Sinkovits Imre - Az ezerarcú színész

Hírek

| Tündi | 2021.01.18. 12:25

Kétségtelen, hogy Sinkovits Imre volt a valaha élt egyik legzseniálisabb magyar színész, hiszen bármiben maximálisan megállta a helyét, aminek köze volt a színjátszáshoz, legyen szó színházról, filmről vagy akár a szinkronszínészetről.

A Nemzet Színésze ma 20 éve nincs köztünk, ezért most egy kicsit jobban górcső alá vesszük a filmes pályáját, noha életének szinte mindegy egyes szakaszáról külön esszét írhatnánk. 

Első filmszerepek

Filmszerepeinek sora még a főiskolai évekhez kapcsolhatóan kezdődik, és mindjárt első filmjét, az "Úttörők" címűt (1949) nem mutatják be soha. Majd a kor nagyobb filmjeiben egy-egy karakterszerepet alakít: a Rákóczi hadnagyában (1953) ő a Francia követ, a Föltámadott a tenger című kétrészes filmben (1953) Madarászt, a Különös ismertetőjelben (1955) Kótit, a Gábor diákban (1956) Süki Balázst,a Szakadékban (1956) Nagy Istvánt, a tanítót alakítja; aztán egy címszerep a Csodacsatárban (1956), amely zárja 1956-ig az első filmes korszakát.

Aztán mindenki legnagyobb meglepetésére már 1957-ben filmez. Talán nem mer az új Kádár rendszer Sinkovitshoz nyúlni, mert túlságosan is fókuszba kerül 1956-ban, sőt a nemzetközi figyelem is ráirányul. A politika bátortalan, nem meri, vagy nem akarja látványosan letaszítani a talapzatáról Sinkovits Imrét, esetleg tart attól, hogy ez túl van azon a határon, ami a népharagot újra lángra lobbanthatja. Érvényre jut a Kádár korszakot oly annyira jellemző kis lépés ide, kis lépés oda, ennek is meg annak is adjunk... 

Filmek 1956 után

A forradalom után aztán megint egy nem forgalmazható film címszerepe követi, A Nagyrozsdási esetben (1957) alakítja Gábriel Miskát, majd "Az igazi égszínkék" című (1957) rövidjátékfilm egyik epizódszereplője, és folytatódik a Külvárosi legendabeli (1957) Benkő szerepével, aztán egy kimagasló alakítás, ami újra focista szerep. Fábry filmjében, a Két félidő a pokolban címűben játssza a vagány, a krekk, fölényesség mögül is előbújó aranyszívű Ónódi II.-t, az egykori híres labdarúgót. Olyan partnerekkel, mint Benkő Gyula, Görbe János, Molnár Tibor, Gera Zoltán, Garas Dezső.

Fábry filmjét a "Győzni magyarok" szurkolói bekiabálásokkal tarkított jelenetei miatt túlzott nacionalizmus vádjával illeti a Film Színház Muzsika akkori kritikusa, Sas György és hozzáteszi : "... nagy erejű, hatásos, lebilincselő, ám végeredményében eszmeileg erősen vitatható mű." Ezzel a negatív kicsengésű kritikával, próbálja a hatalom elérni, hogy túlzottan ne kerülhessen fókuszba a film. Pedig a téma rendkívül aktuális jelbeszéd volt. A történetbeli német megszállók egy focimeccset erőszakolnak ki, amely során a fogollyá váló maroknyi magyar a nemzeti önérzetbe kapaszkodva tudja kifejteni sport-ellenállását. Önkétlen a párhuzam a megszálló szovjet csapatok és az itthon maradott, maroknyivá zsugorodott nemzet között 1956 után, csakhogy a tálalás úgy történik, hogy a politika ne tudjon beleszólni, Fábry projektálja a történetet "a nehéz, és átkos 1944-re".

Tizedes, meg még a többiek

Keleti Márton 1965-ös rendezésében A tizedes meg a többiek című filmben is a főszerepet játssza. A háború ironikus-komoly vígjátékának szív-jó-vagány tizedesét. Aki segít a bajba jutottakon, megpróbál életben maradni, élelemhez jutni, és ha kell még az ördögöt is kihívja ravaszul egy pókerpartira ebben a történelmi szatírában. "Az oroszok már a spájzban vannak!" - Major Tamás elhíresült mondata, azóta már szállóigévé lett. "A tizedes..." mindenféle statisztikát megdönt, és talán mai napig is minden idők legnézettebb magyar filmjévé, Sinkovits ennek kapcsán pedig talán a legnépszerűbb színészévé válik.

A történelmi témájú filmek nagy rendezője, Várkonyi Zoltán hívja meg 1968-ban "Az egri csillagok" egyik férfi főszerepére Sinkovits Imrét. Ő alakítja a legendás hőst, Dobó Istvánt, az egri várkapitányt. A katonák harcra készülő imája előtti kapitányi beszéde során elhangzó: "A Haza nem eladó, semmi áron." ugyan Gárdonyi sorai, ám Sinkovits előadásában más, sokkalta mélyebb értelmet kap. 

Gáspár-Menyhért-Boldizsár hármasában vesz részt Révész György filmjében, az "Egy szerelem három éjszakájában" (1967). Fábry Zoltán filmjében egy azóta filmtörténeti jelentőségűvé váló filmben, Az "Isten hozta, őrnagy úr!" (1969) című filmben alakítja Tót uramat, a tűzoltóparancsnokot, a szeszélyes őrnagyúr szerepében zseniálisan játszó Latinovits Zoltán partnereként. Később a darab színpadi változatában is viszontlátjuk. A következő évben Liszt Ferencet alakítja egy magyar történelmi filmben, a Szerelmi álmokban.

Csokonai Dorottyájának tévéfilmváltozatában (1973) Csokonai szerepét játssza Gobbi Hildával, öccsével Sinkó Lászlóval és személyes barátjával Agárdy Gáborral. Agárdy és Sinkovits a két elválaszthatatlan jóbarát. Több mint három évtizeden keresztül élik mindennapjaikat együtt, a színpadon és a közös öltözőikben, de mindig összhangban. Egyszer számvetést készítettek, hogy lassacskán több időt töltenek együtt a színházban, mint a családjukkal ki-ki otthon. Időről időre ellátogattak az elsőhöz, a magyar színjátszás megteremtőjének, Kelemen László sírjához, meggyomlálni, kicsinosítani, és megkoszorúzni azt,  mindezt csak úgy magánemberként.

A honfoglalás ezerszázadik évfordulójára készült, nagyszabású Honfoglalás című filmben Álmos vezér alakítója. Az 1996-os Retúr című filmdrámában Agárdy Gáborral, Bárdy Györggyel, Gera Zoltánnal és Kibédi Ervinnel idős öregurakat játszanak, akikkel senki nem törődik, és ezért a vonaton ülve beutazzák az egész országot. A vonat nem csak szálláshelyként, hanem baráti társaságként is szolgál.

Sokoldalúságát bizonyítja és generációk számára marad meg a Hupikék törpikék című népszerű rajzfilmsorozatban Törpapa magyar hangjaként, sőt a rajzfilm nyomán elkészülő oktató jellegű számítógépes játékprogram sorozatában is vállalja ezt a bölcs tisztségét.

Díjak és elismerések

Sinkovits pályafutása alatt szinte minden szakmai kitüntetést megkapott, amit csak lehetett. 1955-ben és 1962-ben Jászai Mari-díjjal, 1966-ban Kossuth-díjjal tüntették ki, 1970-ben érdemes művész, négy évvel később kiváló művész címet kapott. A Magyar Örökség-díjat 1996-ban ítélték oda neki, 1997-ben örökös tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. 2000-ben elsőként ő vehette át az először kiosztott nemzet színésze kitüntető címet, abban az évben a Magyar Művészeti Akadémia is tagjai sorába választotta.

Forrás: szineszkonyvtar.hu, Borító: origo.hu

Hozzászólások

További cikkek

Csillagot kaptak a Love Story főszereplői a hírességek sétányán

Hírek

| 2021.02.13. 15:15
Nem is időzíthették volna jobbkor a csillagok leleplezését, mint Valentin-napkor, hiszen a hollywoodi filmtörténelem egyik leghíresebb és egyben legtragikusabb …

Nincs magyar jelölt idén az Oscar-gálán

Hírek

| 2021.02.10. 12:10
Kedd éjjel nyilvánosságra hozták az Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listáját, mellyel kapcsolatban nekünk is volt miért izgulnunk, hiszen Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó …

Napi para: Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger, mint Dumb és Dumber

Mindenmás

| 2021.02.02. 10:20
Eléggé pörögnek mostanság a deepfake-videók, melyek között akadnak igazán zseniálisak, de baromi hátborzongatóak is, mint a mostani is, melyben …

Faye Dunaway 80

Mindenmás

| 2021.01.14. 11:05
Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Faye Dunaway Oscar-díjas színésznő, akit olyan klasszikusok főszerepében láthattunk, mint a Bonnie és Clyde, a Thomas Crown-ügy, a Kínai negyed vagy a Hálózat.

85 éves Alain Delon, a filmvilág egyik élő legendája

Mindenmás

| 2020.11.08. 18:20
Ma ünnepli 85. születésnapját Alain Delon napjaink egyik utolsó élő filmlegendája. A francia színész először hazáját, majd Hollywoodot végül szép lassan az egész világot …

Újra összeállt A Gyűrűk Ura ikonikus stábja egy videóchat erejéig

Mindenmás

| 2020.06.02. 11:40
Igazi csemege érkezett A Gyűrűk Ura rajongóknak A szépség és a szörnyeteg sztárjának, Josh Gad jóvoltából, aki összeröffentette a kult-fantasy ikonikus …

Rászorulókon segített Danny Trejo

Mindenmás

| 2020.05.11. 16:25
A rosszarcú mexikói, akit mindenki szeret, a B-kategóriás akciófilmek koronázatlan királya, a baltával faragott arcú Danny Trejo is bevetette magát a járvány elleni küzdelembe.

Napi jófejség: Matthew McConaughey online bingózott egy idősek otthona lakóival

Mindenmás

| 2020.04.08. 15:00
A koronavírus-járvány miatt most a sztároknak is hirtelen rengeteg idejük lett, hiszen most kivételesen otthon töltök az idejük nagy …

Senki nem tud olyan menőn az otthonmaradásra bírni, mint Samuel L. Jackson

Mindenmás

| 2020.04.01. 18:15
A járvány idején megszaporodtak az olyan posztok, videók, élőzések a közösségi médiában, ahol híres emberek kérnek mindenkit, hogy maradjon …

Már Robert De Niro is arra kér mindnekit, hogy maradjon otthon

Mindenmás

| 2020.03.24. 11:55
Lassan már felsorolni sem tudjuk, kik azok a sztárok, akik arra buzdítanak mindenkit, hogy maradjanak otthon a koronavírus-járvány mielőbbi megfékezésének érdekében. Most …