Visszatér a Cannes-i Fimfesztiválra Mészáros Márta klasszikusa

Hírek

| Tündi | 2021.06.24. 17:35

Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje meghívást kapott az idei cannes-i filmfesztivál Cannes Classics programjába.

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint ez néhány éven belül a hatodik magyar film, ami bekerült ebbe a szekcióba Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Fábri Zoltán Körhinta, Bacsó Péter A tanú és Sára Sándor Feldobott kő című alkotásai után. A fesztiválra Mészáros Márta és a Napló gyermekeimnek operatőre, Jancsó Nyika is ellátogat.

A Napló-sorozat első részében Mészáros közvetve saját fiatalkorát dolgozta fel. A filmet 1984-ben a cannes-i zsűri nagydíjával jutalmazták. Az író-rendező idén ünnepli kilencvenedik születésnapját, a világ legjelentősebb női filmalkotóinak egyikeként, Agnès Varda és Vera Chytilová pályatársaként hivatkozik rá a közlemény, aki 1968 óta rendez szerzői filmeket.

Egész életművét végigkísérték az árvaság, a női identitáskeresés, szeretetvágy, az elmagányosodás jellegzetes témái. Öntudatos nőalakjainak lázadása mentén olyan szociológiai hátteret rajzolt fel a hetvenes évek Magyarországáról a női lélek nézőpontjából, amelyet más senki

– írja a Filmintézet.

Azonban nem csak Mészáros Márta lesz jelen a világhírű nemzetközi filmfesztiválon, ugyanis a hivatalos programba három magyar alkotás is meghívást kapott. Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje az Arany Pálmáért versenyezhet, Mundruczó Kornél Evolúcióját a fesztivál idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premieres válogatásban mutatják be, Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be.

A 74. cannes-i fesztivált július 6. és 17. között rendezik meg, a nemzetközi zsűri elnöke Spike Lee amerikai filmrendező lesz.

(Borító:maszol.ro)

Hozzászólások

További cikkek

Ingyenesen nézhető animációs filmeket tesz elérhetővé a FILMIO

Hírek

| 2022.05.26. 12:05
A streaming platform ezzel akar kedveskedni gyereknap alkalmából (nem csak gyerekeknek).

Tömeghipnózissal készülnek a Göteborgi Filmfesztiválra

Mindenmás

| 2022.01.05. 14:30
Skandinávia legnagyobb filmmustrája eddig sem a megszokott programjairól volt híres és természetesen ez most sem lesz másként.

Évzáró videóban eleveníti fel a hazai filmes sikereket a Nemzeti Filmintézet

Hírek

| 2021.12.29. 16:10
A videó nemcsak az eredményekre, hanem a magyar film 120 éves jubileumára is megemlékezik.

Szabó István Martin Scorsese-vel együtt kap életműdíjat

Hírek

| 2021.11.20. 11:30
A két rendező India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján veheti át az elismerést szombat este az egyetemes filmművészethez való kiváló hozzájárulásukért.

A világ egyik legnevesebb horrorfilmfesztiválján versenyez az Oscar-nevezett magyar film

Hírek

| 2021.10.12. 13:45
Nemrégiben derült ki, hogy a Post Mortem című horrorral szállunk be az Oscar-versenybe, de addig sincs megállás, most a Toronto …

A legjobb rendező és a legjobb operatőr díját is magyar kapta az Otranto filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.28. 16:20
Tovább folytatódik a magyar filmek diadalmenete.

Négy estén át ingyen mozizhat a közönség a Bazilika előtt

Hírek

| 2021.09.19. 09:50
Végre ismét ingyenes vetítésekkel várja a közönséget a Szent István téren, a Bazilika előtt a Budapesti Klasszikus Film Maraton.

Magyar díjjal ért véget a Velencei filmfesztivál

Hírek

| 2021.09.12. 16:10
Véget ért az egyik legrangosabb filmfesztivál, ahol nemcsak magyar film kapott elismerést, hanem természetesen kiderült, ki kapta a fődíjat.

Rangos díjat kapott Fabricius Gábor filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.11. 11:35
A leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása a Velencei …

Sharon Stone kapja a Zürichi Fesztivál Arany Ikon-díját

Mindenmás

| 2021.08.27. 14:40
Sharon Stone elismerésben részesül a 17. Zürichi Filmfesztiválon, a hollywoodi dívát Arany Ikon-díjjal tüntetik ki.