Befellegzett a Golden Globe-nak? - Már a legnagyobb nevek is bojkottálják az egyesületet

Hírek

| Tündi | 2021.05.11. 10:25

Újabb botrány van dagadóban Hollywoodban: épphogy kezdett volna lecsengeti a lassan már nevetségessé váló Me Too mozgalom, erre itt van egy újabb giga botrány, ami nem engedi eltűnni a süllyesztőben.

Az ügy pedig nem más, mint a Golden Globe, vagyis sokkal inkább az azokat odaítélő szervezet bojkottálása. Scarlett Johansson robbantotta a bombát a napokban, aki arra biztatta kollégáit, hogy bojkottálja a Golden Globe-díjakról döntő HFPA bizottságot. Kiadott egy közleményt, melyben elmondja, hogy azt szeretné, ha sokan csatlakoznának hozzá és megszakítanák a kapcsolatot az újságíró-szervezettel és úgy az egész díjátadóval. Johansson arról is írt, hogy érintkezései a HFPA-val (Hollywood Foreign Press Association,/Hollywoodi Külföldi Tudósítók Egyesülete) a szexuális zaklatás határán egyensúlyoztak:

Egy színésztől, amikor egy filmet promotál, elvárják, hogy részt vegyen a díjszezonban: sajtótájékoztatókon és a díjátadókon. Ez gyakran jelentette azt, hogy olyan szexista kérdéseket és megjegyzéseket kell elviselni egyes HFPA-tagoktól, amelyek a szexuális zaklatást súrolták.

Pontosan ez az oka annak is, hogy éveken keresztül nem voltam hajlandó részt venni a sajtótájékoztatóikon. A HFPA olyan szervezet, amelyet Harvey Weinstein-féle alakok legitimáltak, az iparág meg követte mindezt. Hacsak a szervezet nem visz véghez alapvető reformokat, azt gondolom, itt az ideje, hogy hátrébb lépjünk a HFPA-tól, és a szakma egységének fontosságára és erejére  fókuszáljunk.

- írta a Bosszúállók és az Elveszett jelentés sztárja.

Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy nem Johansson az első, aki kritizálta a HFPA-t, ugyanis az utóbbi években már több támadás is érte őket, mások mellett etikai problémák, diszkrimináció és megvesztegethetőség miatt, legutóbb pl, már Mark Ruffalo is felszólt az egyesület ellen. Eddig azonban hiába voltak a kisebb-nagyobb kiakadások, egy-két Instagramon leközölt vélemény, komolyabb változás még soha nem történt. Eddig.

Most ugyanis úgy látszik, hogy megtette a hatását, hogy Johansson egy amúgy is erre a témára érzékenyebb időben dobta le a Golden Globe-bombát, ugyanis nem kisebb név is csatlakozott a bojkotthoz, mint Tom Crusie.

Azt már eddig is nagyon jól tudtuk, hogy a színész nem szokott a levegőbe beszélni, illetve az sem elhanyagolható tény, és az is csak helyzet fontosságát jelzi, hogy nem is nagyon szokott belefolyni az ilyen, és ehhez hasonló hollywoodi ügyekbe.

Most viszont elég kemény beállt ő is az ügy mögé, és egyből azzal indított, hogy visszaadja az eddig elnyert 3 Golden Globe-díját. Az 58 éves színészt korábban a drámai alkotásban nyújtott legjobb főszereplőnek járó elismerést a Született július 4-ért és a Jerry Maguire-ért, a Magnóliában a legjobb mellékszereplő eljátszásáért tüntették ki.

Az pedig csak további érvágás a szervezetnek, hogy Cruise előtt már a Netflix, az Amazon és WarnerMedia is bojkottot jelentett be a Golden Globe ellen, az NBC tévécsatorna pedig bejelentette, hogy 2022-től nem közvetíti a díjátadót.

Szóval jelenleg úgy állunk, hogy legnagyobb nevek mentek neki a HFPA-nak, és az utóbbi évek próbálkozásaival ellentétben ennek bizony már ők is keményen érzik a súlyát. Egyelőre az olyan szokásos intézkedésekkel próbálják oldani a feszültséget, hogy megbíztak egy céget azzal, szerezzen a szervezet élére egy új vezérigazgatót, illetve egy olyan vezetőt is, aki a diverzitásért és a méltányosságért felel majd. Merthogy a rengeteg kritika közül az egyik, ami érte őket például az volt, hogy csak fehér tagjai vannak az egyesületnek. Emellett pedig azt is közölték, hogy felállítanak egy forródrótot is, ahol a hatalmi (szexuális) visszaéléseket lehet majd jelenteni majd.

Szóval nagyon úgy néz ki, hogy átrajzolódóban vannak Hollywood több évtizedes hagyományai, valamint a díjszezon kimenetele is, amiből szépen eltűnhet a süllyesztőben a Golden Globe, ha nem tesznek eleget a nyomásnak...

(Borító: magdelaine.net, Fotó: nme.com)

Hozzászólások

További cikkek

Veszélyeztetett gorillákról tervez játékfilmet Leonardo DiCaprio

Hírek

| 2020.06.25. 13:05
Azt már egy jó ideje lehet tudni, hogy Leonardo DiCaprio lelkes állat- és környezetvédő, így olyan nagyon nem is lepődött meg senki, mikor bejelentették, hogy az …

Csúszik a Golden Globe is

Hírek

| 2020.06.23. 13:00
Csaknem két hónappal elhalasztották a 2021-es Golden Globe-gálát, amelyet január első vasárnapja helyett február 28-án, az ugyancsak elhalasztott Oscar-gála eredetileg tervezett időpontjában tartanak meg.

Tarolhat a Csernobil a BAFTA-díjátadón

Hírek

| 2020.06.05. 14:30
A koronavírus-járványra való tekintettel természetesen az ide évre szinte az összes filmes díjátadótól elbúcsúzhatunk, ez persze nem azt jelenti, hogy a díjakat ne ítélnék oda, csak ezúttal a megszokott, …

Lassan újra beindul a Mission: Impossible 7 forgatása is

Hírek

| 2020.06.02. 19:55
Az év elején leállított forgatásokat próbálják újraindítani, így van ezzel a Mission:Impossible 7 stábja is, ám erre még szeptemberig kell várni.

Spike Lee a Netflixszel száll harcba az Oscarért

Hírek

| 2020.05.10. 18:45
Spike Lee maga jelentette be, hogy a Netflixen fog debütálni legújabb filmje. A júniusban startoló, Da 5 Bloods címre keresztelt alkotás témája a vietnami háború lesz.

Űrben forgatott akciófilm? Tom Cruise-nak és Elon Musknak ez meg sem kottyan

Hírek

| 2020.05.05. 13:25
Valljuk be, hogy ha a világ első űrben készülő akciófilmjével kapcsolatban Cruise és Musk neve jön szóba elsőként, azért nem lepődünk meg. …

Amikor Thor zsoldosnak állt - Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction)

Kritikák

| 2020.05.01. 20:05
Ha nem maradna el a koronavírus-járvány miatt szinte az összes film bemutatója, akkor talán meg sem nézem a Netflix legújabb premierjét, ezért az előzetes és a …

A Mission: Impossible sem ússza meg a koronavírus miatti csúszást

Hírek

| 2020.04.26. 16:05
Számos más produkcióhoz hasonlóan a Mission: Impossible újabb részeinek a bemutatása sem úszta meg a koronavírus-járvány miatti halasztást.

A Netflix mégsem mutatja be a gyilkos dán feltalálóról készült dokumentumfilmet

Hírek

| 2020.04.23. 10:45
Mégsem mutatja be a Netflix a gyilkosság miatt elítélt dán feltalálóról, Peter Madsenről készített Into the Deep című …

Új Sisi-sorozaton dolgozik a Netflix

Mindenmás

| 2020.04.18. 15:45
Igazi sikerrecepthez nyúlt a Netlix, ugyanis egy új Sisi-sorozattal készül előrukkolni: az Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról szóló hat, egyenként 45 perces epizódból álló német produkció a …