Befellegzett a Golden Globe-nak? - Már a legnagyobb nevek is bojkottálják az egyesületet

Hírek

| Tündi | 2021.05.11. 10:25

Újabb botrány van dagadóban Hollywoodban: épphogy kezdett volna lecsengeti a lassan már nevetségessé váló Me Too mozgalom, erre itt van egy újabb giga botrány, ami nem engedi eltűnni a süllyesztőben.

Az ügy pedig nem más, mint a Golden Globe, vagyis sokkal inkább az azokat odaítélő szervezet bojkottálása. Scarlett Johansson robbantotta a bombát a napokban, aki arra biztatta kollégáit, hogy bojkottálja a Golden Globe-díjakról döntő HFPA bizottságot. Kiadott egy közleményt, melyben elmondja, hogy azt szeretné, ha sokan csatlakoznának hozzá és megszakítanák a kapcsolatot az újságíró-szervezettel és úgy az egész díjátadóval. Johansson arról is írt, hogy érintkezései a HFPA-val (Hollywood Foreign Press Association,/Hollywoodi Külföldi Tudósítók Egyesülete) a szexuális zaklatás határán egyensúlyoztak:

Egy színésztől, amikor egy filmet promotál, elvárják, hogy részt vegyen a díjszezonban: sajtótájékoztatókon és a díjátadókon. Ez gyakran jelentette azt, hogy olyan szexista kérdéseket és megjegyzéseket kell elviselni egyes HFPA-tagoktól, amelyek a szexuális zaklatást súrolták.

Pontosan ez az oka annak is, hogy éveken keresztül nem voltam hajlandó részt venni a sajtótájékoztatóikon. A HFPA olyan szervezet, amelyet Harvey Weinstein-féle alakok legitimáltak, az iparág meg követte mindezt. Hacsak a szervezet nem visz véghez alapvető reformokat, azt gondolom, itt az ideje, hogy hátrébb lépjünk a HFPA-tól, és a szakma egységének fontosságára és erejére  fókuszáljunk.

- írta a Bosszúállók és az Elveszett jelentés sztárja.

Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy nem Johansson az első, aki kritizálta a HFPA-t, ugyanis az utóbbi években már több támadás is érte őket, mások mellett etikai problémák, diszkrimináció és megvesztegethetőség miatt, legutóbb pl, már Mark Ruffalo is felszólt az egyesület ellen. Eddig azonban hiába voltak a kisebb-nagyobb kiakadások, egy-két Instagramon leközölt vélemény, komolyabb változás még soha nem történt. Eddig.

Most ugyanis úgy látszik, hogy megtette a hatását, hogy Johansson egy amúgy is erre a témára érzékenyebb időben dobta le a Golden Globe-bombát, ugyanis nem kisebb név is csatlakozott a bojkotthoz, mint Tom Crusie.

Azt már eddig is nagyon jól tudtuk, hogy a színész nem szokott a levegőbe beszélni, illetve az sem elhanyagolható tény, és az is csak helyzet fontosságát jelzi, hogy nem is nagyon szokott belefolyni az ilyen, és ehhez hasonló hollywoodi ügyekbe.

Most viszont elég kemény beállt ő is az ügy mögé, és egyből azzal indított, hogy visszaadja az eddig elnyert 3 Golden Globe-díját. Az 58 éves színészt korábban a drámai alkotásban nyújtott legjobb főszereplőnek járó elismerést a Született július 4-ért és a Jerry Maguire-ért, a Magnóliában a legjobb mellékszereplő eljátszásáért tüntették ki.

Az pedig csak további érvágás a szervezetnek, hogy Cruise előtt már a Netflix, az Amazon és WarnerMedia is bojkottot jelentett be a Golden Globe ellen, az NBC tévécsatorna pedig bejelentette, hogy 2022-től nem közvetíti a díjátadót.

Szóval jelenleg úgy állunk, hogy legnagyobb nevek mentek neki a HFPA-nak, és az utóbbi évek próbálkozásaival ellentétben ennek bizony már ők is keményen érzik a súlyát. Egyelőre az olyan szokásos intézkedésekkel próbálják oldani a feszültséget, hogy megbíztak egy céget azzal, szerezzen a szervezet élére egy új vezérigazgatót, illetve egy olyan vezetőt is, aki a diverzitásért és a méltányosságért felel majd. Merthogy a rengeteg kritika közül az egyik, ami érte őket például az volt, hogy csak fehér tagjai vannak az egyesületnek. Emellett pedig azt is közölték, hogy felállítanak egy forródrótot is, ahol a hatalmi (szexuális) visszaéléseket lehet majd jelenteni majd.

Szóval nagyon úgy néz ki, hogy átrajzolódóban vannak Hollywood több évtizedes hagyományai, valamint a díjszezon kimenetele is, amiből szépen eltűnhet a süllyesztőben a Golden Globe, ha nem tesznek eleget a nyomásnak...

(Borító: magdelaine.net, Fotó: nme.com)

Hozzászólások

További cikkek

Tom Cruise az űrbe megy

Mindenmás

| 2022.10.13. 17:55
Eddig csak ötlet volt, de most már az Universal is megerősítette a hírt.

Tom Cruise egy repülő szárnyán bizonyította be újra, hogy számára semmi sem lehetetlen

Mindenmás

| 2022.09.06. 18:00
A tőle megszokott extrém módon promózta a legújabb Mission: Impossible-mozit.

Beperelték a Netflixet A vezércsel miatt

Hírek

| 2021.09.18. 13:45
Elég kellemetlen helyzetbe került a streaming-óriás, ugyanis az utóbbi idők egyik legnépszerűbb sorozata, A vezércsel miatt beperelték, ráadásul nem is akárki.

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Hírek

| 2021.09.02. 13:40
Mikor végre már kezdtünk fellélegezni, hogy visszaállnak a dolgok a régi kerékvágásba a járvány ellenére is, ismét egyre több premiercsúszásról …

Tom Cruise naponta 30-szor vetette magát a mélybe a legújabb Mission: Impossible-film kedvéért

Hírek

| 2021.08.27. 13:35
Semmi különös, csak egy szokásos munkanap Tom Cruise világában.

Scarlett Johansson is csatlakozott Wes Anderson új filmjéhez

Hírek

| 2021.08.17. 16:40
Egyre brutálisabb neveket vonultat fel Wes Anderson legújabb filmje.

Scarlett Johansson beperelte a Disney-t

Hírek

| 2021.07.30. 11:55
Az utóbbi években egyre több balhét szülő mozi vs. streaming vita áll a háttérben.

Jövőre is versenyezhetnek az Oscarért az online bemutatott filmek

Hírek

| 2021.05.28. 16:50
Korábban még eléggé tiltakozott az Akadémia azon javaslat ellen, hogy az online platformra készülő filmek is versenyezhessenek az Oscar-díjért és eredetileg úgy …

Budapest utcáin zúznak a Fekete Özvegy legújabb kedvcsinálójában

Hírek

| 2021.05.17. 20:10
Nemcsak a Marvel-rajongók várják a koronavírus-járvány miatt hányattatott sorsú Fekete Özvegyet, hanem mi magyarok is, hiszen több jelenetet hazánkban …

Megvan, miről fog szólni Harry herceg és Meghan Markle első Netflixes produkciója

Hírek

| 2021.04.07. 09:40
Már egy ideje lehetett tudni, hogy az Amerikába költöző Harry herceg és Meghan Markle a filmek és sorozatok világába is belekóstol …