI - Benkő Imre

A Menekülés a győzelembe történet szerint a focibolond Steiner hadnagy híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok között, ezért futballmérkőzést szervez a náci katonák és a rabok között. Úgy gondolja, a felhajtás tetszeni fog a megszállt Párizs lakóinak, az edzések pedig lekötik a foglyokat. Ám a büntetőtábor lakói a francia ellenállókkal összefogva szökésre akarják felhasználni a focimeccs keltette felbolydulást.

Pelé több feladatot is ellátott a forgatás alatt: egyrészt szakértőként működött közre (neki kellett megtanítani a színészeket a futball alapvető elemeire, mert például Stallone kimondottan bénán bánt a labdával), másrészt pedig hülyék lettek volna egy ekkora ziccert kihagyni és nem bevenni a buliba, így végül egy trinidadi katona szerepét is megkapta.

A magyar közönség legnagyobb örömére a film forgatása nyilvános volt, a világsztárok 1980. június 24-én jelentek meg először az MTK stadionjában. A belépőjegy 10 forint volt, a teljes bevételt a Fóti Gyermekvárosnak ajánlották fel. John Huston annyit mondott a forgatásokat megelőzően, hogy reméli, 30 ezer néző lesz a stadionban, mert a filmben az mutatna jól, ha nagy tömeg előtt játszanának. A rendezőnek egy kicsit csalódna kellett ugyan, na de nem a nézők hiánya miatt, hanem sokkal inkább azok öltözéke okán. A direktor ugyanis arra kért mindenkit, hogy sötét tónusú ruhákban jelenjenek meg a nézőtéren, ehhez képest mindenki a legszínesebb és legdíszesebb ruhájában vonult a világsztárok elé, így pedig elég érdekes festett a lelátó.

Tovább tetőzte a kezdeti gondokat, hogy arra is külön megkérték a több tízezres magyar nézőközönséget, hogy ne tapsoljanak, csendben fogadják a világsztárokat, amikor a pályára lépnek, természetesen ez sem jött össze, és azonnal elszabadult a pokol, amint megpillantották a kedvenceiket. Szerencsére azonban idővel rendben zajlottak a felvételek.

Pelé háromszoros világbajnok brazil labdarúgó (b) és Sylvester Stallone amerikai filmszínész a Menekülés a győzelembe című film forgatásán az MTK VM Hungária körúti pályáján.

Fotó: MTI - Wéber Lajos

Magyar részről azonban talán még érdekesebb, hogy a hazai játékosok közül a későbbi edző és szövetségi kapitány, Egervári Sándor is szerepet kapott a filmben a világbajnok focisták mellett, akire nem kisebb feladat hárult, minthogy az egyik jelenetben rúgja fel Pelét. Nem túl meglepő, de Egervárit csak a rendező hosszas unszolása után lehetett rávenni, hogy végül eleget tegyem a kérésnek. Aminek végül az lett a vége, hogy a jelenet annyira hitelesen és jól sikerült, hogy a rendező, John Huston felállva tapsolt, amikor a második forgatási napon Egervári felrúgta a háromszoros világbajnokot.

Pelé végül egy hónapot töltött Magyarországon. A filmet – amely Andy Vajna számára is fontos szakmai siker volt – 1981-ben mutatták be. Az akkori beszámolók alapján a háromszoros világbajnok mindenkivel nagyon kedves volt és rengeteg interjút adott az itt tartózkodása alatt.

(Borító: virginmedia.com)

Hozzászólások

További cikkek

Kevin Spacey és Christopher Lambert is szerepelhet a tatárjárásról szóló magyar filmben

Hírek

| 2022.05.07. 12:15
Az 1242 – A Nyugat kapujában című filmre 1,26 milliárdos támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.

Megjelent a taxisblokádról szóló film első kedvcsinálója

Hírek

| 2021.12.21. 12:55
A film az 1990-es taxisblokád mellett az 1956-os forradalmat is feleleveníti.

Beperelték a Netflixet A vezércsel miatt

Hírek

| 2021.09.18. 13:45
Elég kellemetlen helyzetbe került a streaming-óriás, ugyanis az utóbbi idők egyik legnépszerűbb sorozata, A vezércsel miatt beperelték, ráadásul nem is akárki.

Rangos díjat kapott Fabricius Gábor filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.11. 11:35
A leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása a Velencei …

Film készül a világ leggyorsabb nőjéről

Hírek

| 2021.06.04. 16:55
Nagyon nem kell bemutatni, hogy Hollywoodban odavannak az életrajzi filmekért.

Stallone biztosan nem tér vissza a Creed 3. részében

Hírek

| 2021.04.07. 17:55
Eddig még csak pletyka szinten lehetett róla hallani, de most már biztos, hogy Sylvester Stallone nélkül érkezik a Creed harmadik felvonása.

Eddie Murphy 60

Mindenmás

| 2021.04.03. 14:05
A már-már pofátlanul nagy vigyorral rendelkező Eddie Murphy-t senkink sem kell bemutatni, hiszen számos klasszikusa hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A Beverly Hills-i zsaru, a 48 óra és az Amerikába jötten Golden Globe-díjas sztárja ma ünnepli a …

Liza Minnelli 75

Mindenmás

| 2021.03.12. 18:25
Ma ünnepli 75. születésnapját Liza Minnelli Oscar-díjas színésznő, énekesnő, akit barátai - nagyon találóan - csak úgy jellemeznek: „olyan, akár a főnix, kiterjeszti szárnyait és újjászületik, hihetetlen erő és bátorság van benne”.

Két magyar film is Ezüst Medvét nyert a Berlinalén

Hírek

| 2021.03.05. 14:50
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Berlinale 71 éves történetében most először fordult elő, hogy egyszerre két magyar nagyjátékfilm is versenyben volt a legjobb a filmnek járó díjért, …

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

Mindenmás

| 2021.02.21. 17:45
100 éve született Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor, a Kisvakond kalandjairól szóló filmek és könyvek szerzője.