85 éves Alain Delon, a filmvilág egyik élő legendája

Mindenmás

| Tündi | 2020.11.08. 18:20

Ma ünnepli 85. születésnapját Alain Delon napjaink egyik utolsó élő filmlegendája. A francia színész először hazáját, majd Hollywoodot végül szép lassan az egész világot meghódította világító kék szemeivel, utánozhatatlan sármjával, na meg persze a tehetségével.

Számtalan hódolóra tett szert hazánkban is, munkásságát mai napig szeretik és tisztelik itthon is, ezért szülinapja alkalmából úgy döntöttünk, hogy felelevenítünk néhányat a legjobb filmjei közül.

A szamuráj (1967)

Delon egyik legjobb és egyben legsikeresebb munkája A szamuráj, melyben az acélosan hideg tekintetű Jeff Costello bérgyilkost alakította. Costello egy ellentmondásos személyiség, akinek az a rendkívüli tulajdonsága, hogy páratlanul gyorsak a reflexei. Minden rendben ment az életében, míg nem az egyik „munkája” után csőstül jön a baj, míg végül már vele is végezni akarnak.

Rocco és fivérei (1960)

A Rocco és fivéreiben az 9150-es évek közepén járunk, amikor egy déli emigránscsalád érkezik az ipari csoda központjába, Milánóba. Az öt testvér, Vincenzo, Simone, Luca, Ciro és Rocco valamennyien másképp reagálnak erre a gyökeres változásra: az öt fiú tragédiája fokozatosan bontakozik ki előttünk miközben megkérdőjelezik azokat az értékeket, amelyek között felnőttek.

Ragyogó napfény (1960)

A Ragyogó napfény szintén 1960-ban került a mozikba, a helyszín továbbra is Olaszország, azonban már egy teljesen más történettel: Tom Ripley, a fiatal, vonzó éhenkórász vonzó ajánlatot kap egy gazdag amerikai gyárostól. Eszerint ha Olaszországból visszacsábítja fiát, Philipet, akkor gazdag jutalom üti a markát, Tom könnyen kötélnek áll, és a férfi nyomába ered. Olaszországban Tomot lenyűgözi és megbabonázza Philip gazdagsága, luxuséletvitele, egész életének a minősége. A dolgok akkor vesznek 180 fokos fordulatot, amikor Tom elkezdi aprólékosan kidolgozni, hogyan ölje meg Philipet és vegye át a helyét. A filmből egyébként készült egy szintén sikeres remake is, A tehetséges Mr. Ripley címmel, Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével.

A medence (1969)

A medence sztorija szerint Jean-Paul már több mint két éve együtt él Mariannával, mikor egy forró nyári napon feltűnik Harry, régi barátjuk 18 éves lányával, Penelopéval. Marianna rögtön meghívja őket vendégségbe, ami nagyon rossz ötletnek bizonyult, ugyanis idővel a két férfi között hamarosan gyilkos versengés kezdődik az asszony kegyeiért...

Napfogyatkozás (1962)

A Michelangelo Antonioni rendezésében készült Napfogyatkozásban annak lehetünk tanúi, ahogy Vittoria több éves együttélést követően elhagyja élettársát, Riccardót, miután meg van győződve arról, hogy kiüresedett kapcsolatuknak nincs jövője. Később a lány megismerkedik a jóképű, energikus és magabiztos brókerrel, Pieróval és azonnal megtetszenek egymásnak. A két teljesen különböző személyiségű fiatal többször is randevúzik…

+1: Zorro (1975)

Még ha filmtörténeti szempontból nem is sorolhatjuk a Zorrót Delon legjobb filmjei közé, azért pár sort megérdemel, hiszen ennek ellenére az egyik legnépszerűbb mozija a filmsztárnak. A történetét már mindenki jól ismeri: a gazdag ültetvényes fia sok év külföldön tartózkodás után végre hazatér, ám döbbenten látja, hogy mennyire eluralkodott az erőszak és az igazságtalanság egykor békés hazájában. Közben még a legjobb barátját is meggyilkolják, így bosszút fogad és úgy dönt hogy a saját kezébe veszi a dolgok irányítását. Zorro álnéven egy éjfekete paripán élesre fent karddal rendet tesz országában...

(Borító: blikk.hu)

Hozzászólások

További cikkek

Peruban nyert fődíjat Felméri Cecília Spirál című filmje

Hírek

| 2021.06.21. 18:50
Ismét kezd beindulni a fesztiválszezon, hol online, hol a hagyományos formában, ennek köszönhetően pedig szépen szállingóznak a hazai vonatkozású filmes sikerek is, most …

Hamarosan újabb világsztárok lepik el Budapestet

Hírek

| 2021.06.10. 13:35
Jelenleg is olyan nagyágyúk tartózkodnak hazánkban mint Jamie Lee Curtis, Kevin Hart vagy Cate Blanchett, hamarosan pedig újabb világsztárok gyönyörködhetnek majd hazánk szépségében.

Egész hétvégén ingyenes magyar filmekkel ünnepelhetjük a Magyar Film Napját

Mindenmás

| 2021.04.27. 18:10
Ha az időjárás továbbra is a bolondját járatja velünk, akkor már meg is van a tökéletes hétvégi program, ugyanis végig magyar filmek …

Nincs megállás: Jön a Fűrész 10

Hírek

| 2021.04.09. 10:30
Nagyon rápörögtek Amerikában a gyomorforgató jelenetekben tobzódó Fűrész szériára, hiszen még be sem mutatták a 9. felvonást, a Spirál: Fűrész hagyatékát már be is jelentették, hogy készül a 10. film is.

Stallone biztosan nem tér vissza a Creed 3. részében

Hírek

| 2021.04.07. 17:55
Eddig még csak pletyka szinten lehetett róla hallani, de most már biztos, hogy Sylvester Stallone nélkül érkezik a Creed harmadik felvonása.

Eddie Murphy 60

Mindenmás

| 2021.04.03. 14:05
A már-már pofátlanul nagy vigyorral rendelkező Eddie Murphy-t senkink sem kell bemutatni, hiszen számos klasszikusa hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. A Beverly Hills-i zsaru, a 48 óra és az Amerikába jötten Golden Globe-díjas sztárja ma ünnepli a …

Befutott Guy Ritchie új akciófilmjének előzetese, amelyben Jason Statham mindenkit kicsinál

Hírek

| 2021.03.30. 18:20
Guy Ritchie-nek az utóbbi években bőven voltak mellényúlásai, (elég csak az egyik legutóbbi borzalomra, az Aladdinra …

Berágtak Tom Hanksre és Steven Spielbergre az angol falusiak

Mindenmás

| 2021.03.27. 11:45
A többszörös Oscar-díjas filmesekre egy angliai falucska lakói akadtak ki, miután a környékükön forgatott II. világháborús alkotás miatt lassan már egy éve nincs nyugtuk.

Az Ígéretes fiatal nő és a Borat 2. nyerte az amerikai forgatókönyvírói céh fődíjait

Hírek

| 2021.03.22. 12:35
Még ha nem is a megszokott kerékvágásban, de azért szép lassan halad előre az idei díjszezon, melynek egyik legújabb …

Oscar-díjra jelölték Mundruczó Kornél filmjének főszereplőjét

Hírek

| 2021.03.16. 08:45
Mint ahogy azt sajnos az elmúlt egy évben már megszokhattuk a koronavírus-járvány miatt minden a feje tetejére állt, így az idei Oscar-díjátadó is.