Meghalt Christopher Plummer

Hírek

| Tündi | 2021.02.05. 19:45

91 éves korában meghalt Christopher Plummer Oscar-díjas kanadai színész. A család közlése szerint Plummer békésen hunyt el Connecticut-i otthonában felesége, Elaine Taylor mellett.

A kezdetek

A színész Torontóban született egyedüli gyermekként, anyai ágon Sir John Abbot 19. századi kanadai miniszterelnök leszármazottja. Szülei nem sokkal születése után elváltak, anyai nagyszülei házában cseperedett fel Montrealban. Koncertzongoristának készült, de közben rabul ejtette a színház, Laurence Olivier V. Henrikjének hatására végképp a színészet mellett döntött. Pályafutása azonban nem ívelt üstökösként felfelé. A Broadwayn a The Starcross Story című darabbal debütált, de a mű már a bemutató estéjén megbukott. A színház iránti szerelme mégsem ingott meg. Katharine Cornell, Tyrone Power, Julie Harris oldalán szerepelt, majd Elia Kazan egyik színházi rendezése következett, amelyért Tony-jelölést kapott.

A Broadway-sikerek után Londonba költözött. 1963-ban címszerepet kapott Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című darabjában, ezután hatalmas sikert aratott Peter Shaffer A Nap birodalmának hanyatlása című színpadi művében, amelynek filmváltozatában (1969) is a főszerepet játszotta. 1974-ben Tony-díjat vehetett át Edmond Rostand Cyranójának megformálásáért. 1997-ben második Tony-díját is elnyerte a legendás színészről, John Barrymore-ról szóló dráma címszerepéért. A darabból 2011-ben film született, melyben szintén a főszerepet kapta meg.

Gyakran megfordult a kanadai Stratfordban, Észak-Amerika legnagyobb repertoárszínházában. 1982-ben Shakespeare Othellójának Jago szerepét osztották rá, és a New York Times kritikusa a jelenkor amerikai színjátszásának legjobb alakításaként méltatta. Ezután egy sor Shakespeare-dráma következett a Stratfordi Fesztiválon, New Yorkban és Londonban. Emellett felejthetetlen alakítást nyújtott George Bernard Shaw, Georg Büchner, Luigi Pirandello és Eugene ONeill darabjaiban is.

A filmek világa

Filmes karrierje 1958-ban indult, amikor Sidney Lumet egy fiatal író szerepével bízta meg a Henry Fonda főszereplésével forgatott Stage Truck című drámában. Az igazi áttörést az öt Oscar-díjjal jutalmazott 1965-ös film, A muzsika hangja hozta meg számára, amelyben von Trapp bőrébe bújt. A mozi, amelynek bevétele még az Elfújta a szelet is maga mögé utasította, ellentmondásos hatást gyakorolt életére.

Egészen a legutóbbi időkig ki sem ejtette a film címét, amelyet egyébként “A szipogás hangjára” változtatott. Ha az alkotással kapcsolatban faggatni kezdték, azt nyilatkozta, hogy a forgatáson szörnyen érezte magát, a szerepet is unalmasnak találta, a történetet pedig szentimentálisan csöpögősnek. A nézők viszont imádták, és a filmben szereplő dalok egytől egyig slágerré váltak.

A hatalmas siker ellenére az 1970-es években főként mellékszerepeket kapott, majd egy-egy sikerfilmben is felbukkant, mint például az Aki király akart lenni, A názáreti Jézus című mini-sorozat vagy a Csendestárs 1978-ból.

A következő évtizedet a B kategóriás mozik jellemezték, nagy népszerűségnek örvendett viszont az 1983-ban vetített A tövismadarak című televíziós sorozat, amelynek négy epizódjában játszott. Az 1990-es évek második felétől ismét egyre több hollywoodi szuperprodukcióban bukkant fel. 1995-ben Terry Gilliam 12 majom című sci-fijében Bruce Willis oldalán jelent meg, majd Russell Crowe és Al Pacino partnere volt 1999-ben A bennfentesben. 2001-ben Ron Howard Oscar-díjas produkciója, az Egy csodálatos elme egyik szereplője volt, 2005-ben a Sziriánában George Clooney-val játszott, egy évvel később született A belső ember, majd 2009-ben Doctor Parnassus és a képzelet birodalma.

Oscar

Első Oscar-jelölését 2009-ben, nyolcvanévesen kapta Lev Tolsztoj megformálásáért az Aztán mindennek vége című filmdrámában, amelyben a feleségét Helen Mirren alakította. Bántotta a késői jelölés, mégsem ő vitte haza az aranyszobrot, hanem Christoph Waltz a Becstelen brigantykért. Egészen 2011-ig kellett várnia, amíg az Oscar történetében legidősebb díjazottként átvehette a szobrot a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Kezdők című filmben nyújtott teljesítményéért.

A gyengébbre sikerült Travolta-film, A hamisító, majd az Al Pacino főszereplésével készült Danny Collins után 2015-ben Atom Egoyan instruálta az Emlékezz! című filmben, amelyben egy kilencven esztendős holokauszt-túlélőt alakított, aki bosszút akar állni a családját meggyilkoló háborús bűnösön. 2017-ben váratlanul kopogtatott az ajtaján Ridley Scott, és arra kérte, ugorjon be a szexuális zaklatási botrányba keveredett Kevin Spacey helyére A világ összes pénze című filmjébe. Ahogy elolvasta a forgatókönyvet, elvállalta a szerepet, melyért újabb Oscar-jelölést kapott. Utolsó munkái között szerepel a Tőrbe ejtve, nagy sikerű krimi, a The Last Full Measure című háborús dráma is, amely az elfeledett pilótának, William H. Pitsenbargernek állít emléket.

Magánélet

Háromszor házasodott, első és második frigye is négy évig tartott. Harmadik feleségével, Elaine Taylor angol színésznővel 50 évig élt boldog házasságban. Az Oscar-díj átvételekor is mindenért neki hálálkodott, sőt, legszívesebben Nobel-békedíjra jelöltette volna, mert mindig elviselte őt mindenestül. Egyetlen gyermeke, Amanda Plummer szintén a színészi pályát választotta.

(Borító: parade.com)

Hozzászólások

További cikkek

Már érkezik is a friss Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek remake-je

Hírek

| 2021.04.28. 20:35
Eddig sem volt titok, hogy Hollywood igencsak szereti a külföldi sikerfilmekből elkészíteni a saját kis változatát, most azonban kb. rekordsebességgel …

Taroltak a nők a rendhagyó „karantén” Oscaron

Hírek

| 2021.04.26. 08:05
Pandémiás körülmények között nagyobb felhajtásra nem is nagyon lehetett számítani az évek óta egyre unalmasabb Oscar-gálán, de tény, hogy a karanténos verzió nem erősítette a díjátadó …

Olyan Oscar-gálát ígérnek, amilyet még nem láttunk

Hírek

| 2021.04.21. 08:05
Már ezerrel pörög a Los Angeles-i idő szerint vasárnap esti Oscar-gála kampányolása, ami érthető is, hiszen az utóbbi években igencsak ellaposodó díjátadóra ráfért már egy jókora …

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potter és a Peaky Blinders színésznője

Hírek

| 2021.04.16. 19:30
52 éves korában meghalt Helen McCrory brit színésznő, akit legtöbben a Peaky Blinders (Birmingham bandája) című sorozat egyik főszereplőjeként …

Meghalt Törőcsik Mari

Hírek

| 2021.04.16. 08:55
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - közölte a Nemzeti Színház pénteken.

Sztárparádéval próbálják meg feldobni az idei Oscar-gálát

Hírek

| 2021.04.14. 15:00
Nyakunkon az Oscar, így egyre több hír érkezik a gála háza tájáról, a legújabb éppen az, hogy mely hírességek fogják átadni a hőn áhított aranyszobrokat.

Meghalt Paul Ritter, a Harry Potter és a Csernobil színésze

Hírek

| 2021.04.06. 15:00
Az angol színész 55 évesen hunyt el agydaganatban.

Sokan kiakadtak azon, hogy nem vehetnek részt online az Oscar-gálán

Hírek

| 2021.03.25. 19:05
Nemrég látott napvilágot a hír, hogy nem lesz zoomos az Oscar díjátadó, azaz aki át akarja venni a díját, annak bizony személyesen jelen kell lennie. Érthető …

Elhunyt Yaphet Kotto, A nyolcadik utas: a halál és az Élni és halni hagyni színésze

Mindenmás

| 2021.03.16. 12:40
Yaphet Kotto elsősorban főgonoszokat alakított igazi filmklasszikusokban. 81 éves volt.

Oscar-díjra jelölték Mundruczó Kornél filmjének főszereplőjét

Hírek

| 2021.03.16. 08:45
Mint ahogy azt sajnos az elmúlt egy évben már megszokhattuk a koronavírus-járvány miatt minden a feje tetejére állt, így az idei Oscar-díjátadó is.