Elhunyt a legendás cseh rendező, Jirí Menzel

Hírek

| Kálovics Tibor | 2020.09.07. 07:40

Életének nyolcvanharmadik évében elhunyt Jirí Menzel filmrendező, a cseh újhullám egyik legjelentősebb alkotója. 

Jirí Menzel a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán diplomázott 1962-ben. Korábban már dolgozott a televíziónál mint asszisztens majd a diploma megszerzését követően  Véra Chytilová asszisztense volt a csehszlovák híradóban. 1965-ben készítette el el első rövidfilmjét, dolgozott az NSZK-ban, Svájcban és Svédországban is mint vendégrendező. 

Összesen 29 rövid vagy egész estés filmet rendezett, először 1965-ben forgatott. 1966-ban készítette el a Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmet, amely elnyerte a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját is. Ezzel a filmmel indult be majdnem öt évtizedig tartó karrierje is (2013-ig forgatott) amely során számtalan klasszikus filmet forgatott. Olyan alkotás fűződtek a nevéhez mint a Szeszélyes nyár, a Sörgyári capriccio, Az én kis falum, vagy éppen az Őfelsége pincére voltam. Neve teljesen összefolyt Bohumil Hrabaléval, akinek számos regényét filmre vitte. Karrierje során az Oscar-díj mellett elnyerte a Berlini Filmfesztivál Arany Medve-díját, de díjazták Karlovy Varyban valamint két alkalommal a velencei Arany Oroszlánra is jelölték.

A rendezés mellett forgatókönyvíróként, színészként illetve színházi rendezőként is bizonyított. A magyarokkal közismerten nagy barátságot ápoló Menzel több Szabó István-filmben is feltűnt, de hazánkban is rendezett színdarabot (Carlo Gozzi Szarvaskirály)

A legendás filmes halálhírét felesége Olga Menzelova jelentette be. Jirí Menzel február 23-án lett volna nyolcvanhárom éves.

Hozzászólások