ILYEN SCI-FIRE VÁRTUNK MÁR RÉGÓTA – ÉRKEZÉS

Kritikák

| Zita | 2016.11.10. 12:35

Denis Villeneuve nemrég tűnt csak fel a rendezői palettán a nagyközönség számára, de elég hamar bebizonyította, hogy helye van a nagyok között. Filmjei egytől-egyig valami pluszt és zsigeri élményt adnak a nézőnek, így nem csoda, ha az Érkezés volt idén az egyik legjobban várt film. Nem csak a sejtelmes felvezetés miatt amit az előzetesek sugalltak, hanem természetesen a rendező kvalitásai miatt is.

Az Érkezés végre megérkezett, és nem meglepetés, hogy megérte rá várni. A Villeneuve-re jellemző különleges látásmód annyira kellett már a futószalagon gyártott álomgyár-szerű mozik közé, mint egy falat kenyér. Szerencsére évek óta ízlelgethetjük már ezt, hiszen a Felperzselt föld, az Ellenség, a Fogságban és a Sicario után sem pukkadt ki az a lufi, ami a kanadai rendezőt a felszínen tartja.

Legújabb mozija sem a megszokott klisés sci-fik közé tartozik (meglepő is lenne), annak ellenére, hogy a szinopszis alapján akár annak is tűnhetne: rejtélyes űrhajók érkeznek meg a Föld különböző pontjaira, ami egyértelmű inváziónak tűnik, ám a feszültséget leginkább az adja, hogy az idegenek nem tesznek semmit. Megfigyelnek? Készülnek valamire? Kommunikálnak-e egymással? És egyáltalán mit akarnak tőlünk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a tudósokból álló maroknyi csoport is élükön egy katonával (Forest Whitaker), egy fizikussal (Jeremy Renner) és egy nyelvészprofesszorral (Amy Adams). Elsődleges cél a kommunikáció megteremtése az idegenekkel, de már az is gondot okoz, hogy az emberek egymással megértessék magukat.

Villeneuve filmje a sci-fi műfajának egészen emberközeli oldalát mutatja be, ami nem is igazán a Föld inváziójáról és az idegen lényekről szól, hanem inkább rólunk, az emberi kapcsolatainkról, és arról, hogy a kommunikáció és érzelem, ami minket leginkább összeköt, mennyire sérülékeny és összetett rendszert képez a mindennapjainkban. Mindezt úgy, hogy nem lesz ömlengős a végeredmény, hanem meglepően zsigerig tud hatolni emocionálisan, anélkül, hogy a hollywoodi giccspalettához nyúlna.

Lassan hömpölygő történetet rak elénk, amiben a játékidő alatt a főszereplővel együtt eszmélünk fel arra, hogy teljesen más momentumokra kell figyelnünk, mint ahogy azt gondoltuk, így a váratlan csavar és a film jelentése új súlypontot talál magának, amitől az Érkezés egy igazán üdítő és egyedi színfoltja lesz a zsánernek. Az invázió és az ufók csupán indítékként, egyfajta ugródeszkaként szolgálnak arra, hogy komolyabb gondolatokat közöljön a történet, amolyan álcaként használva a sejtelmes – de midenképpen látványos – űrhajókat és lényeket. Így ironikus módon egy  „nem-sci-fi sci-fi” lett az egyik legjobb ebben a műfajban.

Rendezéseit nézve elmondható, hogy Denis Villeneuve neve egyet jelent a klasszikus zsánerek vérfrissítésével, ami nem csak érzelmi, de szellemi löketet is ad a nézőnek, nem beszélve a magával ragadó látvány- és hangzásvilággal. Ezt az élményt pedig szerencsére sokáig fogjuk még élvezni; legközelebb például a nálunk forgatott Szárnyas fejvadász folytatásakor

Érkezés

Érkezés

Eredeti filmcím:Arrival
IMDB pontszám:8,5
Megjelenés éve:2016
Műfaj:sci-fi, drama, mistery
Film hossza:116 perc
Nyelv és ország:angol | USA
Rendező/k:Denis Villeneuve
Író/k:Eric Heisserer

Hozzászólások

További cikkek

Jeremy Renner megdöbbentő részletet árult el balesetével kapcsolatban

Mindenmás

| 2023.01.22. 14:15
Hosszú gyógyulás vár a színészre, aki már otthonából üzent a rajongóknak.

Jó hírek érkeztek Jeremy Rennerről

Mindenmás

| 2023.01.18. 07:25
A színész ezentúl otthon gyógyul.

Kórházi ágyáról üzent Jeremy Renner

Mindenmás

| 2023.01.04. 07:40
A pár napja balesetet szenvedett színész túlvan már két műtéten és bár még gépelni nem tud, egy fotóval üzent rajongóinak.

Balesetet szenvedett, kritikus állapotban van Jeremy Renner

Mindenmás

| 2023.01.02. 07:40
A színész hóeltakarítás közben sérült meg súlyosan.

Taroltak a streamingszolgáltatók az idei Emmy-gálán

Hírek

| 2021.09.20. 16:40
Helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezték a televíziós produkciók Oscar-díjának tartott Emmy-gálát.

Rangos díjat kapott Fabricius Gábor filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

Hírek

| 2021.09.11. 11:35
A leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása a Velencei …

Olyan jól nyitott a Free Guy, hogy a Disney máris folytatást akar

Hírek

| 2021.08.16. 13:30
Ez gyors volt: épphogy bemutatták a Free Guy-t a mozikban, máris berendelték a folytatást.

Jön a Szörnyella folytatása

Hírek

| 2021.08.14. 15:55
Még csak a nyár elején mutatták be a Szörnyella című filmet, de mér be is jelentették a folytatását.

Befutott a Gucci-gyilkosságról szóló film magyar előzetese

Hírek

| 2021.08.05. 16:20
Már a fél világot lázban tartja Ridley Scott legújabb rendezése, melyben ezúttal a vérszomjas űrlények helyett a Gucci családé lesz a főszerep.

Portugáliában zsebelt be díjat az Apró mesék

Hírek

| 2021.08.04. 07:45
Újabb rangos elismerésben részesült Szász Attila Apró mesék című filmje: ezúttal Portugáliában zsebelt be egy legjobb forgatókönyvnek járó díját és egy elismerő oklevelet az Avanca …