Mindent tudsz, és semmit sem - A szobalány

Kritikák

| Zita | 2016.12.02. 16:45

Ha koreai film, akkor Park Chan-wook. Vagyis bosszú, nagyszerű akciójelenetek, perverzió és erőszak. Izgalmas elegy ez, és eddig már sokszor be is bizonyította a rendező, hogy a vérében van az effajta történetek megalkotása, könnyedén bánik velük, elég csak A bosszú ura, Oldboy, A bosszú asszonya című filmjeire gondolni. Legújabb filmjénél eltér a már megszokott rendezői attitűdtől, viszont pont ettől lesz friss és nagyszerű élmény A szobalány.

A ’30-as évek Koreájában járunk, ahol Hideko egy hatalmas házban tengeti életét. Perverz nagybátyjával él itt, aki arra kényszeríti, hogy pornókönyvekből olvasson fel gazdag férfiaknak. Egy Grófként emlegetett férfi viszont feleségül szeretné venni Hidekot, ám a bácsikával és a lánnyal nem olyan egyszerű bánni, így a szélhámoslányt, Sookee-t béreli fel, hogy szobalányként férkőzzön úrnője kegyeibe és beszélje rá a házasságra. A csavarok sorozatának első szegmense ekkor tárul elénk: Sookee és Hideko között erőteljes vonzalom alakul ki. Így adódik a kérdés, egyben probléma: mi legyen a Gróffal kötött egyezséggel? Ki kit válasszon ebben a sajátos szerelmi háromszögben?

A szinopszis alapján lehetne egy már megszokott ármány és szerelem-féle történet, de nem akkor, ha Park Chan-wooknak hívják a rendezőt. A már emlegetett bosszú, erőszak és perverzió itt is feltűnik, csak az arány lesz más. Annyira más, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Park folyamatosan csűri-csavarja történetét, viszont olyan jó érzékkel adagolva, hogy nem válik kuszává, épp ellenkezőleg: folyamatosan felfrissül és egyre csak fokozódik, kinyílik, formálódik a narratíva.  A két óra húsz perc kegyetlennek hangzik egy film esetében, viszont itt a szövevényes szélhámosfilm sajátosságok miatt megérdemli a hosszabb játékidőt. A „senki sem az, akinek látszik” jelleg alapköve Park mozijának, amit három szegmensre oszt fel, vagyis a nézővel háromszor fordul meg a világ röpke két óra alatt, egyben teljesen más színezetet kap nem csak a történet, hanem a benne szereplők is. A motivációjukat, személyiségüket és történetüket tekintve folyamatosan változik, hullámzik a mi nézőpontunk is, ahogy – szó szerint – a már látott jeleneteket is újranézzük, csak más szemszögből. Egy nagyszerű és üdítő tánc ez, ahol Park a táncmester, mi pedig élvezzük, ahogy irányítanak minket. Mert nem a megszokott lépéseket járjuk a rendezővel, hanem egy egyedi mutatvány részesei leszünk.

A szobalány erőssége viszont nem csak a történetmesélésben rejlik, hanem a rendezőtől már megszokott szemet gyönyörködtető vizualitásban is. Gyakorlatilag egy mozgó festménysorozatot alkot meg, ami látszólag gyönyörű, de a történet egyre mocskosabb volta miatt plusz jelentéssel és érdekes bukéval bontakozik ki a szemünk előtt.

Park Chan-wook nevére nem véletlenül kapják fel a fejüket azok, akik már láttak tőle bármilyen rendezést. A filmkészítést mesterien műveli minden eszközével, örömtelien játszik, nem csak az adott történettel, és annak megvalósításával, hanem velünk nézőkkel is. És valljuk be, ezt mi nem bánjuk. Sőt. Így megbizonyosodhatunk róla, hogy A szobalány egy újabb példa arra, hogy a film is művészet.

A szobalány

A szobalány

Eredeti filmcím:Ah-ga-ssi
IMDB pontszám:8.1
Megjelenés éve:2016
Műfaj:dráma, romantika, thriller
Film hossza:144 perc
Nyelv és ország:koreai | Dél-Korea
Rendező/k:Chan-wook Park
Író/k:Sarah Waters

Hozzászólások

További cikkek

Egész hétvégén ingyenes magyar filmekkel ünnepelhetjük a Magyar Film Napját

Mindenmás

| 2021.04.27. 18:10
Ha az időjárás továbbra is a bolondját járatja velünk, akkor már meg is van a tökéletes hétvégi program, ugyanis végig magyar filmek …

Nincs megállás: Jön a Fűrész 10

Hírek

| 2021.04.09. 10:30
Nagyon rápörögtek Amerikában a gyomorforgató jelenetekben tobzódó Fűrész szériára, hiszen még be sem mutatták a 9. felvonást, a Spirál: Fűrész hagyatékát már be is jelentették, hogy készül a 10. film is.

Stallone biztosan nem tér vissza a Creed 3. részében

Hírek

| 2021.04.07. 17:55
Eddig még csak pletyka szinten lehetett róla hallani, de most már biztos, hogy Sylvester Stallone nélkül érkezik a Creed harmadik felvonása.

Befutott Guy Ritchie új akciófilmjének előzetese, amelyben Jason Statham mindenkit kicsinál

Hírek

| 2021.03.30. 18:20
Guy Ritchie-nek az utóbbi években bőven voltak mellényúlásai, (elég csak az egyik legutóbbi borzalomra, az Aladdinra …

Berágtak Tom Hanksre és Steven Spielbergre az angol falusiak

Mindenmás

| 2021.03.27. 11:45
A többszörös Oscar-díjas filmesekre egy angliai falucska lakói akadtak ki, miután a környékükön forgatott II. világháborús alkotás miatt lassan már egy éve nincs nyugtuk.

Az Ígéretes fiatal nő és a Borat 2. nyerte az amerikai forgatókönyvírói céh fődíjait

Hírek

| 2021.03.22. 12:35
Még ha nem is a megszokott kerékvágásban, de azért szép lassan halad előre az idei díjszezon, melynek egyik legújabb …

Oscar-díjra jelölték Mundruczó Kornél filmjének főszereplőjét

Hírek

| 2021.03.16. 08:45
Mint ahogy azt sajnos az elmúlt egy évben már megszokhattuk a koronavírus-járvány miatt minden a feje tetejére állt, így az idei Oscar-díjátadó is.

Igazi sztárparádéval érkezik a thaiföldi barlangi mentésről szóló film

Hírek

| 2021.03.12. 15:05
Az már 2018 nyarán kiderült, hogy Hollywood lecsapott a barlangban rekedt thai gyerekek sztorijára, melyről azóta már készült is egy elég …

Megérkezett az első fotó Adam Driverről és Lady Gagáról a készülő Gucci-filmből

Hírek

| 2021.03.10. 13:45
Ridley Scott jelenleg Olaszországban dolgozik a legújabb filmjén, méghozzá egy Gucci-klánról szóló életrajzi alkotáson, …

Két magyar film is Ezüst Medvét nyert a Berlinalén

Hírek

| 2021.03.05. 14:50
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Berlinale 71 éves történetében most először fordult elő, hogy egyszerre két magyar nagyjátékfilm is versenyben volt a legjobb a filmnek járó díjért, …