Elhunyt Joel Schumacher az Összeomlás rendezője

Hírek

| Kálovics Tibor | 2020.06.22. 22:50

80 éves korában elhunyt Joel Schumacher amerikai filmrendező, aki olyan filmeket rendezett, mint az Összeomlás vagy a Mindörökké Batman. 

Fotók:New York Post

Joel Schumacher 1939-ben született New Yorkban, édesanyja svéd-zsidó családból származott, édesapja tősgyökeres amerikai volt. Fiatal korában divattervezőként helyezkedett el, majd jelemeztervezőként került a filmvilágba és hamarosan forgatókönyveket kezdett el írni. Többek között ő jegyezte a The Wiz című musical forgatókönyvét is, ám az igazi sikereket rendezőként érte el. 

Négy évtizedet felölelő pályafutása során a legkülönbözőbb műfajokban alkotott: a Szent Elmo tüze (1985) a `80-as évek fiataljainak útkeresését mutatta be, A fülke (2002) illetve a 8 milliméter (1999) című alkotásokkal thriller műfajban alkotott sikereket, de ő rendezte a Az operaház fantomja 2004-es adaptációját is, de készített szerzői művészfilmet is, amikor Robert De Niroval és Philip Seymour Hoffmannal leforgatta a Hibátlanok (1999) című alkotását. A kritikusok az 1993-ban készített Összeomlás című filmjét tartják a legjobbnak, amelyben egy Michael Douglas által alakított kisember száll szembe a fogyasztói társadalommal. Élete során két Batman-filmet rendezett, az 1995-ös Mindörökké Batman közönségsikernek számított, míg a két évvel későbbi Batman és Robint a Denevérember legrosszabb kalandjának tartják. 

Pályafutása során rendezett videoklipet az INXS-nek, Lenny Kravitznek és Seal-nek is, valamint 2015-ben két epizód rendezője volt a kultikusnak számító Kártyavár című sorozatban. 

Joel Schumacher a Variety információi szerint egy éve küzdött rákkal és a gyilkos kór a mai napon legyőzte őt. A legendás rendező augusztus 29-én ünnepelte volna 81. születésnapját. 

Címkék: Joel Schumacher

Hozzászólások