II. Erzsébet királynő élete a filmvásznon

Mindenmás

| Zita | 2022.09.08. 20:40

Az egyik legmeghatározóbb személy volt a világon, milliók imádták, egy ország, egy birodalom jelképe volt. A 96 évesen elhunyt II. Erzsébet élete szó szerint filmbe illő volt, így nem véletlen, hogy a filmeseket is megihlette.

Nincs olyan ember, aki ne ismerné II. Erzsébetet, ne tudna mondani róla legalább három dolgot még úgy is, hogy a királyi udvar százszor is átgondolja, hogy mit közöl a családról, legfőképpen a királynőről.

Persze számos dokumentumfilm készült a királyi családról, ám a filmesek nem árasztottak el minket Erzsébet életét feldolgozó alkotásokkal. Viszont azért így is akad pár film és sorozat, aminek fókuszában ő áll.

A király beszéde

Kezdjük is a legelején, pontosabban a kis Erzsébet életének elején, amikor is még szó nem volt uralkodásról, sőt, még édesapjának, VI. Györgynek sem kellett volna a trónra kerülnie, ám az élet (és hatalmas szerelem VIII. Eduárd és egy amerikai nő közt) ezt átírta. A király beszédében még afféle mellékszereplőként jelenik meg Erzsébet, de a film megmutatja az, hogy honnan, milyen körülmények közül indult.

A korona

Ez  sorozat kiváló részletességgel és feszültséggel mutatja be nemcsak a királynő, hanem az egész királyi család életét. A király beszédében csupán egy kis ízelítőt kaptunk a kis Erzsébetből, A korona már sokkal pontosabban mutatja be a lányt, aki nem elég, hogy elveszíti édesapját, de egy egész birodalom élére kell állnia rendkívül fiatalon. És hogy ezek után hogyan boldogul több mint hetven éven át? A sorozat természetesen ezen az úton is végigvezet minket.

Hercegnők éjszakája

Talán nem annyira ismert, mint a két fent említett film, ami Margitot és Erzsébetet emeli a történet középpontjába, akik 1945-ben elszöknek, hogy a néppel ünnepeljék meg a háború végét. A film természetesen erősen vegyíti a fiktív és valós elemeket, ugyanis valójában nem történt szökés és igazi buli sem volt, ám az igaz, hogy a nép közé mentek és ünnepelték a történelmi eseményt.

A királynő

Erzsébetnek számos megformálója akadt már az évek során, de talán az egyik legjobb Helen Mirren A királynőben. (Érdekesség, hogy Mirren I. Erzsébetet is alakította már egy sorozatban.) Nem véletlen, hogy az Oscart is megkapta érte. A történet egyszerre szomorú, drámai és rendkívül feszült a királyi család egyik legnehezebb időszakáról.

Hozzászólások