Egy letűnt korszak hősei - Az aszfalt királyai

Kritikák

| Kálovics Tibor | 2019.11.24. 17:35

James Mangold  filmje nemcsak, hogy remekül idézi meg az 1960-as évek autósportjának világát, de az év egyik legjobb alkotásának is számít.

Fotó:  www.impawards.com

Az autóversenyzésről szóló filmek a `60-as, `70-es években élték virágkorukat. Olyan alkotásuk születtek ebben az időszakban, mint a Grand Prix, a Paul Newman főszereplésével készült Győzni Indianapolisban vagy a Steve McQueen nevével fémjelzett  Le Mans. A zsáner aztán egyre inkább visszaszorult és ugyan készültek olyan filmek amelyeknek témája az autóversenyzés (Mint a villám Tom Cruise főszereplésével vagy a Felpörgetve Sylvester Stallonéval), ám ezek az alkotások nem hagytak igazán mély nyomot a filmművészetben. 2013-ban aztán elkészült a Hajsza a győzelemért, amelyet azóta is sokan a műfaj legjobbjának tartanak, és amelynek hat évvel később sikerült elkészíteni a méltó párját. 

Pedig James Mangold filmje jóval nehezebb helyzetből indult: amíg a Rush egy olyan témát dolgozott fel az 1976-os Forma-1-es szezonnal kapcsolatban, amely azok számára is ismert, akik akkor még nem éltek, és olyanok történetét mesélte el, akik világszerte ismertek, addig a mostani alkotás egy jóval kisebb réteghez szólt. Tény, hogy az 1966-os Le Mans-i verseny sporttörténelmi volt, ám azzal, hogy mi történt ötvenhárom évvel ezelőtt az egynapos autóversenyen csak a sportág legelvakultabb rajongói tudják. A film azonban így is érdekes tud lenni azok számára is, akik nemhogy nem ismerik az alapsztorit, de azt sem tudják, hogy mi zajlik egy 24 órás versenyen. 

Fotó: media.outnow.ch

A történet szerint a Ford  1960-as évek végén válságba kerül és a vezetőség döntése értelmében a gyár a nemzetközi autósport világában próbálja meg visszaállítani renoméját. Ezt úgy próbálják meg elérni, hogy legyőzik a világ legnagyobb versenyének számító Le Mans-i egynaposon az évek óta verhetetlennek számító Ferrarit. Ennek elérése érdekében hívják segítségül Carroll Shelby-t és az öntörvényű pilótát Ken Miles-t.  A két férfinak azonban nem csak az ellenféllel, de a cég bürokratáival is szembe kell nézniük ha be akarnak kerülni az autósport legendái közé. 

Az aszfalt királyai különlegessége abban rejlik, hogy úgy tud egy két és fél órás adrenalinfröccs lenni, hogy közben nem hagyja ki a drámai, az emberi, de még a humoros pillanatokat sem. A film már az első pillanataiban elkapja a nézőt akit azonnal magával ragad a hangulat és a játékidő ellenére is sodró tempó. A párbeszédek kiválóan vannak megírva és úgy segítik elő a történet előremenetelét, hogy közben végig lekötik a figyelmet, de nem arra szolgálnak, hogy felvezessék azt amit a versenypályán látunk. A futamok jelenetei azonban tovább emelik a tétet és az embernek hamar az az érzése támad, hogy ott ül egy `60-as évekbeli versenyautóban és részese annak az őrületnek, amit az autósport jelent. Ez leginkább az utolsó, Le Mans-i versenyre jellemző, amely a film abszolút csúcspontját jelenti. 

Remekül mutatja be a film, hogy mit is jelentett az autóversenyzés 50 évvel ezelőtt: a gyártók számára a presztízst, a pilóták számára viszont az életük kockáztatását. A rendező beleeshetne abba a hibába, hogy heroizálja az utóbbi oldalt, ám szerencsére nem teszi. Olyannak ábrázolja versenyzőket, amilyenek: a sebesség megszállottjainak, akik kellően flúgosok ahhoz, hogy a győzelemért bármit megtegyenek. Velük állnak szemben a pénzemberek és a bürokraták, akik szintén a győzelmet akarják elérni, ám mindezt úgy, hogy a Ford megítélése ne sérüljön. A film előbbiek mellé teszi le a garast. 

Nagyon erős pontja a filmnek a színészi játék is. Christian Bale korunk egyik legjobb színészeként valósággal brillírozik Ken Miles szerepében. Egy végletekig megszállott, önfejű, lobbanékony és szabad szájú figurát testesít meg, akivel mégis azonnal lehet azonosulni. Nem lenne meglepő, ha ismét Oscar-díjra jelölnék a szerep kedvéért 30 kilót leadó walesi színművészt. Matt Damon nem kap ekkora teret a tehetsége megvillantására, de ő is jól hozza a barátjához lojális, ám az üzleti érdekekkel is tisztában lévő csapatvezető szerepét. A színészek közül érdemes még kiemelni a Miles feleségét alakító Caitriona Balfe-t valamint az antagonistának is nevezhető, tipikus cégalkalmazottat játszó Josh Lucast. 

A film nem száz százalékig mutatja be valósan, hogy hogyan is zajlott a Ford, Shelby és Miles útja a Le Mans-i verseny győzelmének kapujáig, ám ezek egy része megbocsájtható mivel így filmszerűbb az alkotás által kínált élmény. Viszont éppen ebben a szegmensben van a film nagy hibája is: bár Ford v Ferrari a film egyik eredeti címe, de mégis úgy van bemutatva, hogy a Ford oldalán állnak a jók, a Ferrarinál pedig a rosszak. Ez leginkább Enzo Ferrari és legendás pilótája Lorenzo Bandini ábrázolására igaz. A nehéz természetű "Commendatorét" már majdnem úgy mutatják be mint aki lenézi a Fordot és mindent ami nem Ferrari, míg a néhai versenyző már-már karikatúraszerűen gonosz a versenyjelenetekben. És ez az egyetlen pont amiben nem is állja ki a film a Rush-al való összevetést: amíg ott lehetett izgulni mindkét félért, itt a néző önkéntelenül is a Ford sikertörténetének beteljesüléséért szorít majd. 

Igazi régi vágású és klasszikus történetvezetésű mozi az Aszfalt királyai, amely egyszerre képes kiváló szórakozást nyújtani az autók szerelmeseinek és azoknak is, akik csak egy szórakoztató, ám magas szintű filmet szeretnének látni. Az év egyik legjobb alkotása az autósport rajongóinak kötelező, mindenki másnak erősen ajánlott néznivaló. 

Hozzászólások

További cikkek

Egész hétvégén ingyenes magyar filmekkel ünnepelhetjük a Magyar Film Napját

Mindenmás

| 2021.04.27. 18:10
Ha az időjárás továbbra is a bolondját járatja velünk, akkor már meg is van a tökéletes hétvégi program, ugyanis végig magyar filmek …

Stallone biztosan nem tér vissza a Creed 3. részében

Hírek

| 2021.04.07. 17:55
Eddig még csak pletyka szinten lehetett róla hallani, de most már biztos, hogy Sylvester Stallone nélkül érkezik a Creed harmadik felvonása.

Berágtak Tom Hanksre és Steven Spielbergre az angol falusiak

Mindenmás

| 2021.03.27. 11:45
A többszörös Oscar-díjas filmesekre egy angliai falucska lakói akadtak ki, miután a környékükön forgatott II. világháborús alkotás miatt lassan már egy éve nincs nyugtuk.

Az Ígéretes fiatal nő és a Borat 2. nyerte az amerikai forgatókönyvírói céh fődíjait

Hírek

| 2021.03.22. 12:35
Még ha nem is a megszokott kerékvágásban, de azért szép lassan halad előre az idei díjszezon, melynek egyik legújabb …

Oscar-díjra jelölték Mundruczó Kornél filmjének főszereplőjét

Hírek

| 2021.03.16. 08:45
Mint ahogy azt sajnos az elmúlt egy évben már megszokhattuk a koronavírus-járvány miatt minden a feje tetejére állt, így az idei Oscar-díjátadó is.

Igazi sztárparádéval érkezik a thaiföldi barlangi mentésről szóló film

Hírek

| 2021.03.12. 15:05
Az már 2018 nyarán kiderült, hogy Hollywood lecsapott a barlangban rekedt thai gyerekek sztorijára, melyről azóta már készült is egy elég …

Megérkezett az első fotó Adam Driverről és Lady Gagáról a készülő Gucci-filmből

Hírek

| 2021.03.10. 13:45
Ridley Scott jelenleg Olaszországban dolgozik a legújabb filmjén, méghozzá egy Gucci-klánról szóló életrajzi alkotáson, …

Két magyar film is Ezüst Medvét nyert a Berlinalén

Hírek

| 2021.03.05. 14:50
Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Berlinale 71 éves történetében most először fordult elő, hogy egyszerre két magyar nagyjátékfilm is versenyben volt a legjobb a filmnek járó díjért, …

Julia Roberts és Sean Penn főszereplésével érkezik a Watergate-botrányról szóló sorozat

Hírek

| 2021.02.23. 18:20
Izgalmas politikai drámával tér vissza a tévéképernyőkre az Oscar-díjas Julia Roberts, méghozzá a kétszeres …

Tom Hardy A rajtaütés rendezőjével fog akciózni a Netflixen

Hírek

| 2021.02.20. 17:40
Tom Hardy-t utoljára a Capone című életrajzi drámában láthattuk, ami hát finoman szólva se lett éppen egy mestermű, most viszont felcsillant a remény, hogy ismét egy …