Nemes Jeles László legújabb filmje és egy Csongor és Tünde animáció is támogatást kap

Hírek

| Zita | 2021.06.04. 12:20

Három mozifilm gyártását és 80 mozit támogat a Nemzeti Filmintézet.

Utóbbi támogatására pedig most kiemelkedően szükség is van, hiszen a moziüzemeltetői szektor kimondottan nehéz helyzetbe került az elmúlt évben a járvány miatt. A támogatás 610 millió forintot jelent, ami biztosítja a 80 mozi és vetítőhely újraindulását.

De nemcsak a mozik, hanem három filmterv is jól járt, az egyik ilyen az Oscr-díjas Saul fia rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak új filmje, Az árva. Bár Nemes Jeles ritkán készít filmet, de amikor megjelenik egy új alkotása, akkor minden szem rászegeződik, hiszen a Saul fia diadalmenetét nehéz nem elfelejteni még így 5 év után sem. Az árva a rendező harmadik mozifilmje, ami 900 millió forintnyi támogatást kapott. A film a megszokott csapattal készült, azokkal, akik a Saul fián is dolgoztak.

Az árva mellett egy generációs történet, a napjaink húszas-harmincas korosztályáról - párkapcsolati kihívásokról, szülővé válásról és otthonkeresésről -  szóló Együtt kezdtük című alkotás kapott 392 milliót, amit Kerékgyártó Yvonne rendez. Az Együtt kezdtük története a 2010-es évek Budapestjének pezsgő, bulikban gazdag világában kezdődik és napjainkban a Balaton felvidéken bontakozik ki.

A Vörösmarty Mihály költeményéből készült Csongor és Tündét nem kell bemutatni. A most készülő animáció Henrik Irén, Dargay Attila animációs legenda alkotótársa részvételével készül. A hagyományos 2D animációs technikával készülő rajzfilm a Filmintézet 570 millió forintos támogatásával készül Balassa Krisztián forgatókönyve alapján, a tervek szerint 2024 őszén lesz látható a mozikban.

Hozzászólások

További cikkek

Ingyenesen nézhető filmek a forradalom emlékére

Hírek

| 2020.03.14. 08:25
A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából.

Januártól létrejön a Nemzeti Filmintézet, amely a teljes mozgóképszakmáért felel majd

Mindenmás

| 2019.11.14. 11:55
A teljes mozgóképszakmáért felel majd a Nemzeti Filmintézet, amely Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért …