Bűn és bűnhődés – 1945

Kritikák

| Zita | 2017.04.28. 11:35

Történelmi film, de másképp, mint a megszokottak. Egy kemény időszakról, kellemetlen, de annál fontosabb kérdésekről és helyzetekről szól Török Ferenc legújabb mozija.

Mint ahogy a cím is egyértelműsíti, 1945-ben járunk, egy viszonylag jómódú faluban, ahol látszólag minden rendben van. Egy átlagos nyári nap reggelétől csatlakozunk be a történetbe: a munkások a földeken dolgoznak, a falu jegyzője (Rudolf Péter) elindul szokásos útjára, mindenkit ismer, mindenkivel beszél, az asszonyok sütnek-főznek, nagyban készülnek a jegyző fiának esküvőjére. Átlagos, de mégis nagy nap, de nem csak az esküvő miatt. Befut ugyanis a szokásos déli vonat az állomásra és két zsidó érkezik a nyüzsgő faluba. Kik ezek? Mit akarnak? A jussukat? Bosszút?

A zsidók deportálása után nemcsak a nagyvárosokra, hanem a kis falvakra is leszállt valamiféle köd, ami egy homályos folttá alakulva próbálta befedni a nem is olyan régmúltat. Ebben a faluban is a jótékonynak tűnő hallgatás jelentette a túlélést: jobb nem beszélni a dolgokról, biztos, ami biztos. A két ismeretlen zsidó felbukkanásával viszont az elnyomott lelkifurdalás is megjelenik, ezzel felszínre hozva az elkerülhetetlent.

Mondhatnánk, hogy Török Ferenc filmje egy mostanában sokat foglalkoztatott témához nyúl, ami persze valahol igaz is, de a 70 évvel ezelőtt történtek ilyen fajta feldolgozása mégis újszerű. Nem globális, hanem mikro szinten jeleníti meg azt a súlyos tettet és annak következményeit, amit eddig inkább nagyszabású történelmi filmekben láthattunk. Az egyén felelősségét, a házakba, kis szobákba beszivárgó sötét eseményeket boncolgatja, ami így még inkább erőteljessé és jelentőssé válik. De nemcsak az egyéni szemszög, hanem a film felépítése is hangszerű összhangban van az elfeledett, vagyis inkább elnyomott igazság kibontakozásával, így a dramaturgia egy finom és tökéletes szimbólummá is válik.

Ugyanis sokáig nem tudjuk, csak sejtjük azt, hogy mi is a gond a két zsidó férfi felbukkanásával. A drámaiság pont ebben figyelhető meg a történet és a film szintjén is, ami pedig egy nem szokványos – és ami a legfontosabb – és nem egy didaktikus történetet jelent végeredményben. Egyszerű vonalvezetésű, csupán egy nap leforgása alatt játszódó eseménysorozat, ami magában hordozza a bűn és bűnhődés minden fázisát kimondva és kimondatlanul úgy, hogy egy egész történelmi korszak képe is kirajzolódik előttünk. Ehhez az erőteljes atmoszférához pedig nem elhanyagolható módon a letaglózó alakítások is hozzájárulnak: Rudolf Péter afféle kiskirályként élete legjobbját alakítja, amihez a nagy has és a kopaszság is társul (mondanom sem kel, hogy kit juttatva eszünkbe), ahogy Szarvas József tépelődő karaktere és felesége (Szirtes Ági) karakán „vaksága” is rátesz egy lapáttal az amúgy is nyomasztó események folyására.

Török Ferenc egy interjúban azt mondta, hogy vannak olyan történetek, könyvek (az 1945 eredetileg Szántó T. Gábor írása, aki egyben a film társforgatókönyvírója is), amik nem várhatnak, meg kell filmesíteni őket. Az 1945 is ilyen. Semmi kétség, egy jól ismert kor más szemszögből való bemutatása, és nagyszerű kivitelezése lett ez a történet, ami arcon csap, csak másként, mint elődei. 

(borítókép: filmsor.net)

1945

1945

Eredeti filmcím:1945
IMDB pontszám:7,7
Megjelenés éve:2017
Műfaj:dráma, történelmi
Film hossza:91 perc
Nyelv és ország:magyar | HUN
Rendező/k:Török Ferenc
Író/k:Török Ferenc, Szántó T. Gábor

Hozzászólások

További cikkek

Befutott a Gucci-gyilkosságról szóló film magyar előzetese

Hírek

| 2021.08.05. 16:20
Már a fél világot lázban tartja Ridley Scott legújabb rendezése, melyben ezúttal a vérszomjas űrlények helyett a Gucci családé lesz a főszerep.

Portugáliában zsebelt be díjat az Apró mesék

Hírek

| 2021.08.04. 07:45
Újabb rangos elismerésben részesült Szász Attila Apró mesék című filmje: ezúttal Portugáliában zsebelt be egy legjobb forgatókönyvnek járó díját és egy elismerő oklevelet az Avanca …

Sikerült stabilizálni a napokban szívinfarktust szenvedett Bob Odenkirk állapotát

Hírek

| 2021.07.29. 17:45
Nagy volt a riadalom, miután a négyszeres Emmy-jelölt színész kedden összeesett a Better Call Saul forgatásán, állapotáról csak egy …

Meghívást kapott Enyedi Ildikó új filmje a Torontói Filmfesztiválra

Hírek

| 2021.07.28. 13:30
Elég szépen menetel előre Enyedi Ildikó új filmje: A feleségem története a Cannes-i Filmfesztivál után a 46. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra (TIFF) is …

Peruban nyert fődíjat Felméri Cecília Spirál című filmje

Hírek

| 2021.06.21. 18:50
Ismét kezd beindulni a fesztiválszezon, hol online, hol a hagyományos formában, ennek köszönhetően pedig szépen szállingóznak a hazai vonatkozású filmes sikerek is, most …

Hamarosan újabb világsztárok lepik el Budapestet

Hírek

| 2021.06.10. 13:35
Jelenleg is olyan nagyágyúk tartózkodnak hazánkban mint Jamie Lee Curtis, Kevin Hart vagy Cate Blanchett, hamarosan pedig újabb világsztárok gyönyörködhetnek majd hazánk szépségében.

Egész hétvégén ingyenes magyar filmekkel ünnepelhetjük a Magyar Film Napját

Mindenmás

| 2021.04.27. 18:10
Ha az időjárás továbbra is a bolondját járatja velünk, akkor már meg is van a tökéletes hétvégi program, ugyanis végig magyar filmek …

Stallone biztosan nem tér vissza a Creed 3. részében

Hírek

| 2021.04.07. 17:55
Eddig még csak pletyka szinten lehetett róla hallani, de most már biztos, hogy Sylvester Stallone nélkül érkezik a Creed harmadik felvonása.

Berágtak Tom Hanksre és Steven Spielbergre az angol falusiak

Mindenmás

| 2021.03.27. 11:45
A többszörös Oscar-díjas filmesekre egy angliai falucska lakói akadtak ki, miután a környékükön forgatott II. világháborús alkotás miatt lassan már egy éve nincs nyugtuk.

Az Ígéretes fiatal nő és a Borat 2. nyerte az amerikai forgatókönyvírói céh fődíjait

Hírek

| 2021.03.22. 12:35
Még ha nem is a megszokott kerékvágásban, de azért szép lassan halad előre az idei díjszezon, melynek egyik legújabb …