Mocsok a reflektorfényen túl – Éjszakai ragadozók

Kritikák

| Zita | 2016.11.17. 10:10

A mostani felhozatalt tekintve ritka az, ha egy film akkora hatással van az emberre, hogy a megnézése után sem tudja levetkőzni magáról azt a súlyos hangulatot, amit két órán keresztül megtapasztalt a moziteremben. Eddig talán az Érkezés volt ilyen hatásos, de most az Éjszakai ragadozók vette át a stafétát.

Ennél szorosabb párhuzamot nem is kell a két film között vonni (ha csak azt nem, hogy mindegyikben Amy Adams a főszereplő), mert mindegyik másképp és más miatt hat. Az Éjszakai ragadozók már a címében is nyugtalanságot hordoz, de a játékidő egészén is fenntartja ezt. A csillogó, felszínes és sznob Los Angelesi partik miliőjében Susannak (Amy Adams) mindene megvan, menő művész, de – ahogy az lenni szokott – nem érzi teljesnek életét. Férjével elhidegültek egymástól, a látszólag tökéletes világ, amit kialakított magának teljesen üres. Ekkor kerül képbe 20 éve nem látott férje (Jake Gyllenhaal), aki új könyvét küldi el neki véleményezésre. A nő elkezdi olvasni, ami előttünk is megelevenedik (egy család bántalmazásáról a kietlen texasi sivárságban, gyilkosságról, nyomozásról és keserves igazságtételről), majd Susan aggasztó és szomorú párhuzamot vél felfedezni volt férjével való közös múltja és a könyv között. Így a három szál - Susan élete, a fikció és a múlt - összefonódik szép lassan.

Brutális mozi, ami nem elsősorban a cselekménye(i) miatt az, hanem a nézőre gyakorolt hatása miatt. A kényelmetlen, feszengő és folytonosan lappangó nyugtalanság egy percig sem hagy alább, sunyi és kérlelhetetlen módon kúszik bele az ember lelkébe és agyába, olyannyira, hogy a bőrünk alatt érezzük, és nehezen lehet tőle megszabadulni. Érdekes érzés ez, de valahol viszont borzasztó jó is; egy film, ami igazán eléri célját, hatással van ránk, bár utáljuk magát az érzést, de közben lubickolunk is benne. A zsánerek/történetszálak között való ugrálás és (a vágó nagyszerű munkájának köszönhetően) összefonódás pedig még rétegzettebbé és sokoldalúbbá teszik a történetet. A máz alatt rejtőzködő fertő motívuma végig kíséri a filmet, amihez nagyban hozzájárul az is, hogy a rendező az a Tom Ford, aki évek óta az egyik legismertebb divattervező Amerikában. És ki más tudná jobban, hogy a szépen megkreált emberek és luxuspartik mögött mi van? Ironikus, hogy pont az az ember mesél kritikusan erről a világról, aki ebből él, viszont így – ha nem is túl kreatív maga a fő vonulat – esetleg hitelesebb. (Hiszen Ford is Texasból indult, majd onnan került fel a csúcsra.) A film két végletet mutat be: a szépséget és a nyomorúságot, de nem csak külsőség kapcsán, hanem minden értelemben. A lelki tortúra, a kétségbeesés, az élet és halál látszólagossága, az elveszettség és a bizonytalanság minden téren megjelenik, hiába sikeres az ember, vagy épp elveszett.

Az Éjszakai ragadozók egy fülledt thriller, ami nem a megszokott klisék segítségével (erotika, véres jelenetek stb…) éri el célját. A kizökkentő vizuális kezdés után a három történetet is gyönyörűen kapcsolja össze képpárokkal, de elsősorban a hangulattal játszik, így izgalmas és érdekes elegyet alkot, ami reflektál a történet(ek)re is; a látszaton túl (ami lássuk be tényleg szemet gyönyörködtető még akkor is, ha maga a téma, amit mutat, nem az) a sugallmazás, a lappangó feszültség az, ami igazán fő jellemzője a filmnek, így elérve azt, hogy ne felejtsük el egykönnyen az Éjszakai ragadozókat. 

Éjszakai ragadozók

Éjszakai ragadozók

Eredeti filmcím:Nocturnal Animals
IMDB pontszám:6,65
Megjelenés éve:2016
Műfaj:Thriller, Drama
Film hossza:117 perc
Költségvetés és bevétel:$20,000,000 | $0
Nyelv és ország:English | US
Rendező/k:Tom Ford
Író/k:Tom Ford, Austin Wright

Hozzászólások

További cikkek

Egész hétvégén ingyenes magyar filmekkel ünnepelhetjük a Magyar Film Napját

Mindenmás

| 2021.04.27. 18:10
Ha az időjárás továbbra is a bolondját járatja velünk, akkor már meg is van a tökéletes hétvégi program, ugyanis végig magyar filmek …

Először szerepel együtt Sandra Bullock és Brad Pitt

Hírek

| 2021.04.20. 10:55
Igazi csemege van kilátásban a filmrajongók számára, ugyanis először fog közös filmben szerepelni Sandra Bullock és Brad Pitt, ráadásul rögtön egy akciófilmmel indítanak.

Nincs megállás: Jön a Fűrész 10

Hírek

| 2021.04.09. 10:30
Nagyon rápörögtek Amerikában a gyomorforgató jelenetekben tobzódó Fűrész szériára, hiszen még be sem mutatták a 9. felvonást, a Spirál: Fűrész hagyatékát már be is jelentették, hogy készül a 10. film is.

Stallone biztosan nem tér vissza a Creed 3. részében

Hírek

| 2021.04.07. 17:55
Eddig még csak pletyka szinten lehetett róla hallani, de most már biztos, hogy Sylvester Stallone nélkül érkezik a Creed harmadik felvonása.

Befutott Guy Ritchie új akciófilmjének előzetese, amelyben Jason Statham mindenkit kicsinál

Hírek

| 2021.03.30. 18:20
Guy Ritchie-nek az utóbbi években bőven voltak mellényúlásai, (elég csak az egyik legutóbbi borzalomra, az Aladdinra …

Berágtak Tom Hanksre és Steven Spielbergre az angol falusiak

Mindenmás

| 2021.03.27. 11:45
A többszörös Oscar-díjas filmesekre egy angliai falucska lakói akadtak ki, miután a környékükön forgatott II. világháborús alkotás miatt lassan már egy éve nincs nyugtuk.

Helen Mirren lesz a Shazam! folytatásának a főgonosza

Hírek

| 2021.03.24. 17:40
Igazi pozitív csalódás volt 2019-es Shazam! a DC-től, hiszen végre lazítottak egy kicsit a barmi nyomasztó atmoszférán, amihez eléggé ragaszkodnak, ennek pedig egyből meg is lett az …

Vin Diesel 10 éves fia is beszállt a Halálos iramban szériába

Mindenmás

| 2021.03.23. 16:10
Úgy látszik, hogy már nem csak franchise történetében fektetnek nagy hangsúlyt a családra, hanem a való életben is, mint kiderült, az egyik főszereplő, Vin Diesel fia …

Az Ígéretes fiatal nő és a Borat 2. nyerte az amerikai forgatókönyvírói céh fődíjait

Hírek

| 2021.03.22. 12:35
Még ha nem is a megszokott kerékvágásban, de azért szép lassan halad előre az idei díjszezon, melynek egyik legújabb …

Oscar-díjra jelölték Mundruczó Kornél filmjének főszereplőjét

Hírek

| 2021.03.16. 08:45
Mint ahogy azt sajnos az elmúlt egy évben már megszokhattuk a koronavírus-járvány miatt minden a feje tetejére állt, így az idei Oscar-díjátadó is.