Oscar-díj: magyar díjazott és egy Will Smith pofon

Hírek

| movie.hu | 2022.03.28. 07:00

A CODA kapta a legjobb film díját, Jane Campion pedig a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért vasárnap este a 94. Oscar-díjátadó ceremónián Los Angelesben.

Persze a nagy show, az élő adás előtt nyolc kategóriában már átadták vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban az Oscar-díjakat. Ezek közül négyet a Dűne alkotói vehettek át.

Aztán az első győztesek között volt Hans Zimmer zeneszerző is, aki csaknem 30 évvel az első után nyerte el második Oscar-szobrát a Dűne filmzenéjéért. A Dűne emellett a legjobb vágás, hang és produkciós tervezés Oscar-díját is megkapta. Ez utóbbi nekünk magyaroknak is siker, hiszen ezzel Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője nyerte az Oscar-díjat Patrice Vermette látványtervezővel együtt. 

A Frank Herbert klasszikusából Denis Villeneuve rendezésében született Dűne részben Magyarországon készült. A produkció a velencei filmfesztiválon debütált. Sipos Zsuzsanna március közepén már a brit filmakadémia BAFTA-díját is elnyerte munkájáért.

A rövid dokumentumfilmek kategóriájában a The Queen of Basketball című produkció győzött, a legjobb animációs rövidfilm díját a The Windshield Wiper kapta, a legjobb kisjátékfilmnek járó Oscart pedig a The Long Goodbye. A smink és haj-kategóriában a Tammy Faye szemei című film győzött. A nyolc kategória győzteseinek köszönőbeszédeit az élő adásban szerkesztve adták le a 94. Oscar-díjátadó gálán.

A japán Vezess helyettem című háromórás dráma nyerte el a legjobb nemzetközi film Oscar-díját. A filmet Hamagucsi Rjuszuke rendezte Murakami Haruki novellája alapján. Ez az ötödik alkalom, hogy Japán film kapta meg a kategória díját.

A legjobb nemzetközi film Oscarjáért az olasz Isten keze, A világ legrosszabb embere című norvég alkotás, a Menekülés című dán animációs dokumentumfilm és a butáni Lunana: A Yak in the Classroom versenyzett még.

Az eredeti forgatókönyvek mezőnyében Kenneth Branagh nyerte az Oscart Belfast című filmjével, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot pedig a CODA írója, Sidan Heder vehette át.

Hamarosan jöttek a fontosabb díjak is, melyek közül az elsőkett a West Side Story afrolatin színésznője, Ariana DeBose és Troy Kotsur, a CODA siket színésze kapta mint a legjobb mellékszereplők. A Steven Spielberg rendezésében forgatott musicalben éneklő, táncoló, játszó DeBose az első afrolatin és nyíltan LMBTQ-színész, aki Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A 31 éves színésznő a díját azoknak ajánlotta, akiknek valaha megkérdőjelezték identitását.

Troy Kotsur jeltolmács segítségével mondott köszönetet az amerikai filmakadémiának a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjért. Az 53 éves Kotsur az első siket férfi színész, aki Oscar-díjat nyert.

A legjobb animációs film Oscarját az Encanto alkotói kapták.

Ezek után folytatódott a Dűne sikerszériája, hiszen a film operatőre, Greg Fraiser is Oscar-díjas lett, és Denis Villeneuve sci-fije nyerte el a legjobb vizuális effektusokért járó Oscar-díjat is.

A legjobb színész díját Will Smith nyerte el a Richard király című film címszerepéért. Smith ekkor már túl volt egy színpadralépésen, hiszen pár perccel korábban az egész közönségben meghűlt a vér, amikor a színész felugrott a színpadra, és behúzott egyet Chris Rocknak, aki felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött.

Elsőre megrendezett jelenetnek tűnt, ám utána megváltozott a hangulat, mikor Will Smith trágár szavakkal, fennhangon ordította, hogy Chris Rock ne vegye a szájára a felesége nevét. Egyébként Smith felesége egy betegség (alopecia) miatt veszítette el a haját, tehát a vicc valóban nem volt túl izléses. 

 A kiborult Smitht a szintén jelölt Denzel Washington is nyugtatgatta. Nem sokkal később amikor Smith mehetett fel átvenni a díjat a Richard király főszerepéért, köszönőbeszédében bocsánatot kért az akadémiától és jelölttársától a történtekért. Egyben könnyek közt idézte Washingtont, aki azt mondta neki, hogy "amikor a csúcson vagy, akkor kell a legjobban vigyázni". Arról is beszélt, hogy pont úgy viselkedett, ahogy a filmbéli karakteréről, a Williams-nővérek apukájáról is állították: mint egy őrült apa, de a szeretet szerinte olykor őrült dolgokra késztet.

A legjobb színésznő díját Jessica Chastain vehette át a Tammy Faye szemei című filmért a hollywoodi díjátadó gálán.

Végül a CODA kapta a legjobb film díját. A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. A film egy siket családban felnövő halló gyermekről szól, aki énekes szeretne lenni. A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek - Marlee Matlin és Troy Kotsur - alakították a lány szüleit. Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta az estén. Ő az első siket férfi színész, aki Oscar-díjas lett.

A rendezői Oscart A kutya karmai közt című filmjéért Jane Campion vehette át, az új-zélandi származású művész a harmadik nő, aki rendezői Oscart kapott az amerikai filmakadémiától.

Az amerikai filmakadémia idén a közönség Twitter-szavazatai alapján a kedvenc film kategóriában is győztest hirdetett: a legtöbb szavazatot Zack Snyder A holtak hadserege című horrorja kapta a rajongóktól. Az Oscar-díjjal nem járó, nem hivatalos kategóriát azért hozták létre, hogy elismerésben részesüljön egy 2021-ben bemutatott népszerű film, függetlenül attól, hogy kapott-e jelölést az Oscar-díjra. Gratulálnánk is a díjhoz, ha megérdemelt lenne, de ha véletlenül nem látták, nem veszítettek semmit.

Címkék: Oscar

Hozzászólások

További cikkek

Senki nem számított az Oscar-jelölésére, vizsgálatot is indítottak az ügyben

Hírek

| 2023.01.29. 14:50
Mindenkit meglepett Andrea Riseborough felbukkanása a legjobb női főszereplő kategóriájában.

Megvannak az idei Oscar-jelöltek

Hírek

| 2023.01.24. 16:55
Nem sok meglepetést okozott a jelöltek listája.

Oscar-díj: Tíz kategória szűkített listáját hozta nyilvánosságra az amerikai filmakadémia

Hírek

| 2022.12.22. 09:50
Ebből a mezőnyből kerülnek majd ki az januárban Oscar-jelöltek.

Kiderült, melyik filmet nevezi Magyarország az Oscarra

Hírek

| 2022.09.08. 18:15
Végre megtudtuk, hogy melyik moziért lehet izgulni az Oscar-versenyben. Tősér Ádám taxisblokádról készülő Blokád című alkotása lett a befutó.

Oscar-díjat kap Michael J. Fox

Hírek

| 2022.06.22. 13:30
De nemcsak „Marty McFly”, hanem Euzhan Palcy, Diane Warren és Peter Weir is tiszteletbeli Oscart kap idén novemberben.

Tíz évre kitiltották az Oscar-gáláról Will Smith-t

Hírek

| 2022.04.09. 09:30
Nem kifizetődő élő adásban pofozkodni.

Beyoncé és Billie Eilish is fellép a vasárnapi Oscar-díjátadón

Mindenmás

| 2022.03.23. 18:30
Nemcsak a színészeknek, hanem az énekeseknek is kijár majd a reflektorfényből.

Magyar is van az Oscar-jelöltek között

Hírek

| 2022.02.08. 16:10
Bár évről évre egyre kevesebb embert érdekel az Oscar-gála, most egy kicsit legalább mi is izgulhatunk majd az átadón.

Kiesett az Oscar-versenyből a magyar horror

Hírek

| 2021.12.22. 14:00
Magyarország a Post Mortem című filmet nevezte Oscarra, de a díjátadó szűkített listájába már nem fért bele.

Horrorfilmmel nevezünk az Oscarra

Hírek

| 2021.10.06. 11:35
Döntött az Oscar-díjra nevező bizottság: Bergendy Péter Post Mortem című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar versenyben a „nemzetközi film” kategóriában.