85 éves Törőcsik Mari, a magyar film koronázatlan királynője

Mindenmás

| Tündi | 2020.11.23. 14:50

A ma szülinapos Törőcsik Mari az a magyar színésznő, akit senkinek sem kel bemutatni, függetlenül attól, hogy melyik generáció szülötte. Évtizedeket átölelő pályafutása során a magyar filmtörténelem megkerülhetetlen alakja lett, a kor legkiválóbb rendezőivel dolgozott együtt ennek, valamint tehetségének köszönhetően pedig számos hazai kultfilm köthető a nevéhez.

Születésnapja alkalmából a több mint 100(!) filmet felvonultató életművéből emelünk ki néhányat, mindenféle sorrend nélkül. Induljon az időutazás!

Körhinta (1956)

A Fábri Zoltán rendezésében készült Körhinta történetét sokaknak nem kell bemutatni: Pataki Mari és Bíró Máté a szövetkezeti közös munkák alatt egymásba szeretnek. Szerelmükbe azonban bekavar, hogy az öreg Pataki kilép a szövetkezetből a nagygazda Fekete Sándorral együtt, és elhatározza, hogy házassággal egyesítik a földeket, akár tetszik a lánynak, akár nem. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor egy lakodalmi mulatságon Máté botrányt kavarva közhírré teszi vonzalmát Marihoz, aki másnap bejelenti apjának, hogy nem megy feleségül Sándorhoz. Az apa végül baltával támad lányára, aki világgá indul…

A filmet nem mellesleg 1956-ban Cannes-ban Arany Pálmára jelölték. Mi sem bizonyítja jobban Törőcsik Mari tehetségét, hogy ez volt első filmszerepe és hazai siker mellett egyből a nemzetközi ismertséget is meghozta számára. Szerelmét pedig a szintén tehetséges Soós Imre alakította.

Édes Anna (1958)

Az Édes Anna szintén egy Fábri rendezés, mely Kosztolányi Dezső méltán híres regényét vitte filmvászonra. A történetet mindenki ismeri: a Vizy házaspár a kommün bukása után ismét ugyanúgy tölti napjait, mint annak előtte, így újra alkalmaznak egy mindenes cselédet, a hallgatag, kis Édes Annát. A lány igyekszik megszokni a pesti életet és egyben munkaadóinak is megfelelni, hamarosan udvarlója is akad, a tisztességes kéményseprő személyében. Azonban Anna beleszeret főnökének unokaöccsébe, Jancsiba, aki egy éjjel elcsábítja a hiszékeny kislányt, a történet végét pedig meg jól tudjuk, aki meg nem, az nézze meg a filmet!

Kölyök (1959)

Kölyök egy kedves, kócos, kétbalkezes kislány, aki beleszeret új brigádvezetőjébe, Gordon Jóskába, aki sajnos észre sem veszi. Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a lánynak nagyon rosszul esik ez a mellőzés, és mint annyi minden mást az életében, ezt is hűbelebalázs módjára akarja megoldani, melynek következtében majdnem a Dunába fullad. Szerencsére arra jár a jóképű Kondor Géza, aki megmenti, majd elviszi táncolni, felébresztve ezzel Gordon Jóska szerelmét… Szülinaposunk mellett olyan színészeket láthattunk még, mint Szabó Gyula vagy Zenthe Ferenc.

Szerelem (1970)

Egy újabb adaptáció egy újabb kiváló rendezőtől: Déry Tibor Szerelem című regényt ugyanis Makk Károly vitte filmvászonra Törőcsik Mari mellett olyan főszereplőkkel, mint Darvas Lili és Darvas Iván. A történet szerint az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől, akinek feladatai között szerepel többek között még az is, hogy ellássa anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama sajnos azonban már nem tudja megvárni fia hazatértét, aki egy nap váratlanul kiszabadul a börtönből, s a házaspár újra kezdi az életet.

A magyar elismeréseken túl a film számos rangos nemzetközi fesztiválról is díjjal a zsebében távozhatott, köztük Cannes-ból, Chicagóból, Sorrentóból és Várnából is.

Szamárköhögés (1986)

 A Szamárköhögés Gárdos Péter rendezésében készült magyar filmszatíra. A filmben azt láthatjuk, hogy 1956 októberében egy reggel egyetlen gyerek sem ment iskolába. Apa, anya és nagyi Tomival és Annamarival bezárkózik a négy fal közé. Apa azért elmegy, de hamar vissza is tér, miután megpofozott valakit. A nagyi is elmegy egy kicsit, aki végül két átlőtt kenyérrel tér haza. A két gyerkőc élete is szokatlanul izgalmassá válik, hiszek nincs iskola, a felnőttek pedig teljesen megzavarodtak. Gárdos filmjében olyan hazai kiválóságokat láthatunk még Törőcsik mellett, mint Garas Dezső, Eperjes Károly vagy Hernádi Judit.

Aurora Borealis - Északi fény (2017)

És hogy ne csak a múltból hozzunk kiváló alkotásokat, szemezgetésünkbe bekerült Mészáros Márta 2017-es drámája is, az Aurora Borealis - Északi fény. Mészáros alkotása egy két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet mutat be, melynek során anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga idős anyja, Mária váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, addig lánya egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás egészen az `50-es évek háború utáni Európájába vezet vissza, ahol útja végén ő maga áll. A filmben mások mellett Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska láthatóak.

(Borító: mandiner.hu)

Hozzászólások

További cikkek

Eddie Murphy 60

Mindenmás

| 2021.04.03. 14:05
A már-már pofátlanul nagy vigyorral rendelkező Eddie Murphy-t senkink sem kell bemutatni, hiszen számos klasszikusa hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A Beverly Hills-i zsaru, a 48 óra és az Amerikába jötten Golden Globe-díjas sztárja ma ünnepli a …

Liza Minnelli 75

Mindenmás

| 2021.03.12. 18:25
Ma ünnepli 75. születésnapját Liza Minnelli Oscar-díjas színésznő, énekesnő, akit barátai - nagyon találóan - csak úgy jellemeznek: „olyan, akár a főnix, kiterjeszti szárnyait és újjászületik, hihetetlen erő és bátorság van benne”.

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

Mindenmás

| 2021.02.21. 17:45
100 éve született Zdeněk Miler cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor, a Kisvakond kalandjairól szóló filmek és könyvek szerzője.

Faye Dunaway 80

Mindenmás

| 2021.01.14. 11:05
Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Faye Dunaway Oscar-díjas színésznő, akit olyan klasszikusok főszerepében láthattunk, mint a Bonnie és Clyde, a Thomas Crown-ügy, a Kínai negyed vagy a Hálózat.

Szomjas György 80

Mindenmás

| 2020.11.26. 21:45
Nyolc évtized a Földön, több mint négy évtized a pályán. Ennyi pedig bőven elég volt ahhoz, hogy neve minden filmrajongónak és természetesen szakmabelinek egyet jelentsen a minőséggel. Munkássága megkerülhetetlen a hazai filmes szcénában. Szomjas …

85 éves Alain Delon, a filmvilág egyik élő legendája

Mindenmás

| 2020.11.08. 18:20
Ma ünnepli 85. születésnapját Alain Delon napjaink egyik utolsó élő filmlegendája. A francia színész először hazáját, majd Hollywoodot végül szép lassan az egész világot …

Megérkezett Pelé, és az MTK pályáján elszabadult a pokol

Mindenmás

| 2020.10.23. 15:35
Ma ünnepli a kerek 80. születésnapját a háromszoros brazil labdarúgó-világbajnok Pelé, a földkerekség egyik leghíresebb futballistája.

Fábri Zoltán klasszikusa is látható lesz a velencei filmfesztiválon

Hírek

| 2020.07.22. 14:05
Egy igazi magyar filmklasszikus is helyet kapott a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Fábri Zoltán Utószezon című filmjének felújított változatát …

90 éves Hollywood egyik megkerülhetetlen legendája, Clint Eastwood

Mindenmás

| 2020.05.31. 13:40
Rezzenéstelen arcú westernhős, Piszkos Harry, hős szerelmes, zseniális edző, zsémbes öregember és még napestig sorolhatnánk Clint Eastwood több évtizedes …

100 éve született az egyik legnagyobb olasz filmes, Federico Fellini

Mindenmás

| 2020.01.20. 15:00
Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a …