Visszatér a Cannes-i Fimfesztiválra Mészáros Márta klasszikusa

Hírek

| Tündi | 2021.06.24. 17:35

Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje meghívást kapott az idei cannes-i filmfesztivál Cannes Classics programjába.

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint ez néhány éven belül a hatodik magyar film, ami bekerült ebbe a szekcióba Jancsó Miklós Szegénylegények, Makk Károly Szerelem, Fábri Zoltán Körhinta, Bacsó Péter A tanú és Sára Sándor Feldobott kő című alkotásai után. A fesztiválra Mészáros Márta és a Napló gyermekeimnek operatőre, Jancsó Nyika is ellátogat.

A Napló-sorozat első részében Mészáros közvetve saját fiatalkorát dolgozta fel. A filmet 1984-ben a cannes-i zsűri nagydíjával jutalmazták. Az író-rendező idén ünnepli kilencvenedik születésnapját, a világ legjelentősebb női filmalkotóinak egyikeként, Agnès Varda és Vera Chytilová pályatársaként hivatkozik rá a közlemény, aki 1968 óta rendez szerzői filmeket.

Egész életművét végigkísérték az árvaság, a női identitáskeresés, szeretetvágy, az elmagányosodás jellegzetes témái. Öntudatos nőalakjainak lázadása mentén olyan szociológiai hátteret rajzolt fel a hetvenes évek Magyarországáról a női lélek nézőpontjából, amelyet más senki

– írja a Filmintézet.

Azonban nem csak Mészáros Márta lesz jelen a világhírű nemzetközi filmfesztiválon, ugyanis a hivatalos programba három magyar alkotás is meghívást kapott. Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje az Arany Pálmáért versenyezhet, Mundruczó Kornél Evolúcióját a fesztivál idén létrehozott új szekciójában, a Cannes Premieres válogatásban mutatják be, Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be.

A 74. cannes-i fesztivált július 6. és 17. között rendezik meg, a nemzetközi zsűri elnöke Spike Lee amerikai filmrendező lesz.

(Borító:maszol.ro)

Hozzászólások

További cikkek

Portugáliában zsebelt be díjat az Apró mesék

Hírek

| 2021.08.04. 07:45
Újabb rangos elismerésben részesült Szász Attila Apró mesék című filmje: ezúttal Portugáliában zsebelt be egy legjobb forgatókönyvnek járó díját és egy elismerő oklevelet az Avanca …

Meghívást kapott Enyedi Ildikó új filmje a Torontói Filmfesztiválra

Hírek

| 2021.07.28. 13:30
Elég szépen menetel előre Enyedi Ildikó új filmje: A feleségem története a Cannes-i Filmfesztivál után a 46. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra (TIFF) is …

Oscar-jelölt és Arany Pálma-díjas alkotás is szerepel a kisjátékfilmes versenyprogramban

Hírek

| 2021.07.24. 13:55
Az idei fesztivál kisjátékfilmes versenyprogramja talán minden eddiginél erősebb.

Francia thrilleré a cannes-i Arany Pálma

Hírek

| 2021.07.18. 18:55
Női győzelemmel ért véget a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja, miután a Titán című francia pszichológiai thrillernek, Julia Ducournau rendezésének ítélte az Arany Pálmát szombat este a 74. cannes-i …

Imádja a francia kritika Enyedi Ildikó új filmjét

Hírek

| 2021.07.16. 19:35
A Cannes-ban debütáló A feleségem története nemcsak percekig tartó vastapsot kapott a vetítésen, hanem a kritikusok is el vannak ájulva tőle.

Hatalmas ováció és vastaps fogadta Enyedi Ildikó filmjét Cannes-ban

Hírek

| 2021.07.15. 13:50
Szerda este volt a világpremierje Enyedi Ildikó legújabb filmjének, A feleségem történetének.

Koronavírusos lett Léa Seydoux

Mindenmás

| 2021.07.11. 19:25
A színésznő annak ellenére betegedett meg, hogy be van oltva.

Megkezdődött a 74. cannes-i filmfesztivál

Hírek

| 2021.07.07. 15:15
A francia Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjének díszbemutatójával, az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben megkezdődött kedd este a 74. cannes-i filmfesztivál.

Tobzódnak a magyar filmesek a cannes-i filmfesztiválon

Hírek

| 2021.07.05. 18:00
Kedden 74. alkalommal startol el az egyik legjelentősebb filmes mustra, ahol magyar viszonylatban bizony elég erős mezőny képviseli hazánkat.

Peruban nyert fődíjat Felméri Cecília Spirál című filmje

Hírek

| 2021.06.21. 18:50
Ismét kezd beindulni a fesztiválszezon, hol online, hol a hagyományos formában, ennek köszönhetően pedig szépen szállingóznak a hazai vonatkozású filmes sikerek is, most …